All by myself
Leestijd: 5 minuten | Geschreven door Eduard van Buggenum
Als spelliefhebber sta je alleen wel meteen voor een uitdaging. Want het woord gezelschapsspel verraadt het eigenlijk al: geen spel zonder gezelschap. Toch?
Niets is minder waar. Want de eenling wordt in dit geval zeker niet vergeten. Solitaire spellen bloeien als nooit tevoren. Misschien komt dit als een schok voor mensen die na al die jaren nog steeds Patience op de computer spelen (toegegeven, de animatie van rondspringende kaarten bij het uitspelen van dit spel is dan ook erg indrukwekkend), maar er zijn tal van spellen die juist bedoeld zijn om in je eentje te spelen.
Tijd voor wat zuurverdiende me-time!
Een kleine greep uit de verschillende categorieën solospellen:
Ben je er klaar mee dat je bepaalde spellen steeds verliest? Dan loont het wellicht om eens goed op de doos of spelregels te kijken of er een solovariant in zit. En als die spelletjesplaaggeest dan naar huis is, kun jij nog even door oefenen. Zet op de achtergrond wat inspirerende training montage-muziek uit de jaren ’80 op voor de nodige motivatie. Binnen de kortste keren haal jij de Rocky in je naar boven en pak je je revanche met hernieuwde inzichten. Wist je bijvoorbeeld dat spellen als Keer op Keer, NMBR9 en de kersverse dobbelhit Clever heel goed in je eentje te spelen zijn? Door nieuwe tactieken uit te proberen, met als doel het verbeteren van je eigen topscore, zul je simpelweg beter worden. En het is nog rustgevend ook.
''Napoleon doodde de tijd op Sint-Helena al met patience.''
Ben jij zo iemand die in een escape room het liefst je medespelers in een hoek zet en zelf alle puzzels oplost? OK, het is misschien niet bijzonder sociaal, maar soms wil je gewoon in je eentje de raadsels oplossen, hoe leuk die samenwerking ook kan zijn. De escape room-spellen voor thuis bieden in dat geval een goede uitkomst. Eerder schreven we al een blog over de escape room-spellen Exit en Pocket Escape Room. Inmiddels is het assortiment van 999 Games ook nog uitgebreid met Chronicles of Crime, een innovatief spel waarbij je als lid van Scotland Yard diverse mysteries oplost. Leuk om met een groep te doen, maar niets staat je in de weg om dit helemaal solo te spelen.
Eerder noemden we al kort Patience, de moeder van alle solitaire kaartspellen. Het verhaal gaat dat niemand minder dan Napoleon, eenmaal verbannen naar Sint-Helena, de tijd en verveling doodde met dit spel. Of dit nou waar is of niet, Patience heeft in ieder geval indruk gemaakt op spelers over de hele wereld. Maar er is meer voorbij Patience. Zo heeft bijvoorbeeld de Duitse spelontwikkelaar Friedemann Friese enkele uitdagende 1-spelerspellen gemaakt die je Patience doen vergeten:
Vrijdag
Het solitaire spel Vrijdag behoeft eigenlijk geen introductie. Dit kaartspel, waarbij je in de huid van de behulpzame rechterhand van Robinson Crusoe kruipt, is inmiddels een klassieker te noemen. Met slechts een stapel kaarten en een handvol speelstukken is het je doel om Robinson op het eiland te laten overleven. De moeilijkheidsgraad is aan te passen, waardoor de uitdaging blijft. Blijf oefenen en wie weet lukt het je om het spel op het moeilijkste niveau uit te spelen. Maar wees gewaarschuwd, dat wordt flink pittig.
Klus geklaard!
Minder bekend is het andere spel uit de koker van meneer Friese, Klus Geklaard!. Het spel heeft misschien wel het meest knullige, maar daardoor stiekem hilarische, thema ooit van een spel. In Klus Geklaard! is het namelijk jouw doel om tijdens een gewone kantoordag documenten te sorteren. Je arsenaal bestaat hierbij uit kopjes koffie en snoepjes om die onvermijdelijke inkakmomenten te voorkomen. Als het je lukt om binnen de tijd alle documenten van 1 tot 48 te sorteren, heb je gewonnen. In dat geval word je beloond met misschien wel een van de tofste gimmicks uit een spel ooit: de kaarten fungeren als flipboekje en vormen zo een animatie. Als dat geen uitdaging biedt om Klus Geklaard! helemaal uit te spelen?
Tot slot is er nog een laatste variant van solitaire spellen en dat zijn de spellen waar een ‘bot’ met een ‘kunstmatige intelligentie’-mechanisme in zit. Dit is een relatief nieuw fenomeen, dat steeds vaker in spellen wordt geïntroduceerd en het biedt je de gelegenheid om tegen het spel te spelen. Automa is de naam die vaak aan dit principe wordt gegeven. Het begon als een merknaam, maar wordt nu meer en meer algemeen voor dit mechanisme gebruikt. Het spel zal op basis van getrokken kaarten en de huidige spelsituatie altijd bepaalde keuzes maken, waardoor het voelt alsof je tegen een menselijke tegenspeler speelt. Het spel Wingspan, dat binnenkort bij 999 Games verschijnt, heeft een 1-spelervariant die gebruik maakt van Automa. Maar ook voor veel oudere spellen is steeds vaker een (mini-)uitbreiding te vinden waarmee je tegen het spel speelt. Houd onze kanalen dus goed in de gaten, want wie weet verschijnt er binnenkort 1-spelervariant van jouw lievelingsspel.
Genoeg 1-spelervermaak dus om die donkere wintermaanden door te komen. Alleen zijn was nog nooit zo leuk!
Over de schrijver
Hoi! Ik ben Eduard, 33 jaar oud uit Amsterdam. Starend in mijn goedgevulde spellenkist, een essentieel onderdeel van ieder gelukkig huishouden, zag ik het licht en maakte een carrièreswitch naar de wereld van bordspellen. Sinds de zomer van 2018 werk ik daarom op de marketingafdeling van 999 games. Dat had ik veel eerder moeten doen.