“Om een plaats bij de beste 8 te behalen, moet je de tegels uit het hoofd leren en 100% geconcentreerd zijn.” Aldus Joren.

Op 17 maart 2018 vond het Belgisch kampioenschap Carcassonne plaats in Kessel-Lo. Er waren 104 deelnemers ingeschreven. De opkomst liep gevaar vanwege het koude weer, maar de “die-hards” laten zich niet snel afschrikken. 92 deelnemers waren present. Hierbij zaten jaarlijks terugkerende gezichten, maar ook een aantal nieuwe deelnemers.

Om 10 uur ging het toernooi van start. Al snel bleek dat een aantal deelnemers die in de voorbije jaren hoog scoorden nu het onderspit moesten delven. Om 17.00 uur was de winnaar bekend. Joren De Ridder, 26 jaar, zal de Belgische kleuren op 28 oktober 2018 in Essen verdedigen.

De winnaar was zeer tevreden dat hij na een spannende maar faire strijd kon winnen. Na de uitreiking van de prijzen en de goodiebags kregen we nog de kans om Joren te interviewen.

Hoe ging het toernooi voor jou?

In de voorronden liep het niet zo vlot, waardoor ik dacht dat het fout liep. Ik raakte maar nipt in de top 8. Maar tijdens de finaleronden waarin we 1 tegen 1 speelden, keerden mijn kansen. Het leuke aan dit kampioenschap is het spelverloop van tafels met 4, waar echt voor het plezier wordt gespeeld, naar de tafels met 2 waar het competitieve de boventoon voert. Ik had niet verwacht om te winnen, want mijn tegenstrever in de finale was een zeer ervaren speler, echt een “oude rot” in het vak.

Wat vond je van het toernooi?

Het blijft gezellig en iedereen amuseerde zich. De spelers die aan de laatste tafels zitten, hebben net zo veel “fun” als diegenen die zich voor de finale willen plaatsen. Het is voor mij een geslaagd concept.

Wat is je favoriete 999-spel?

Voor mij blijft “Het Stenen Tijdperk” mijn favoriet. Er zijn verschillende strategieën mogelijk om te winnen. Ze zijn wel niet allemaal even krachtig, maar dit maakt het spel voor mij net zo boeiend.

Wat is je strategie voor het toernooispel?

Je moet er mentaal staan. Vorig jaar was ik er, door omstandigheden, niet 100% bij, met als gevolg dat ik aan de voorlaatste tafel belandde. Om een plaats bij de beste 8 te behalen en zeker om te kunnen winnen, moet je de tegels uit het hoofd leren en 100% geconcentreerd zijn, anders is het niet mogelijk.

Wat is je favoriete uitbreiding van het toernooispel?

Mijn meest favoriete uitbreiding is zonder twijfel de mini-uitbreiding “Vliegtuigen”, waar je poppetje over een aantal landtegels vliegt en de afstand door een dobbelsteen wordt bepaald. 

Wat zijn je tips voor nieuwe spelers die aan het toernooi wensen deel te nemen?

Een must is de tegels uit het hoofd kennen. Op de dag van het toernooi niet te hoge verwachtingen creëren voor jezelf en spelen voor het plezier. Je zult dan snel merken dat je niveau omhoog gaat. Als je voldoende ervaring hebt, worden de resultaten ook beter. Een competitieve instelling is natuurlijk een pluspunt.