De Vriendelijke Spellenwinkel om de Hoek

Leestijd: 8 minuten | Geschreven door Eduard van Buggenum

Met het faillissement van Intertoys werden we allemaal weer eens goed met de neus op de feiten gedrukt: de toekomst van fysieke winkels blijft onzeker nu de klant deze steeds minder lijkt te bezoeken. Op het moment van dit schrijven lijkt het erop dat Intertoys een doorstart onder een andere eigenaar maakt, maar de schrik zit er in ieder geval goed in. Wel staat vast dat winkeleigenaars tegenwoordig extra hun best moeten doen om klanten te blijven aantrekken.

Wij grijpen de gelegenheid aan om in de blog van deze maand een lans te breken voor een van de meest belangrijke locaties als het aankomt op de spellenhobby: de Spellenspeciaalzaak. Want meer nog dan de grote speelgoedwinkelketens zijn het juist deze zaken waar door het kleinschalige karakter en de expertise het spelen van bordspellen wordt uitgedragen.

"De 'Vriendelijke Spellenwinkel om de Hoek' vormt de ruggengraat van de spellenhobby!"

In het Engels hebben ze de perfecte afkorting voor dit type winkel: FLGS, wat officieel staat voor Full-Line Game Store, spellenwinkels waar ze alles verkopen. Maar de afkorting wordt eigenlijk door iedereen ingevuld als Friendly Local Game Store. En ons inziens dekt dat de lading ook veel beter. Want deze 'Vriendelijke Spellenwinkel om de Hoek' vormt de ruggengraat van de hobby. Het is (naast wellicht een spellenbeurs en of spellenvereniging) dé plek waar nieuwe titels als eerste kunnen worden uitgeprobeerd, groot worden gemaakt door bordspelavonden met vaste klanten en liefhebbers en zo de potentie krijgen om door te groeien tot nieuwe favorieten. Zonder de spellenspeciaalzaak (of speelgoedwinkels met een groot assortiment aan spellen) zouden titels als Catan, Carcassonne of Machiavelli nooit hebben kunnen uitgroeien tot de evergreens die het nu zijn.

En daarom zullen we vanaf nu enkele van 'deze vriendelijke spellenwinkels om de hoek' onder de aandacht brengen. Op terugkerende (maar onregelmatige) basis geven we hier het woord aan die ene winkel om de hoek. Om te beginnen vertellen hieronder vijf winkels over wat het runnen van een spellenspeciaalzaak speciaal maakt.

een cartoon over een winkel die bordspellen verkoopt

Exclusief bij de Spellenspeciaalzaak...

Er is nu nog meer reden om naar de Spellenspeciaalzaak te gaan. Want Dobbel Zo Clever, de langverwachte opvolger van de dobbelsensatie Clever, is namelijk net uit, en voorlopig alleen te verkrijgen bij de spellenspeciaalzaak bij jou om de hoek. Nieuwe regels, Dobbel zo veel plezier.

Meer informatie

een banner met de box, het scoreblok, stiften en dobbelstenen van het spel dobbel zo clever

Spellenwinkel De Betovering

Waar? Adelaarstraat 3, Doetinchem.

Het kan verkeren. Op een familiedag raak je maar weer eens aan de praat met je nichtje. En waar je normaal praat over koetjes, kalfjes en het weer kom je er opeens achter dat je beiden spellengek bent! Het overkwam Nina en Lianne. En na wat misschien wel de leukste familiedag ooit bleek, trokken ze in 2010 de stoute schoenen aan en openden hun eigen spellenwinkel in Doetinchem. Het kleine spellenwinkeltje trok al meteen een flinke groep enthousiaste bezoekers, waardoor twee jaar later al werd uitgeweken naar een grotere winkel. En daar, op de Adelaarstraat, zitten de twee nichtjes nu nog steeds. Met meer ruimte, meer spellen en ook meer betovering.

