De geschiedenis van Halli Galli

12 minuten | Geschreven door Melvin van der Stoop

Halli Galli zag meer dan 30 jaar geleden het levenslicht. In die begindagen hadden spelers geen bel om te rinkelen, maar in plaats daarvan moesten spelers zodra er 5 dezelfde vruchten verschenen, snel “Tutti Frutti!” roepen!

“Tijdens het testen van het spel ontdekten we echter een probleem: wanneer meerdere spelers precies tegelijkertijd riepen, was het onmogelijk om de winnaar te bepalen. Er moest een oplossing worden gevonden. Mijn oplossing was om de noodzaak om te roepen te schrappen, een token in het midden te plaatsen en een nieuwe regel toe te voegen: "Wanneer er 5 identieke vruchten verschijnen, probeer als eerste het token met je hand te bedekken." Zo was er slechts één winnaar mogelijk.” , vertelt Haim Shafir, bedenker van Halli Galli.

Het token bleek simpelweg te saai; de spelers waren op zoek naar een sterkere interactie met betere feedback. Dus werd tijdens het testen het token vervangen door een piepend speeltje dat Shafir van zijn nichtje leende. Dit bleek een zekere verbetering, maar nog niet eentje zonder problemen. Als je namelijk te hard op het speeltje sloeg, verstoorde je het geluid! Na verschillende ideeën overwogen te hebben is het speeltje uiteindelijk vervangen door een oude hotelbel, die in een ijzerwarenwinkel is gevonden!

'Tutti Frutti'

Toen het spel in 1991 voor het eerst in Duitsland werd uitgebracht, was de naam oorspronkelijk gebaseerd op de vruchten van tutti frutti (een mengeling van gedroogde vruchten). Maar dat bleef het niet voor lang! Rond deze tijd was er namelijk ook een Duitse TV-show met dezelfde naam. Om verwarring met de show te voorkomen, werd het jaar daarop besloten om de naam te veranderen naar hoe we het spel kennen: Halli Galli! De inhoud van beide edities van ‘Tutti Frutti’ en ‘Halli Galli’ was bijna identiek, met als enige verschil dat de groene druiven werden vervangen door limoenen (Het zijn dus toch limoenen ...).

In 2005 lanceerde Discovery Toys weer een nieuwe versie van ‘Tutti Frutti’. Echter had de naam ‘Halli Galli’ toen al een plek in het hart van de spellenspelers weten te veroveren.

Het spel met de spel

In eerste instantie werd Halli Galli met een gewone industriële bel gespeeld, maar de kleine knop bleek te wreed te zijn voor de handpalmen van de spelers. Spelers waren zo enthousiast met het spel bezig dat er zelfs een melding binnenkwam van iemand die haar pink brak tijdens het gezamenlijk op de bel slaan! Hoewel we blij waren te horen dat Halli Galli zo fanatiek werd gespeeld, was dit natuurlijk niet het soort incident waarop je hoopt bij het spelen van een snel spel.

Om de vingers van de spelers te sparen en dus verdere blessures te voorkomen, werd de knop verbreed, waardoor het contactoppervlak met de handpalm beter verdeeld werd. Binnen enkele jaren werd Halli Galli - "Het spel met de bel" wereldwijd een bestseller, en vond de auteur dat het hoog tijd werd dat Halli Galli zijn eigen, unieke bel kreeg!

De Halli Galli-bel kreeg een "speels" uiterlijk en alle onderdelen, behalve de dop, waren van plastic gemaakt. De Halli Galli-bel werd zo'n succes dat er al snel veel kopieën verschenen en het de standaardbel in de spelindustrie werd!

“Dit motiveerde mij om op zoek te gaan naar een nieuwe en nog betere bel. De gewenste verbetering vond ik in het ontwerp van de SureDing-bel, waarbij ik de metalen dop bedekte en onder een plastic dop beschermde. Hierdoor kon de metalen dop niet worden aangeraakt en was het geluid van de bel nooit verstikt, zelfs niet wanneer een speler de hele bel met zijn hand bedekte.”

De SureDing-bel is nu de standaardbel van Halli Galli en is in verschillende ontwerpen verkrijgbaar. Zo is deze bijvoorbeeld ook nog te vinden in de allernieuwste versie van het spel: Halli Galli Twist!

Het iconische blauwe doosje

Het doosje van Halli Galli is niet alleen een bewaarplaats voor kaarten en een bel, maar het is met de jaren een tijdloos icoon geworden onder de snelle spellen. 999 Games blijft daarom met zorg en aandacht de verpakking van Halli Galli vernieuwen zonder te veel van het origineel af te wijken. Hierdoor krijgt het spel de mogelijkheid om met de tijd mee gaan terwijl het tegelijkertijd toch zijn retro-charmes en herkenbaarheid behoudt! Opmerkelijk genoeg was er al in het jaar 2001 een QR-code te vinden op de verpakking, iets wat destijds als een gloednieuwe innovatie werd beschouwd. Het iconische design van het blauwe doosje is hierdoor nog altijd na meer dan 2 decennia op tafel terug te vinden als aanvulling op iedere gezellige gelegenheid van spelmiddagen- tot feestelijke partijen!

Versies & tijdlijn

Het spel heeft door de jaren heen vele edities gekend, zo was er zelfs een kersteditie! Deze editie van Halli Galli brengt een feestelijke draai aan het welgeliefde spel. Uiteraard wilden wij dat niet missen en brachten wij een Nederlandse vertaling uit van de kerstversie in 2003. Wij hebben dus zeker niet stilgezeten als het gaat om het uitbrengen van verschillende versies van Halli Galli! Hier volgt een tijdlijn van alle Nederlandse uitgaven!

