Tweespelerspellen

Leestijd: 4 minuten | Geschreven door Niki Plijnaar

Het is een regenachtige zondagmiddag: jij en je drie beste vrienden hebben de agenda’s geblokkeerd, de telefoons op stil gezet en genoeg proviand ingeslagen om een nucleaire winter mee te kunnen overleven. Niets staat jullie in de weg om de komende acht tot tien uur die hele stapel bordspellen op de hoek van de tafel te spelen. Aan het einde van deze marathonsessie gaat iedereen moe maar voldaan naar huis en diezelfde avond wordt er in de WhatsAppgroep al revanche geëist. Volgende week weer een ronde.

Voor menig liefhebber is dit het ideale scenario: naar hartenlust urenlang spelen. Maar vaker dan niet komt die vervelende realiteit om de hoek kijken. Met de jaren worden die middagen en avonden waarop iedereen kan steeds zeldzamer. Geregeld wordt er naar de datumprikker gegrepen en open je met een beetje geluk pas over een maand of twee weer de doos voor een spelletje.
Maar dan het goede nieuws! Om toch gehoor te geven aan die bordspellenverslaving hoef je echt geen fijngemalen dobbelstenen achter het station te snuiven. Er is een oplossing in de vorm van spellen die speciaal voor 2 spelers zijn bedoeld. Maar nu de vraag, met wie dan?

De gevolgen van een bordspel verslaving

De meest voor de hand liggende persoon

Je hoeft niet ver te zoeken. Hij of zij zit waarschijnlijk op dit moment naast je op de bank al 30 minuten te browsen om een film op Netflix te kiezen, waarvan je weet dat hij of zij uiteindelijk wel zal zeggen: “ik weet het niet, kies jij maar!”. Dit is het ideale moment om te zeggen: “Ik kies voor een spelletje”. Mocht je partner door die zin niet spontaan van de bank springen om uit puur enthousiasme alvast aan tafel te gaan zitten, dan kun je altijd nog een mooie speech houden. Daarin zeg je dan waarom jij vindt dat jullie samen wat meer “quality time” moeten doorbrengen. Dat schuldgevoel is jouw ticket naar de speeltafel! Zit hij of zij daar vervolgens met misschien wat lichte tegenzin (onbegrijpelijk!), gooi dan het spel Saboteur: Het duel op tafel en laat de frustratie, dan wel irritatie van de afgelopen weken zich op tafel uitspelen! Ook goede spellen in het rijtje “duels” zijn: Catan: Het duel of Caverna: Het duel. Het woord duel zegt het eigenlijk al, laat de strijd maar beginnen!

Ga de strijd aan met je partner!

Nu hoor ik je al zuchten “maar ik heb geen partner, echtgenoot, vriend, vriendin of huisgenoot, stop met het inwrijven van het feit dat ik alleen ben!!” Oké oké, voordat je dit artikel al wilt wegklikken! Ik ga helpen en als je daarna nog niet overtuigd bent kun je altijd nog het vorige blog over solospellen lezen voor wat leuke tips!

Met je vader, moeder, opa of oma

Je weet het al lang, ik hoef het je niet te vertellen. Je hebt ze al veel te lang niet opgezocht.
Maar jij hebt niet altijd zin om te horen hoe het gaat met hun ingegroeide teennagel, of dat het zoontje van de vriend van de overbuurman van zijn fietsje was gevallen... Zelf heb je ook al alles verteld wat er te vertellen valt, dus nu komt de tip! Neem een spel mee (ja.. die had je niet verwacht!).

Voor de wat oudere mensen vind ik Patchwork Light echt een aanrader! De regels zijn simpeler dan gedacht, de onderdelen zijn enorm en het blijft lekker overzichtelijker, daarnaast duurt het maar 10 minuten dus ideaal voor de korte aandachtspanne! Enige nadeel, wie weet wordt je ingemaakt door een tachtigplusser!

Oeps...

Voor in de pauze

Voor iedereen die de eeuwige gesprekken tijdens de lunch over voetbal, kinderen, biologisch eten en politieke rompslomp allemaal wel gehoord heeft (je begrijpt, dit is geheel niet uit eigen ervaring...) EN nog zin heeft om in zijn schaarse vrije mintuten nog meer tijd met zijn collega’s door te brengen! Maak een half uurtje vrij om je volledig te storten op het inmaken van je tegenstander. In dit geval zijn de spelletjes Seasons of Jolly & Roger ideaal. Je hebt maar weinig ruimte nodig en het speelt lekker vlot weg. Misschien heb je zelfs tijd genoeg voor nog een potje, en misschien nog wel een! Enige nadeel, je wil misschien nooit meer terug aan het werk!

Ga de strijd aan met je collega!

Kortom, spellen hoeven niet altijd met AL je vrienden te worden gespeeld. Spelletjes zijn eigenlijk ook gewoon heel leuk met z’n tweeën. Dus ga nou eens een spelletjesmarathon van 8 tot 10 uur met je partner houden! Of ga bij je oma langs, of bel eens bij je buurman aan! Zet die tv even uit, je telefoon op stil, en doe je gordijnen dicht. Quality time is stiekem niet alleen een goed excuus, maar eigenlijk ook echt heel leuk!


Over de schrijfster

Hi, ik ben Niki, 27 jaar, spelletjesgek en ik werk sinds 2015 bij 999 Games. Ik werk normaal gesproken op de afdeling “Productontwikkeling”, waar ik mij bezig houd met het scouten van de nieuwste spellen en het begeleiden van het proces tot het spel hier uiteindelijk vanuit de fabriek binnenkomt, en daarna hopelijk bij jullie in de kast terechtkomt!

Veel lees- en speelplezier!

Bekijk ook alle andere blogs!