De Nieuwste Spellen van het Voorjaar 2023!

Leestijd: 5 minuten | Geschreven door Daniël Hogetoorn

We verwachten binnenkort weer enorm leuke spellen binnen te krijgen: van snelle dobbelspellen tot grote bordspellen. Ontdek snel alle nieuwe releases van dit voorjaar!


Al ruim 25 jaar geven wij spellen uit voor kinderen, volwassenen, beginnende, casual en gevorderde spelers. En dat blijven we natuurlijk doen. Ook dit jaar willen je weer een kijkje in de toekomst geven. In deze blog zal ik een overzicht geven van de spellen die je dit jaar van ons kunt verwachten en wat deze spellen volgens ons bijzonder maakt en waarom het een aanrader is.

8 covers van alle nieuwe bordspellen die uitkomen in voorjaar 2023 en beschreven staan in dit blog.

Spellen voor met z'n tweeën

Steeds vaker kiezen twee mensen ervoor om in plaats van een avondje achter de televisie of de smartphone een bord- of kaartspel op tafel te leggen. Ten eerste veel gezelliger en ten tweede ook veel leuker. In het verleden brachten we al toegankelijke tweespelersspellen als Lost Cities, Patchwork en Great Plains uit, maar ook pittigere spellen zoals Glasgow. Dit jaar komen we met twee prachtige titels voor 2 spelers: Brood & Bier en District Noir.

Brood & Bier

In dit strategische 2 spelers-spel neem je het als vertegenwoordiger van jouw dorp tegen je tegenstander op, die uit een naburig dorp stamt. Deze dorpen zijn lang geleden op de vruchtbare landerijen van een voormalig klooster gesticht en hebben ijverig de tradities van het klooster voortgezet: bierbrouwen en brood bakken. Ze delen als goede buren de akkers met elkaar, maar dat betekent niet dat er geen concurrentie is. Jaarlijks vindt een vriendschappelijke wedstrijd plaats, waarin wordt bepaald welk dorp het meeste brood en bier kan produceren.


In Brood & Bier speel je om beurten een kaart, die je op drie verschillende manieren kunt inzetten. Zo kun je grondstoffen oogsten, je dorp verbeteren en brood en bier verkopen. Daarbij geven de spelers tijdens een sterk jaar handkaarten over en weer door, waarbij je telkens een kaart kiest om te spelen. Tijdens een mager jaar moet je het doen met de kaarten die je krijgt.

We hebben Brood & Bier gekozen, omdat het spel zeer uitdagend en interactief is. Elke ronde moet je bepalende keuzes maken, die directe gevolgen hebben voor de volgende ronde. Bovendien is Brood & Bier prachtig geïllustreerd door Michael Menzel, die bekend is van spellen zoals De Legenden van Andor en De Avonturen van Robin Hood. Zoek je dus een spel waar je met z’n tweeën nog heel lang plezier aan kunt beleven, dan is Brood & Bier een aanrader!

Verwachte binnenkomst: eind mei 2023 exclusief bij speciaal zaken tot juli 2023.

De cover van het twee-spelerspel Brood & Bier met daarvoor het bord afbeeld waarop het spel gespeeld wordt.

Op vakantie met de familie

Zo langzamerhand nadert de lente en verheugen we ons ook al op de vakanties die bij het steeds warmere weer horen. Automatisch is bij mij dan de eerste vraag die opkomt: welke spellen neem ik mee? De voorwaarden die ik daaraan stel zijn eenvoudig. De spellen moeten weinig ruimte in de koffer en op tafel innemen, snel neer te leggen zijn en iedereen moet kunnen meedoen. Mijn tips zijn daarom: Pick-a-Pen en Halli Galli Twist.

Pick-a-Pen

De Pick-a-Pen-serie is een nieuwe generatie innovatieve “roll & write”-spellen van de bekende auteur Reiner Knizia, waarin je werkelijk met potloden rolt. Er komen drie verschillende varianten op de markt: Tuinen, Crypten en Riffen. Het enige dat je nodig hebt zijn 5 potloden en een scorevel. Ideaal voor op de campingtafel dus!

