Stefan de Ridder wordt Nederlands Kampioen Catan 2022

Onlangs vond in Nieuwegein het NK Catan 2022 plaats. Meer dan 240 deelnemers hebben tegen elkaar gestreden om de felbegeerde titel van Catan- kampioen te bemachtigen.

Na een intense finale kwam de 34-jarige Stefan de Ridder naar voren als sterkste speler. Hij mag nu Nederland gaan vertegenwoordigen tijdens het WK, dat in november in Malta zal worden gehouden. We spraken de kersverse kampioen kort over zijn overwinning.

“Het was spannend tot aan het laatste moment. Het mooiste is als je over de streep gaat en weet dat je wint”, zegt Stefan. Tijdens de finale was sprake van opperste concentratie. Geen enkele speler zei ook maar een woord. “Tijdens het spel let ik op alles: wat spelers aan goederen krijgen, wat ze inleveren, hoeveel straatjes ze overhouden. Na afloop werd ons ook gevraagd of we het wel leuk vonden om te spelen, want er werd helemaal niets gezegd”, lacht Stefan.

Een paar rondes lang stond hij op 9 punten en kon hij de winnende tiende punt niet behalen. “En toen gooide ik de winnende combinatie en wist ik van ‘nu heb ik het!’. Dat voelde heel erg goed. Het gaf een enorme ontlading, alle spanning viel van me af.”

Volgens de kampioen is een van de belangrijkste onderdelen van Catan de startopstelling. “Mijn tactiek heeft gewerkt. Ik had als derde speler een ideale positie. Als je als derde begint kun je veel beter inschatten waar iedereen zijn eerste dorpen en straten plaatst. Daardoor kun je bijvoorbeeld doodlopende routes vermijden. Ik kon met mijn dorpen hout op tegel 8 pakken, steen op tegel 6 en routes maken naar zowel de steen- als de houthaven. Dat pakte goed uit.”

Stefan is van mening dat er eigenlijk geen vaste winnende strategie voor Catan is, omdat elke opstelling anders is en om andere tactieken vraagt. “Mijn motto is ‘zonder steen, nergens heen’. In het begin heb je hout en steen nodig. Als je te vroeg voor erts gaat om steden te maken, komt het bord te snel vol met dorpen van je tegenspelers. Je kunt dan niet meer goed uitbreiden.”

Stefan kan met recht een Catanveteraan worden genoemd. Dit was de zesde keer dat hij aan het NK Catan mee deed. Eerder moest hij genoegen nemen met een vijfde plek op de ranglijst, nadat hij net aan de finaletafel niet haalde. Los van toernooien heeft Stefan al ruim 20 jaar ervaring met Catan. Zijn eerste potje was met zijn familie, toen Catan tijdens een vakantie voor het eerst werd aangeschaft. Stefan was toen 12. En sindsdien is hij verslaafd aan het spel.

In het dagelijks leven is de in Barneveld woonachtige Stefan vrachtwagenchauffeur. Naast Catan met familie speelt hij ook graag poker met vrienden. Net als bij Catan draait Poker om inschattingen maken en goed op je tegenspelers letten.

Hoe gaat hij zich voorbereiden op het WK in Malta? “Het WK geeft meer spanning, maar ik ga niet per se extra oefenen. Ik probeer mijn rust te pakken en me niet gek te laten maken. Eigenlijk is het sociale deel van bordspellen het leukste wat er is. Dat je nieuwe spelers tegen komt, leert hoe ze spelen en hoe ze handelen in situaties, dat is het mooie aan toernooien.”

We wensen Stefan de Ridder alle geluk tijdens het WK Catan!

de winaars van het nk catan 2022