Persbericht Catan

Op 04 april jongstleden heeft het AD een artikel rond de naamswijziging van het bordspel “De Kolonisten van Catan” gepubliceerd.

Het verhaal is vervolgens door verschillende media overgenomen. De nieuwe naam is overigens al in 2014 gewijzigd in Catan.

Het is inderdaad waar dat we in het verleden een paar aanmerkingen over de titel “De Kolonisten van …” hebben gekregen. Omdat we graag voor iedereen leuke spellen willen maken, nemen we aanmerkingen altijd serieus. De naam Catan is echter om een heel andere reden aangenomen. Derhalve is het genoemde artikel in het AD totaal niet relevant. 

Catan is als één van de best verkochte bordspellen van de afgelopen jaren wereldwijd uitgegroeid tot een merknaam, waaronder tientallen artikelen vallen. Om het merk internationaal te kunnen uitbouwen en beschermen ontstond er bij de hoofduitgever en auteur behoefte aan een internationaal uniforme merknaam. Deze naam is “Catan” geworden en sinds 2014 wereldwijd verplicht toegepast.

De discussie die het AD in de wereld brengt is wat ons betreft onnodige stemmingmakerij. Het verband met ons koloniaal verleden is ongegrond en nooit van toepassing geweest.