Voor alle varianten geldt hetzelfde principe. Een speler rolt de potloden, waarna iedereen er steeds één kiest. De kleur van het potlood en het symbool op de zijkant ervan bepaalt waar en hoeveel je mag inkleuren. In Tuinen probeer je zoveel mogelijk tuinen in 1 kleur of juist in 5 verschillende kleuren te vormen. In Crypten probeer je voornamelijk aaneengesloten series van dezelfde kleur te vormen en in Riffen kleur je routes naar schatten en munten in. Alle edities bevatten scorevellen van 3 verschillende niveaus.

Deze titel verscheen op ons netvlies omdat we altijd op zoek zijn naar vernieuwende spellen. Het daadwerkelijk rollen met kleurpotloden is nooit eerder vertoond. Deze nieuwe vorm van “roll & write” biedt ook heel veel mogelijkheden voor toekomstige varianten. We geven de Pick-a-Pen-serie in samenwerking met Reiner Knizia in eigen beheer uit.

Verwachte binnenkomst: juni/juli 2023

3 covers van de verschillende varianten van het dobbelspel "Pick-a-Pen" met daaromheen de potloden die gebruikt worden bij het spel.

Halli Galli: Twist

Halli Galli is al heel lang een van onze bekendste en populairste actiespellen. Heel leuk en leerzaam voor kinderen en ook volwassenen doen graag een potje mee. De afgelopen jaren hebben we ook verschillende varianten uitgebracht, zoals Halli Galli Junior en Halli Galli Extreme. Maar nu komen we met Halli Galli Twist, een nieuwe uitdagende variant, die net als zijn voorgangers op elke tafel past en dus zeer geschikt is om in je koffer mee te nemen.

Zoals in alle varianten van Halli Galli draai je om beurten steeds 1 kaart om. Zodra alle open kaarten samen precies 5 gelijke symbolen in willekeurige kleuren of precies 5 willekeurige symbolen in dezelfde kleur tonen, mogen de spelers op de bel slaan. De snelste wint alle openliggende kaarten.

Het basisspel Halli Galli is voornamelijk geschikt voor jongere kinderen. Daarom hebben we ervoor gekozen om het uitdagendere Halli Galli Twist uit te brengen. Door de combinaties van kleuren en symbolen moet je nu op veel meer verschillende dingen tegelijkertijd letten. Zo is het spel geschikt voor oudere kinderen en volwassenen. Tevens heeft de bekende bel een facelift gekregen en ziet hij er een stuk moderner uit.

Verwachte binnenkomst: april 2023

De cover van Halli Galli Twist met daarbij de bel die voor het spel gebruikt wordt met een aantal kaarten uit het spel.

Bordspellen voor alle momenten

Inmiddels zijn we net als bijvoorbeeld Duitsland een echt bordspellenland geworden. Er zijn bordspellenclubs, mensen spelen thuis met vrienden of hun gezin een bordspel en steeds meer mensen kiezen er voor om ook solitair te spelen. Voor al die momenten zoeken we bordspellen die voor elk wat wils bieden. Daarom geven we voor gevorderde spelers Wolven uit en zijn Evergreen en The Great Split ook geschikt voor beginnende spelers.

Wolven

Wolven is een strategisch spel, waarin je een eigen roedel wolven leidt. Je beurten worden gestuurd door dubbelzijdige terreintegels. Elke beurt draai je er afhankelijk van de gekozen actie een aantal om. Je mag dan een actie op een veld van dat terrein uitvoeren, mits het binnen bereik van je wolven ligt. Zo kun je je wolven verplaatsen, schuilplaatsen bouwen, waardoor je de eigenschappen van je roedel verbetert, of je schuilplaatsen naar holen opwaarderen. Sommige acties kun je echter uitsluitend met je alfawolven uitvoeren en daar heb je er helaas niet zo veel van.

De meeste punten scoor je door bepaalde gebieden te controleren op het moment dat de maan een bepaalde stand bereikt. Je hebt daarvoor de meeste speelstukken in zo’n gebied nodig. Omdat er per veld maar 2 speelstukken mogen staan, ontstaat er hevige concurrentie tussen de verschillende roedels van de spelers.

