De spannendste escape room-spellen voor thuis!

Leestijd: 6 minuten | Geschreven door Peter Duivenvoorde

Met escape room-spellen als Exit en Pocket Escape Room beleef je de ervaring van een escape room in je eigen vertrouwde omgeving thuis. Zeker nu veel locaties met escape rooms wegens COVID-19 niet beschikbaar zijn, is dit een uitkomst. In dit blog vertel ik je daarom meer over escape room-spellen.
een cartoon van een ouderwetse sleutel en zakhorloge

Waarom escape room‑spellen?

Escape room-spellen voor thuis zijn hot. Het succes van escape room-spellen is ook logisch als je kijkt naar hoeveel escape rooms er in Nederland en België te vinden zijn. Verspreid over de Benelux zijn er ruim 500 locaties met een of meer escape rooms. Deze zijn nu uiteraard zo’n beetje allemaal gesloten wegens het coronavirus. Daarom zijn escape room-spellen juist nu een mooi alternatief. Er is geen kans op besmetting en er zijn geen problemen met avondklokken. Bovendien heb je geen grote groep mensen nodig om een escape room thuis te beleven. De titels die ik later in deze blog noem, werken juist goed met 2 tot 3 spelers.

Bovendien kun je met een escape room-spel de ervaring helemaal zelf organiseren. De laatste keer dat ik met vrienden een echte escape room deed, ging dat namelijk niet zo goed. Ten eerste hadden we de grootste moeite om de escape room alleen al binnen te komen. Dat lag niet aan ons, het was al vrij donker in de avond. Ten tweede was er de wijkagent, die op vrij confronterende wijze aan ons vroeg waarom we bij een meubelzaak aan het inbreken waren. Misschien lag het toch wel aan ons.

een cartoon over een escaperoom

Sfeervol

Escape rooms hebben hun oorsprong in de zogeheten escape games. Dit zijn kleine computer games, vaak gemaakt door hobbyisten, die meestal met een half uurtje uit te spelen zijn. Deze games combineren breinbrekers met een spannende atmosfeer. Dit zie je ook terug in de betere escape room-spellen. Naast een aantal pittige puzzels hebben deze spellen vaak veel aandacht voor een spannende setting of een achterliggend verhaal.

Ideaal voor 2 tot 3 spelers

Een escape room zou je normaal als groepsactiviteit doen, met minstens 4 deelnemers. Het ideale aantal spelers voor een escape room-spel thuis is naar mijn mening iets kleiner, namelijk 2 of 3 personen. In principe zou je veel van deze spellen alleen kunnen doen. 2 mensen weten echter meer dan 1 en bovendien is het leuker om met meerdere personen samen te puzzelen. Bij 5 spelers of meer is de kans echter groot dat er iemand tijdens het spel niets om handen heeft. Die persoon kan daardoor vaak alleen maar toekijken hoe de rest de puzzels oplost. Dat is altijd jammer voor de spelbeleving:

"Ik heb een nieuwe hint gevonden! Tof!"

"Ik weet hoe de code werkt! Ingenieus!"

"Ik kan de puzzel oplossen! Awesome!"

"Ik uh… ga bier drinken... Joe."

Een geluk bij een ongeluk is dat wegens de coronacrisis een te grote spelersgroep vaak geen probleem gaat zijn.

Tips voor escape room‑spellen

Exit: De Vlucht naar het Onbekende

Een van de bekendste escape room-spellen is de Exit-serie. In de nieuwe titel Vlucht naar het Onbekende ben je wederom opgesloten. Dit keer moet je zien te ontsnappen uit een vliegtuig. Door noodweer is de cockpit ontregeld. Je hebt anderhalf uur voordat het vliegtuig neerstort. Er is dus geen tijd te verliezen!

Net als bij andere titels in de Exit-serie, speelt ook bij De Vlucht naar het Onbekende een cryptische draaischijf een grote rol. Verder werk je met een boekje met codes en krijg je daarnaast aanwijzingen, die niet altijd even duidelijk zijn.

de box van exit de vlucht naar het onbekende op een tafel geplaatst

De Vlucht naar het Onbekende heeft een niveau van twee stippen. Dit houdt in dat deze Exit-titel bij uitstek geschikt is voor spelers die nog nieuw zijn met escape room-spellen. Dankzij de niet al te moeilijke puzzels en de avontuurlijke setting van het spel is De Vlucht naar het Onbekende een ideale introductie tot Exit.