2001: Halli Galli – Nederlandse editie van 999 Games

Bijna 10 jaar later, in 2001, bracht 999 Games de eerste versie uit. De doos toont de bekende blauwe illustraties met nog steeds de originele bel! Ook in de begin jaren van dit millennium zocht 999 Games voortdurend naar innovaties, zoals te zien is bij de QR-code rechtsonder op de doos. Een leuk detail: deze versie bevat nog het toenmalige kinderlogo van 999 Games!

2003: Halli Galli Kersteditie

Bijna 10 jaar later, in 2001, bracht 999 Games de eerste versie uit. De doos toont de bekende blauwe illustraties met nog steeds de originele bel! Ook in de begin jaren van dit millennium zocht 999 Games voortdurend naar innovaties, zoals te zien is bij de QR-code rechtsonder op de doos. Een leuk detail: deze versie bevat nog het toenmalige kinderlogo van 999 Games!

2005: Halli Galli Extreme

Met een stevige positie op de Nederlandse markt besloot 999 Games de Halli Galli familie uit te breiden. Halli Galli Extreme brengt een vernieuwende spelervaring met zich mee. In deze variant heeft elke speler een stapel kaarten met vruchten en dieren. Hier bel je alleen als er twee kaarten met dezelfde stukken fruit op tafel liggen… Maar let op! Als er ook een dier op tafel ligt met het fruit wat niet bij het dier past, bel dan niet! De extra complexiteit van Halli Galli Extreme tilt de chaos en hilariteit naar een hoger niveau door de timing van het bellen nog uitdagender te maken.

2009: Halli Galli Junior

Dit is de juniorversie van het spel met de bel, speciaal ontworpen voor kinderen vanaf 4 jaar! Iedere speler ontvangt een stapel gedekte kaarten, elk versierd met een vrolijke of een verdrietige clown. Om de beurt draait elke speler een kaart om en voegt deze toe aan zijn eventueel eerder omgedraaide kaarten. Zo blijft voor elke speler altijd slechts één kaart zichtbaar. Zodra van een bepaalde clown 2 lachende exemplaren te zien zijn, proberen alle spelers razendsnel op de bel te drukken. Maar pas op, als er een verdrietige clown op tafel ligt, is het juist niet de bedoeling om op de bel te drukken! De race is om als eerste correct op de bel te drukken en alle open kaarten te winnen!

2011: Halli Galli Zomerpret

Dit betreft de 'zomerse' variant van Halli Galli, samengesteld met watervaste kaarten, een robuuste kunststof bel die bestand is tegen water, en handig verpakt in een plastic tasje. Hierdoor is het spel perfect geschikt voor ontspanning aan het strand!

2015: Vernieuwde Halli Galli

Dit is de Halli Galli met de vertrouwde SureRing-bel op het doosje! Zoals eerder in deze blog aangegeven, behoudt de verpakking het ontwerp van 2001. Het algemene logo van 999 Games staat op de doos, terwijl de QR-code van het doosje is verdwenen, voornamelijk door een wijziging in de huisstijl. Ook werd deze keuze gemaakt omdat de code zelden gebruikt werd. Dit was natuurlijk ook vóór de coronatijd, waarin de QR code flink in populariteit steeg!

2017: Halli Galli Party

Halli Galli Party biedt een spelervaring vergelijkbaar met Halli Galli! Nu hosten de bekende stukken fruit een feestje en bespelen ze instrumenten om er een waar feest van te maken. In deze unieke versie, waarbij de bel ook als dop van de verpakking dient, hebben de kaarten drie eigenschappen: vrucht, kleur en muziekinstrument. Bij twee kaarten met minstens twee overeenkomende eigenschappen of bij een zingende pruim moet je snel op de bel drukken!

2023: Halli Galli Twist

Halli Galli Twist is de nieuwste en uitdagende variant van “Halli Galli”. Door de combinaties van kleuren en symbolen moet je nu op veel meer verschillende dingen letten. Zodra alle open kaarten samen precies 5 gelijke symbolen in willekeurige kleuren of precies 5 willekeurige symbolen in dezelfde kleur tonen, mogen de spelers op de bel slaan. De snelste wint zoals gewoonlijk alle openliggende kaarten. Wie aan het einde de meeste kaarten heeft, wint Halli Galli Twist!

Halli Galli!

Staat er nog een retro editie van Halli Galli in jouw spellenkast? Of staat er een prachtige collectie verschillende bellen op je planken? Laat de nostalgie herleven en deel vol enthousiasme jouw passie voor dit tijdloze spel met vrienden en familie!

Welke versie je ook bezit, uit welk jaar dan ook, het blijft een absolute favoriet voor elke gelegenheid, en het brengt gegarandeerd speelplezier voor zowel jong als oud!

Over de schrijver

Yo, Melvin hier! Sinds juni 2023 vervul ik de rol van marketingassistent, waarbij mijn focus ligt op diverse PR-gerelateerde taken. Ik ben helemaal in mijn element als het gaat om alles wat met spellen te maken heeft, zowel analoog als digitaal. Mijn liefde voor spellen begon al op jonge leeftijd en is eigenlijk nooit meer weggegaan. Ik kan daarnaast eindeloos praten over alles fantasy en sci-fi, van spellen tot series en films!