999 Games heeft met de Catan Big Game een bijzonder wereldrecord op haar naam geschreven. Eén pot Catan met 1100 man is een feit. In de Catan Big Game wordt het spelsysteem van Catan gebruikt om grote groepen spelers collectief te laten spelen. Gisterenmiddag bestond de groep spelers uit maar liefst 1096 Catan-liefhebbers die de strijd met elkaar aangingen in het Erasmus Sport Centrum in Rotterdam. Deze unieke spelervaring viel goed in de smaak bij de deelnemers. Ze kwamen van heinde en verre, van Groningen tot uit Brussel. Er is zelfs een stel Canadezen gespot die speciaal voor dit evenement zijn overgekomen.
“Als hardcore Catan-fan van het eerste uur moet ik hier bij zijn. Het gaat niet eens om het winnen, maar om de ervaring. Dit vergeet ik nooit meer”, aldus trouwe fan Peter.

Het spel was vrij snel gespeeld. Na nog geen anderhalf uur kwam de winnaar al uit de bus. Ben Sörensen, 30 jaar oud wist als eerste 25 overwinningspunten te behalen. 
In het dagelijks leven is Ben basisarts, student interne geneeskunde aan de universiteit van Maastricht en momenteel aan het promoveren.

Hij wist op de valreep nog één van de laatste kaarten voor de Big Game te bemachtigen. Waarom hij meedeed? Samen met een vriend sluit hij vaker weddenschappen. Eén van die weddenschappen was het verbreken van een wereldrecord. “En dat is nu gelukt, maar het winnen van de Big Game had ik nooit verwacht”, vertelt Ben met een grote glimlach.

Hij wijt zijn prestatie aan zijn strategie waarbij hij eerst direct naar het stuk land van zijn tegenspeler toe bouwde om de 2 bonus punten te verdienen. Daarna ging hij meteen voor de langste handelsroute, maar je moet altijd een beetje geluk hebben met de dobbelworpen en het onderhandelen met je tegenspelers.

Bens grootste hobby is spellen spelen en dat heeft hem waarschijnlijk geen windeieren gelegd. Bij zijn maandelijkse spellenavond met promoverende studenten wordt er ook veel Catan gespeeld. Daarnaast heeft hij alle Catan-spellen inclusief uitbreidingen in zijn collectie zitten. Steden & Ridders blijft steevast favoriet.

”Altijd bouwen in elke ronde. Nooit boven de 7 kaarten in bezit hebben, want dan heb je geen last van de rover.” Ben plant beurten vooruit. “Als je weet dat je 5 kaarten gaat krijgen, zorg ervoor dat je dan 2 kaarten in je hand hebt”, zijn de gouden tips van de winnaar voor toekomstige deelnemers.

Ben verdedigt zijn titel graag bij een volgende Catan Big Game.

999 Games laat de Verenigde Staten (922 deelnemers) en Duitsland (1040 deelnemers) met dit record achter zich, maar daagt graag de volgende uit om dit record te verbreken.
De prestatie is inmiddels ingediend bij Guinness World Records. Hierover binnenkort meer.

Heb jij gisteren mee gedaan aan de Catan Big Game? Namens 999 Games willen wij je ontzettend bedanken voor je deelname en daar hoort uiteraard een officieel certificaat van deelname bij! Stuur deze a.u.b. door naar degenen waar je kaartjes voor hebt gekocht om hen ook blij te maken met hun certificaat. Download hem hier of klik op onderstaande afbeelding.