Leuke spellen voor 2 personen!

Geschreven door Peter Duivenvoorde

Wat is een goed spel voor 2?

Spellen voor 2 personen bestaan al eeuwen. Maar met name nu we door de lockdown aan huis gebonden zijn, neemt het belang van een goed spel voor met zijn tweeën toe. Want wat doe je thuis? Alle streamingdiensten zijn op een gegeven moment wel gekeken, alle gespreksonderwerpen misschien wel uitgeput en je kunt maar zo vaak lachen om dezelfde grap. Een leuk bordspel voor 2 biedt dan uitkomst! Maar wat zijn nou leuke spellen voor 2 personen?

Ik denk dat hier drie kenmerken voor zijn:

Covers van de bordspellen Aqualin, Glasgow & Patchwork

Goede dynamiek voor 2 spelers

Een leuk spel voor 2 personen is een spel dat met twee spelers leuk is. Echt waar! ...OK, ik heb zelden zo’n open deur ingetrapt. Maar ik wil wel een punt maken: een populair spel dat goed bekend staat, is niet per se geschikt voor twee personen. Een voorbeeld is Catan. In dat spel handel je met je medespelers of span je samen tegen de koploper. Maar daar heb je wel meer dan twee spelers voor nodig. Bij een spel dat specifiek voor 2 ontwikkeld is, wordt hier rekening mee gehouden. Ook is bij spellen voor twee personen het overzicht vaak wat beter, omdat je nu minder variabelen hoeft te controleren (in normale mensentaal: er zijn geen andere spelers die irritant zitten te doen).


Competitief

Spellen die voor 2 personen bestemd zijn, hebben daarnaast iets dat andere spellen minder hebben: tweestrijd! Bij mij thuis werd dit pijnlijk duidelijk door Patchwork. Mijn vrouw heeft vaak te weinig geduld voor spelletjes, maar voor Patchwork maakt ze een uitzondering. Het is met stip haar favoriet. Tijdens een thuisvakantie hadden we weinig om handen en begonnen we op een dag ons eerste potje in maanden. Ik won. Zij wilde revanche. Ik won weer. Zij moest en zou die triomfantelijke grijns van mijn hoofd krijgen. Ik won weer. Ze eiste een laatste ronde, no holds barred, alles of niets, "Echt Peet, al is dit het laatste wat ik doe!!"
We zijn nu in relatietherapie...

Cartoon van 2 mensen die relatietherapie hebben, omdat de één gewonnen heeft.

Kort genoeg om meerdere keren te spelen

Een kort spel nodigt uit om meerdere keren achter elkaar te worden gespeeld. Het is dan bijvoorbeeld leuk om de inzet van het spel te verhogen. "Wie zet het vuilnis buiten?" "Degene die het volgende potje wint?" "Kom maar op!" Door meerdere keren tegen elkaar te spelen, leer je elkaars strategie en raak je steeds meer aan elkaar gewaagd. Ook kun je zo snel experimenteren met nieuwe tactieken.

3 nieuwe topspellen voor 2 spelers

Dit zijn drie van de laatste 2-spelerspellen, die onlangs bij 999 Games zijn verschenen. Deze titels leiden geheid tot een leuke avond voor twee:

Parijs

Parijs is een puzzelspel voor 2 spelers. Je scoort in dit spel punten door eerst samen op een tableau een stratenplattegrond te maken en daar vervolgens je eigen gebouwen op te zetten. Je scoort punten door je gebouwen zo goed mogelijk uit te lichten met behulp van de aanwezige lantaarnpalen. Rondom het spelbord zijn extra acties beschikbaar in de vorm van ansichtkaarten.

Parijs valt op door zijn mooie vormgeving en de kwaliteit van de speelstukken. Het spel is met een maximale lengte van 30 minuten ideaal voor meerdere potjes achter elkaar. Het is niet moeilijk om te leren, maar geeft genoeg diepgang en interactie om elkaar voortdurend af te troeven.

Cover en het bord van het bordspel Prijs: De Lichtstad

Aqualin

Aqualin is een strategisch tegelspel, dat zich onderwater afspeelt. In Aqualin proberen 2 spelers zo groot mogelijke groepen van zeediertegels te maken. De ene speler maakt groepen op basis van kleur. De andere speler doet hetzelfde op basis van het soort dier. In het begin is het speelveld leeg. Zodra door de eerste speler een tegel in het veld is geplaatst, verloopt een beurt op dezelfde manier: verschuif een tegel, plaats vervolgens een nieuwe tegel in het speelveld.

Omdat tegels nooit lang op dezelfde plek blijven staan, heeft Aqualin veel interactie. Eigenlijk steel je continu tegels uit elkaars groepen om zo zelf meer punten te scoren. Door de eenvoudige opzet lijkt Aqualin wel op abstracte klassiekers als dammen of schaken. Met een speelduur van 20 minuten is Aqualin bij uitstek geschikt voor een rematch.

