Saboteur is jarig!

6 minuten | Geschreven door Melvin van der Stoop

Saboteur bestaat 20 jaar! Dat vraagt om een feestje! Maar waar komt deze klassieker vol strategie en verraad nou vandaan? Hoe heeft het spel zich eigenlijk ontwikkeld? En misschien nog interessanter, wat zit er nou precies in die jubileumeditie? Om hier antwoord op te krijgen, hebben we contact gezocht met de bedenker achter dit iconische spel om ons alles te vertellen over de reis van 20 jaar Saboteur!

Frederic Moyersoen verteld over het ontstaan van Saboteur

In de begindagen van 2001 werd het zaadje van Saboteur in het brein van Vlaamse spellenmaker Frederic Moyersoen geplant, die gedreven was om een spel te creëren dat zowel toegankelijk als intrigerend was voor een breed publiek.

“In januari 2001, ondertussen 23 jaar geleden, was ik krampachtig op zoek naar een idee om mijn spelcarrière te lanceren. Ik was al enkele jaren actief bezig met het ontwerpen van spellen, maar geen enkel spelconcept was reeds verkocht. Wel had ik zopas de hoofdprijs gewonnen bij een Franse spelwedstrijd voor beginnende spelontwerpers. Het spel werd een jaar later gelanceerd onder de naam "Gouda! Gouda!".

Het ontwikkelen van Saboteur bracht zijn eigen reeks uitdagingen met zich mee, van het vinden van een passend thema tot het verfijnen van de spelmechanismen.

De spellenmaker vond zijn inspiratie in het concept van het Belgische televisieprogramma "De Mol". Het programma draait om een spel waarbij de kandidaten moeten samenwerken om geld voor een pot te verdienen. Een van hen is de Mol, degene die het spel in het geheim moet proberen te saboteren. Dat klinkt bekend!

“Vermits ik een eenvoudig spelconcept voor ogen had, zocht ik ook een universeel thema en ik kwam toen op het gedacht om iets te maken rond "Sneeuwwitje en de 7 dwergen". Voor Sneeuwwitje had ik echter geen rol… En dus bleef ik met de 7 dwergen zitten. Zij werken in een mijn en zoeken naar goud! Gecombineerd met een saboteur die altijd tegenwerkt, had ik een eerste spelconcept.”

Moyersoen was initieel van plan om zijn spel aan de producers van het televisieprogramma te verkopen, maar net voordat het concept klaar was, bleek dat het TV-spel opeens uit de programmering gehaald was!

Als gevolg daarvan stond Moyersoen voor de uitdaging om een kant-en-klaar spel op een andere manier te verkopen. Na tien afwijzingen van andere distributeurs voor zijn spelconcept vond hij uiteindelijk een thuis bij het Duitse Amigo!

Korte disclaimer: 999 Games was destijds uitsluitend een distributeur!

Met een scherp oog voor detail en de vastberadenheid om het spel zowel toegankelijk als diepgaand te maken, slaagde Frederic erin om het oorspronkelijke concept uit te breiden en te verfijnen. Hoewel de uitgever gelijk geïnteresseerd was, werd er nog wel ruimte voor verbetering gezien.

“Toen ik het spel aan de uitgever voorgesteld had, wilde deze 2 wijzigingen... Het spel moest van 60 naar 120 kaarten worden opgeschaald en moest worden opengesteld van 6 tot 9 of meer spelers. Als beginnende ontwerper twijfelde ik geen seconde en begon snel het spel aan te passen, ook al had ik nog geen getekend contract achter de hand...”

Achteraf gezien vertelt Moyersoen dat deze 2 voorstellen cruciaal waren om het spel meer diepgang te geven en dus interessanter te maken! In plaats van 1 doelkaart waren er nu 3. De doelkaarten werden ook verder van de startkaart gelegd zodat de saboteur meer tijd heeft om te kunnen saboteren. Daarnaast waren er nu soms meerdere saboteurs zodat de goudzoekers ook nog moeten uitzoeken hoeveel tegenwerkers er eigenlijk zijn!

Wat maakt de Jubileumeditie van Saboteur zo bijzonder, en waarom mag deze absoluut niet ontbreken in de collectie van iedere liefhebber?

De Jubileumeditie van Saboteur viert 20 jaar van verraad, avontuur en strategie, maar biedt ook een aantal unieke toevoegingen die deze editie extra speciaal maken. Met twee gloednieuwe, niet eerder uitgebrachte varianten krijgen spelers de kans om nieuwe strategieën te verkennen. Daarnaast bevat deze editie alle exclusieve promokaarten die werden ontwikkeld voor het Saboteurkampioenschap, kaarten die nooit te koop waren en slechts in beperkte oplage beschikbaar zijn! Voor verzamelaars en fans is dit een unieke kans om deze zeldzame kaarten aan hun collectie toe te voegen!

Naast de inhoudelijke toevoegingen is de Jubileumeditie van Saboteur ook prachtig vormgegeven! Kortom, met zijn unieke inhoud en prachtige artwork is de Jubileumeditie ter gelegenheid van de 20e verjaardag van Saboteur een absolute must-have voor elke liefhebber van bordspellen!

Ook dit jaar komt er weer een speciale promo kaart aan die men kan bemachtigen door mee te doen aan het kampioenschap! Houd de website in de gaten.

Over de schrijver

Yo, Melvin hier! Sinds juni 2023 vervul ik de rol van marketingassistent, waarbij mijn focus ligt op diverse PR-gerelateerde taken. Ik ben helemaal in mijn element als het gaat om alles wat met spellen te maken heeft, zowel analoog als digitaal. Mijn liefde voor spellen begon al op jonge leeftijd en is eigenlijk nooit meer weggegaan. Ik kan daarnaast eindeloos praten over alles fantasy en sci-fi, van spellen tot series en films!