Bij het voor het eerst spelen van dit spel sprak het thema en het uitdagende karakter van Wolven ons direct enorm aan. De interactie tussen de roedels en het variabele speelveld zorgen er keer op keer voor dat je nieuwe strategieën en mogelijkheden moet verkennen om de winst naar je toe te trekken. Het prachtige artwork en de houten wolfjes zorgen voor een intense spelbeleving. Voldoende redenen dus om dit spel te spelen!

Verwachte binnenkomst: mei 2023

De cover van het bordspel Wolven met daarvoor het bord, waarop het spel gespeeld wordt met een aantal speelstukken in het groot afgebeeld.

Evergreen

In het tactische spel Evergeen bouw je je eigen ecosysteem op een nieuwe planeet. Je hebt een eigen tableau, waarop je kleine en grote bomen, struiken en meren zet. Dat wordt bepaald door kaarten uit een aanbod. Je gekozen kaart bepaalt waar je je acties op je planeet mag uitvoeren. Verder mag je een op de kaart aangegeven bonusactie doen, die naarmate het spel vordert steeds sterker wordt.

Je krijgt vooral punten voor bomen die zon vangen en de grootte van je bossen, inclusief struiken. Bomen zetten afhankelijk van de stand van de zon andere bomen in de schaduw, waardoor die bij een telling geen punten krijgen. Omdat de zon na elke ronde naar een andere kant schijnt, verandert die situatie per ronde.

We hebben Evergreen gekozen omdat het spel ondanks de eenvoudige spelregels zowel voor gevorderde als beginnende spelers geschikt is. Het driedimensionale effect van de speelstukken zorgt ervoor dat het er niet alleen overzichtelijk, maar ook prachtig uitziet. En je kunt het spel ook nog eens solitair spelen!

Verwachte binnenkomst: mei 2023

De cover van het bordspel Evergreen met daarvoor het bord afgebeeld waarop iedere speler hun bomen plant om punten te halen.

The Great Split

In The Great Split probeer je de anderen af te troeven door verschillende rijkdommen zoals goud, edelstenen en schilderijen met elkaar te ruilen, zodat jij uiteindelijk de meest waardevolle verzameling hebt. Elke ronde begin je met het in 2 groepen verdelen van je kaarten. Daarna geef je je portemonnee aan de speler links van je door. Die geeft één van de groepen aan je terug. Jij doet ondertussen hetzelfde met de portemonnee die je van de speler rechts van je hebt gekregen. Je mag de rijkdommen op de kaarten die je hebt gehouden en teruggekregen aan je verzameling toevoegen.

Elke soort rijkdom levert op een andere manier punten op. Laat zien dat jij een gewiekste handelaar bent en stel het beste aanbod samen, zodat de speler links van je dat teruggeeft wat jij wilt. Zowel tijdens als aan het einde van het spel worden de verzamelingen geteld. Dan wordt dus ook duidelijk of jij de meest waardevolle collectie hebt!

Wat ons vooral aantrok in The Great Split was dat het spel met maar liefst 7 spelers te spelen is en de grote mate van interactie. Je moet elkaar voortdurend in de gaten houden om ervoor te zorgen dat je zelf de beste spullen houdt of terugkrijgt. De handige portemonnees geven het spel een louche uitstraling, waardoor je echt het idee krijgt dat je met belangrijke deals bezig bent. En, niet onbelangrijk, de spelregels zijn zeer toegankelijk, waardoor zowel beginnende als gevorderde spelers veel plezier aan dit spel zullen beleven!

Verwachte binnenkomst: mei 2023

Cover van het bordspel The Great Split met daarvoor het bord, waarop het spel gespeeld wordt met een aantal kaarten die in het spel zitten.

Over de schrijver

Hallo, ik ben Daniël. Ik werk inmiddels bijna 25 jaar voor 999 Games. Indertijd begonnen in het magazijn en daarna via een jaartje marketing overgestapt naar op afstand werken. Ik vertaal zo goed als alle spelregels voor 999 Games en schrijf en redigeer daarnaast teksten voor andere afdelingen. Bordspellen zijn mijn grootste hobby en ik heb veel favorieten, waaronder: In de Voetsporen van Marco Polo, Wingspan en Agricola.