Cover en het bord van het bordspel Aqualin

Clever

Waarom staat Clever in een lijstje met spellen voor 2 spelers, vraag je je misschien af? Omdat Clever uitstekend met zijn tweeën te spelen is! Volgens de toonaangevende bordspellensite Boardgamegeek is twee spelers het ideale aantal voor dit moderne roll & write-spel.

Clever is een abstract dobbelspel, waarbij je zo slim mogelijk dobbelstenen in moet zetten op een speciaal hiervoor ontworpen blocnote. Elke kleur dobbelsteen heeft zijn eigen manier waarop scores worden berekend. Deze manieren kunnen met elkaar combineren tot verrassend hoge resultaten.

Clever staat bekend als een zeer verslavend spel. Een potje tussen twee spelers duurt ongeveer 30 minuten. Omdat met name aan het einde opeens de slimste combo’s mogelijk worden, willen veel spelers direct een tweede spel beginnen om te kijken wat er nog meer mogelijk is.

Cover en het bord van het dobbelspel Clever

De 3 populairste spellen voor 2 spelers van 999 Games

Dit zijn drie van onze meest populaire spellen voor twee personen:

Patchwork

In het legspel Patchwork gaan jij en je tegenspeler ieder op een eigen tableau een lappendeken van tegels maken. De tegels komen in allerlei vormen en moeten zo slim mogelijk op je tableau worden gelegd. De tegels kosten zowel knopen als tijd. Net als knopen is de hoeveelheid tijd die je hebt om je deken zo vol mogelijk te maken beperkt. Elke knoop die je overhoudt is een punt waard. Elk leeg vakje op het tableau geeft twee strafpunten. Wie na het opmaken van de beschikbare tijd de meeste punten heeft, wint.

Patchwork is inmiddels een moderne klassieker. Het spel is zo populair, dat van dit spel ook een juniorversie en een roll & write-variant zijn verschenen. Wat Patchwork zo goed maakt is de combinatie van puzzelen en strategie. Hoewel het spel heel snel te leren is, geeft de voortdurende afweging van knopen, tijd en de juiste tegel Patchwork verrassend veel diepgang.

Cover en het bord van het bordspel Patchwork

Mandala

Mandala is een tactisch kaartspel gebaseerd op het tekenen van mandala’s. Bij deze Tibetaanse traditie worden door middel van zand cirkels ingekleurd en vervolgens weer vernietigd, als symbool van de vergankelijkheid van de wereld. In dit spel vul je samen met je tegenspeler twee mandala’s met kaarten, waarna je punten scoort als de mandala’s weer worden afgebroken. Het is hierbij belangrijk dat je tactisch en met de juiste timing je kaarten in het spel brengt.

Net als bij de andere spellen in dit lijstje is Mandala makkelijk om te leren en tegelijkertijd verrassend diep. De volgorde waarop je kaarten terugneemt, bepaalt hoeveel punten deze kaarten waard gaan zijn. Dit zorgt ervoor dat je tijdens het spel continu tactische keuzes moet maken of je tegenspeler dwars kan zitten.

Cover en het bord van het bordspel Mandala

Exit

Zijn alle goede spellen voor twee personen competitief? Nee, er zijn ook coöperatieve spellen voor twee! Exit brengt de ervaring van een escape room naar de huiskamer. In dit spel moet je met je medespeler samenwerken om ingenieuze raadsels op te lossen. Alleen door teamwork en slim nadenken kun je uit de gevangenis van Exit ontsnappen. Als jullie vast komen te zitten, kun je gebruik maken van kaartjes met hints. Maar hoe meer hints je nodig hebt, des te lager wordt je eindscore.

Net als bij Clever is twee personen het ideale aantal spelers voor een optimale spelervaring. Er is een groot aantal verschillende spellen in de Exit-serie verkrijgbaar. Zo zijn er Exit-spellen met een makkelijke moeilijkheidsgraad, maar ook edities voor doorgewinterde speurneuzen. Bovendien heeft elk spel zijn eigen thema, zoals Exit: Het kerkhof van de duisternis, Exit: De Verzonken Schat of Exit: Het Geheime Lab. Probeer ze allemaal!

Covers van de spellen uit de Exit Escaperoom serie

Over de schrijver

Hoi! Ik ben Peter. Ik werk sinds januari 2021 voor 999 Games als Copywriter Marketing. Ik help de marketingafdeling met campagnes, blogs, spelomschrijvingen en alle andere gevallen waarbij we een taalpurist nodig hebben. Maar ik ben ook al zeker 10 jaar voor 999 Games actief als spellendemonstrator! Ik ben een ontzettende boardgamegeek. Als je me prikt, bloed ik meeples. Mijn favorieten zijn Dominion, Wingspan en Patchwork.