Met hun uitgebreide kennis kunnen zij de spellen tot in detail uitleggen om zo de bezoeker te adviseren, maar vooral ook enthousiasmeren. Hierbij zijn ze ook nooit te beroerd om even een paar beurten te spelen met de mensen die hun winkel aandoen. Door dit alles zijn Nina en Lianne inmiddels uitgegroeid tot een ware Achterhoekse spellenautoriteit. Zij organiseren spellenavonden en puzzelwedstrijden voor bezoekers en geven zelfs spellenworkshops op scholen in de buurt. De betovering lijkt hiermee nog lang niet uitgewerkt.

foto in de sneeuw van de ondernemers van spellenspeciaalzaak de betovering met spellen in hun hand

Oberonn

Waar? Kempische Steenweg 27, Hasselt.

Spellenliefhebbers uit het Belgische Hasselt (maar zeker ook van daarbuiten) weten dat je voor een goed spel altijd terecht kunt bij Oberonn. Deze spellenspeciaalzaak wordt al weer bijna 15 jaar met veel liefde gerund door Arjaan Bruyndonx. In zijn schooltijd speelde Arjaan vele potjes Magic of diverse Role Playing Games, waardoor hij zelf een echte 'gamer' is geworden. En bij Oberonn deelt hij, samen met zijn team, maar wat graag zijn kennis en ervaring om zo mensen op weg te helpen bij hun eerste stapjes in spellenland.

Bezoekers kunnen terecht voor een goed speladvies voor elke gelegenheid. Of het nou toeristen, beginnende spelers of echte experts zijn, Oberonn biedt voor elk wat wils en weet altijd welke trends er momenteel in de markt spelen. En door de jarenlange ervaring plus de grote winkel met het gigantische aanbod lopen de spellenliefhebbers hun deur plat. Zo kwam het zelfs voor dat een spelersgroep, duidelijk geagiteerd en heftig in discussie verwikkeld, 's avonds laat nog langskomt voor een 'officiële' arbitrage van de spelregels. Dus, ben je zelf ooit verzand geraakt in zon heftige discussie om spelregels, dan kun je altijd kijken of Oberonn nog open is voor het verlossende woord.

een foto van spellenspeciaalzaak oberonn
een cartoon over roll and write spellen

WirWar Spellen en Puzzels

Waar? Oude Kijk in 't Jatstraat 40, Groningen.

Voor winkel nummer drie maken we een reis naar het hoge noorden, naar WirWar, één van de oudste spellenspeciaalzaken van Nederland. WirWar bestaat namelijk al 27 jaar. De huidige eigenaar Kim werkt er sinds 2011 en heeft vier jaar geleden de winkel overgenomen van haar voorganger Willeke. Sindsdien staat zij, met haar man Eelco als mede-eigenaar, aan het roer van één van de winkels die niet uit het Groningse centrum weg is te denken.

WirWar is een spellenwinkel voor iedereen. Het assortiment is gericht op kinderen, ouders, vriendengroepen en natuurlijk al die Groningse studenten die wel van een spelletje houden. Het is dan ook niet zozeer het winkeltje spelen dat Kim en Eelco zo aanspreekt, maar juist het contact met al die verschillende klanten. Geen opdringere verkooppraatjes bij WirWar, maar een eerlijk advies van de experts. "Klanten komen blij binnen en gaan blij weer weg."

Naast het runnen van de winkel zelf organiseert WirWar ook om het jaar het succesvolle Noorderspel. Met 35 standhouders, 115 tafels en een kleine 2000 bezoekers was deze Groningse spellenbeurs vorig jaar, net als andere edities, een groot succes. De volgende editie is pas volgend jaar weer, maar tot die tijd kunnen noorderlingen met een spellenhart terecht op de Oude Kijk in 't Jatstraat.

een foto van spellenspeciaalzaak wirwar

Spelgezel

Waar? Franklin Rooseveltlaan 61, Gent.

