Jack the Ripper, misschien wel de beruchtste seriemoordenaar aller tijden, is los en het is aan jullie om hem te vinden, te vangen en te arresteren. Bij het kat en muisspel Brieven uit Whitechapel is de spanning om te snijden.

En speciaal voor deze periode waarin we thuisblijven is er een online tool beschikbaar waarmee dit spel nu ook van afstand gespeeld kan worden.

 

Hiervoor heb je het volgende nodig:

- 1 exemplaar van Brieven uit Whitechapel
- Per speler/locatie 1 pc/laptop met internetverbinding en toegang tot een gedeelde online ‘drive’ (bijvoorbeeld Google Drive of One Drive).
- Stalen zenuwen

Zoals je ziet hoef je geen dure programma’s te downloaden, het spel wordt namelijk gewoon gespeeld in gedeelde cloud drive. Mocht je ooit met een collega tegelijkertijd samen in de cloud aan een project  gewerkt hebben, je weet wel, zo eentje waarin je live de aanpassingen kan volgen, dan zal dit je bekend voorkomen. Dit werkt namelijk precies zo.

Hoe speel je Brieven uit Whitechapel online?

  1. De speler die het fysieke bordspel heeft, speelt als Jack the Ripper. Mochten er meerdere personen in dit huishouden aanwezig zijn, dan kan 1 van de spelers kiezen wie de rol van Jack aanneemt.
  2. De speler die het speelbord beheert, Jack dus, download vervolgens dit bestand en upload deze op de door jullie gedeelde drive.
  3. Vervolgens deelt Jack de link met de overige spelers.
  4. Zet een videoverbinding met een platform naar keuze op waarbij de camera op het speelbord wordt gericht. Let op: dit hoeft niet superscherp in beeld gebracht te worden, het speelbord wordt alleen gebruikt om de speelsituatie te controleren.
  5. Je zal zien dat het online bestand een digitale kopie is van het speelbord. De speelstukken zijn elementen die je met je muis kan schuiven. Zo kan je de pionnen, fiches, markeerstenen vrij rondbewegen. Om geen fouten te maken raden we aan om elke set zowel digitaal als fysiek te doen, zo heb je altijd een backup ter controle.
  6. Begin met spelen. De detectives overleggen via de videoverbinding en proberen zo het net te sluiten en Jack the Ripper te vangen. Zorg er uiteraard wel voor dat, net als in het normale bordspel, Jack kan meeluisteren wat er wordt overlegd. Dit is namelijk één van zijn belangrijkste wapens.

We hebben de afgelopen weken al vele creatieve manieren gezien waarmee mensen van afstand toch bordspellen kunnen blijven spelen en we denken dat deze versie van Brieven van Whitechapel zeker in dit straatje past. Succes, veel plezier en #blijfthuis.