NB: EXIT: De Vlucht naar het Onbekende is maar één keer speelbaar omdat het speelmateriaal moet worden beschreven, gevouwen of afgescheurd.

de inhoud van het spel exit

Pocket Escape Room: Het Lot van Londen

De spellen in de Pocket Escape Room-serie bestaan elk uit 60 kaarten met raadsels en voorwerpen, die zo samen de escape room-ervaring geven. In Het Lot van Londen moeten vier levensbedreigende apparaten onschadelijk worden gemaakt. Een enkele fout is een ramp voor de Britse hoofdstad!

Omdat de Pocket Escape Room-spellen slechts een stapel kaarten bevatten, zijn deze spellen makkelijk mee te nemen en snel op te zetten. Ook hoef je in tegenstelling tot andere escape room-spellen hier geen kaarten te vouwen of stuk te scheuren. Het Lot van Londen bevat uitdagende puzzels en mooie tekenfilmachtige illustraties. Omdat veel raadsels om teamwork vragen, is dit bij uitstek een goed escape room-spel voor 2 personen.

de box van pocket escape room het lot van londen op een tafel geplaatst

Pocket Detective: De Blik van de Geest

In Pocket Detective: De Blik van de Geest ga je een misdaad oplossen. De kaarten geven aanwijzingen over wat er aan de hand is in het MacDuff-museum in Edinburgh. Waart er echt een spook rond? En wat is er gebeurd met de op mysterieuze wijze verdwenen bewaker?

De Pocket Detective-spellen zijn strikt genomen geen escape room-spellen. Het zijn eerder mysteries die moeten worden opgelost, waarbij veel aandacht is besteed aan het achterliggende verhaal. In die zin lijkt De Blik van de Geest meer op de point & click-adventure games uit de jaren '80 en '90, waaruit later de escape games en zo ook de escape rooms zijn ontstaan.

de box van pocket detective op een tafel geplaatst

Net als Het Lot van Londen bestaat De Blik van de Geest slechts uit een stapel kaarten. De kaarten geven echter niet alleen de raadsels en hints van dit spel aan. Door de juiste kaarten rechtop in de doos te plaatsen, bouw je zelf de plaats delict na. Dit geeft in combinatie met het sterke verhaal en de focus op het oplossen van mysteries een heel eigen spelervaring.

de inhoud van het spel: pocket detective

Adventure by Book: Gevangen!

In Gevangen! speelt het avontuur zich af in een onheilspellend landhuis, waar jouw dochter ergens gevangen gehouden wordt. Je zoekt alle kamers en locaties door op aanwijzingen, zodat jij steeds dichter bij je dochter komt. Maar niets is wat het lijkt!

Adventure by Book is een escape room-spel, maar dan als stripboek. Elk plaatje in het stripboek is genummerd. Als je het verhaal volgt, vind je ook in de plaatjes zelf verschillende cijfers. Deze cijfers verwijzen weer naar andere plaatjes in het boek, waar het verhaal verder wordt voortgezet. Sommige plaatjes bevatten meerdere cijfers, waardoor het verhaal zich in verschillende routes vertakt. Je zult dus moeten kiezen hoe je in het verhaal verder gaat, maar wat is de juiste keuze?

de box van adventure by book op een tafel geplaatst

Adventure by Book: Gevangen! geeft met prachtige illustraties en een spannend verhaal een originele twist aan een escape room-spel. Bovendien bevat het boek meerdere paden die in het verhaal kunnen worden afgelegd, zodat het spel vaker kan worden gespeeld.

het boek van adventure by book

Over de schrijver

Hoi! Ik ben Peter. Ik werk sinds januari 2021 voor 999 Games als Copywriter Marketing. Ik help de marketingafdeling met campagnes, blogs, spelomschrijvingen en alle andere gevallen waarbij we een taalpurist nodig hebben. Maar ik ben ook al zeker 10 jaar voor 999 Games actief als spellendemonstrator! Ik ben een ontzettende boardgamegeek. Als je me prikt, bloed ik meeples. Mijn favorieten zijn Dominion, Wingspan en Patchwork.