In de afgelopen jaren is er in de omgeving van Gent veel gebeurd waardoor dit gebied bij spellenliefhebbers op de kaart is gezet. Zo opende zeven jaar geleden De Spelgezel in Gent haar deuren en de laatste drie-en-een-half jaar wordt De Spelgezel alweer door de tomeloze inzet van uitbater Pieter van Conkelberge gerund.

Of er nu families binnenkomen die nog nooit iets anders hebben gespeeld dan Monopoly of hardcore gamers die alles al kennen, met zijn passie en persoonlijke aanpak rust Pieter niet totdat hij samen met de klant het passende spel heeft gevonden.

Sinds de zomer van 2014 wordt in het naburige Merelbeke jaarlijks het Zomerspel georganiseerd en hiervan is De Spelgezel al sinds de eerste editie medeorganisator en hoofdsponsor. Zomerspel is niet zomaar een spellenbeurs: niet alleen is het midzomerse tijdstip apart in spellenland, ook de aankleding, de jaarlijks wisselende thema's en de honderdtal vrijwilligers zorgen ervoor dat de bezoekers ieder jaar weer worden ondergedompeld in de nieuwste en leukste spellen, en een onvergetelijk weekend beleven. De Spelgezel vestigt zich hiermee als dé metgezel van spellenliefhebbers in de omgeving.

een foto van spellenspeciaalzaak spelgezel

Koning Willem

Waar? Kleine Overstraat 24-26, Deventer.

Wat is het Koning Willem-gevoel? Dat herken je alleen als je ooit voet hebt gezet in de winkel van Wilko en Simone aan de Kleine Overstraat in Deventer. Sinds 1998, alweer 21 jaar geleden, zetten zij zich dag en nacht in om gezelligheid te brengen aan het winkelende publiek. En met succes, want vrijwel elke bezoeker zien ze vroeg of laat weer terug om nog eens een kijkje in de winkel te nemen of een volgend spel aan te schaffen. En op de ruim 300 m2 winkelruimte is niet alleen een enorme collectie aan spellen (ruim 4000), puzzels (meer dan 1000 stuks) en vele andere snuisterijen te vinden, maar ook voor een hapje en drankje kun je terecht. En wil je graag een spel eerst uitproberen? Geen probleem, op de vier beschikbare speeltafels kan er naar hartenlust gespeeld worden.

Koning Willem begon in dezelfde tijd dat het toen nog jonge 999 Games haar eerste spellen zelf begon uit te geven. Begin 1999 hadden wij maar liefst zeven spellen uitgebracht, en je vond ze allemaal terug in de schappen van Koning Willem!

foto van spellenspeciaalzaak koning willem

Dit waren slechts vijf voorbeelden, maar we kunnen concluderen dat de spellenwinkel tegenwoordig veel meer is dan een gebouw waar gewoon veel kasten vol spellendozen staan. Spellenspeciaalzaken zijn meer en meer een ontmoetingsplek geworden waar gelijkgestemden elkaar ontmoeten, advies krijgen of naar hartenlust spellen kunnen leren kennen en spelen. Blijf vooral hun deur plat lopen, want deze winkels zijn onmisbaar voor de hobby!

En wil je weten waar de dichtstbijzijnde spellenwinkel in jouw buurt is? Kijk dan eens op onze store locator waarmee je makkelijk alle spellenspeciaalzaken in Nederland en België kunt vinden.

Op deze afbeelding zie je een cartoon van blog auteur Eduard

Over de schrijver

Hoi! Ik ben Eduard, 33 jaar oud uit Amsterdam. Starend in mijn goedgevulde spellenkist, een essentieel onderdeel van ieder gelukkig huishouden, zag ik het licht en maakte een carrièreswitch naar de wereld van bordspellen. Sinds de zomer van 2018 werk ik daarom op de marketingafdeling van 999 games. Dat had ik veel eerder moeten doen.