Op 11 juni is in Sint-Katelijne-Waver het Belgisch Kampioenschap gehouden. Winnaar Nicolas Victor mag nu België vertegenwoordigen tijdens het WK Carcassonne, dat in oktober in Essen zal worden gehouden. We spraken Nicolas kort over zijn overwinning.

Wat ging er door de kampioen heen toen hij won? “Een rush!”, zegt Nicolas. “En opluchting. De finale was erg spannend. Ik kende mijn tegenstander, Raf Mesotten. Raf is een niet te onderschatten speler met ruime ervaring als schaker, die bovendien heel goed is in kans berekenen.”

Volgens Nicolas won hij dankzij ervaring. “Ik heb vaker met tijdsklokken gespeeld. Doordat ik dit gewend was en beter met de druk om kon gaan kon ik winnen.” Bovendien is Nicolas ook de winnaar geweest van het online Belgisch kampioenschap Carcassonne, dat verder los staat van het officiële kampioenschap. Toen hij eenmaal online kampioen was geworden, kon een officiële titel niet achterblijven.

“In de voorbereiding heb ik vooral veel online gespeeld. De top 5 van dit BK kent elkaar ook van het online Carcassonne. Bovendien kom je online veel voormalig wereldkampioenen tegen. Je leert enorm veel door regelmatig tegen zulke sterke spelers te spelen. Je kunt zo bovendien ook makkelijker potjes naderhand analyseren”, aldus Nicolas.

Online spelen is sowieso een factor van betekenis geworden voor competitieve bordspellenspelers. “Het niveau tijdens dit toernooi was hoog en dan niet alleen bij de top 5. Je kunt echt merken dat de gemiddelde deelnemer steeds beter is geworden. Ik denk dat dit door de coronacrisis komt. Mensen zijn daardoor vaker online gaan spelen en zijn daar in aanraking gekomen met een veel hoger niveau. Daardoor moesten ze zelf ook steeds tactischer en slimmer spelen.” Nicolas, de top 5 van het afgelopen toernooi en een groot aantal andere fanatieke Carcassonne-spelers zijn actief op de online community www.carcassonnebelgium.weebly.com.

Volgens Nicolas is een van de belangrijkste vaardigheden van een goede Carcassonne-speler tegelkennis. Dit houdt in dat je alle 72 tegels van het spel uit je hoofd kent. “Je moet altijd goed weten welke tegels nog langs kunnen komen en hoe groot de kans is dat je bepaalde tegels aan gaat kunnen leggen. Veel mensen denken dat Carcassonne een geluksspel is. Maar een ex-wereldkampioen leerde me ooit dat je geluk ook kunt creëren.”

Verder is het volgens de nieuwe kampioen belangrijk om tijdens wedstrijden rustig te blijven en vooral te genieten van het spel. Als je verliest? Tja, dan verlies je, volgende keer beter. “Plezier hebben is het belangrijkst van een gezelschapsspel”, zegt hij overtuigd.

De in Mol woonachtige Nicolas Victor is in het dagelijks leven werkzaam als reisbegeleider. We spreken hem net voordat hij voor drie maanden voor zijn werk naar Zweden gaat. Naast reizen en actieve vakanties zijn bordspellen al jaren een belangrijke hobby voor hem. Zo won hij in 2017 al eens het Belgisch Kampioenschap Catan, waarna hij België mocht vertegenwoordigen op het EK in Barcelona. “Maar verder hou ik ook van vlotte kaartspelletjes zoals LAMA en Take 5, dat ik vaak met vrienden speel.”

Wegens zijn werkzaamheden zal Nicolas de komende 3 maanden niet vaak aan oefenen toekomen. Als hij in september echter weer naar België terugkeert, is hij van plan om in de aanloop naar het WK in Essen keihard te gaan trainen. “Ik ga dan volop aan de bak met mijn vaste tegenspelers om mijn niveau weer op te vijzelen.”