Het spel van het jaar 2022

Geschreven door Peter Duivenvoorde

Op 6 september heeft Speelgoed van het Jaar zijn winnaars bekend gemaakt. Een dag later heeft ook de Nederlandse Spellenprijs aangegeven welke bordspellen zijn genomineerd. Zowel Speelgoed van het Jaar als De Nederlandse Spellenprijs worden georganiseerd door autoriteiten op het gebied van speelgoed en bordspellen. Wat zijn volgens kenners de spellen van 999 Games die jij dit jaar niet mag missen?

Dodo

Dodo won bij Speelgoed van het Jaar een prijs in de categorie voor kinderspellen. En dat is niet meer dan logisch! Dodo is een uitstekend kinderspel dat met gemak door jonge spelers zelfstandig kan worden gespeeld.

De cover van het bordspel Dodo met de logo's van Speelgoed van het Jaar 2022

Er is weinig uitleg nodig en dankzij het rollende ei als spannend spelelement houdt Dodo voortdurend de aandacht van het kind vast. Bovendien is het spel coöperatief. Iedereen speelt samen tegen het rollende ei.

De jury van Speelgoed van het Jaar zei over Dodo het volgende: “Het spel is een race tegen de tijd en dat zorgt voor spannend speelplezier, vooral als het ei ineens sneller gaat. Goede oefening voor het ruimtelijk geheugen en om samen te werken om een doel te bereiken. Mooi vorm gegeven!”

In Dodo moet je gezamenlijk een ei redden, dat langzaam richting de afgrond van een berg rolt. Je leidt het ei in goede banen door samen bruggen te bouwen. Rol de dobbelsteen en draai de juiste fiches om. Alleen als je onthoudt welke fiches waar liggen, kun je de bruggen op tijd in elkaar zetten.

Speelsituatie van het bordspel Dodo

Robin Hood

"De Avonturen van Robin Hood" is voor de Nationale Spellenprijs genomineerd in de categorie "Familiespellen". Bij Speelgoed van het Jaar won Robin Hood in dezelfde categorie een prijs. Goede familiespellen bieden een mooie spelervaring voor spelers vanaf 8 jaar.

Wat De Avonturen van Robin Hood bij uitstek geschikt maakt voor deze categorie is het gemak en de toegankelijkheid van dit spel. Met minimale voorbereiding begin je met zijn allen aan een episch en prachtig vormgegeven avontuur voor jong en oud.

De cover van het bordspel Robin Hood met de logo's van Speelgoed van het Jaar 2022 & De Nederlandse Spellenprijs 2022
spelinhoud en het boek uit het spel: robin hood
Ingezoomde foto van de speelstukken van het bordspel Robin Hood
Ingezoomde foto van een familie die het bordspel Robin Hood speelt
spelinhoud en het boek uit het spel: robin hood
Ingezoomde foto van de speelstukken van het bordspel Robin Hood
Ingezoomde foto van een familie die het bordspel Robin Hood speelt

"De spelregels leer je spelenderwijs en dit maakt het spel zeer geschikt voor een brede groep vanaf jonge leeftijd. Het mooie gebonden boek waar je uit voorleest, maar dat je ook de spelregels vertelt, is goed en netjes afgewerkt. Als je stopt, berg je het op in de doos en kan je de volgende zo weer verder met het verhaal zonder daar veel voor moet doen. Een doos vol avonturen voor het hele gezin", aldus de jury van Speelgoed van het Jaar.

Libertalia

Libertalia veroverde zowel bij de Nederlandse Spellenprijs als bij Speelgoed van het Jaar een plek in de categorie "Kennerspellen". Libertalia is dan ook een spel vol met diepgang, sneaky strategieën en slinkse tactieken.

Het spel duurt met 3 kwartier niet lang, maar geeft dankzij alle mogelijke combinaties volop uitdaging voor zowel bordspelveteranen als nieuwe spelers.

De cover van het bordspel Libertalia met de logo's van Speelgoed van het Jaar 2022 & De Nederlandse Spellenprijs 2022
speelstenenen uit het spel libertalia
Ingezoomde foto van de kaarten van het bordspel Libertalia
Ingezoomde foto van het bord van het bordspel Libertalia
speelstenenen uit het spel libertalia
Ingezoomde foto van de kaarten van het bordspel Libertalia
Ingezoomde foto van het bord van het bordspel Libertalia

De jury van Speelgoed van het Jaar: "Alle spelers krijgen dezelfde kansen door dat ze allemaal met dezelfde karakters spelen in het spel. Het enige verschil is hoe en op wel moment iedere speler de karakters inzet. Je moet dus goed opletten op welke karakterkaarten elke speler al heeft gespeeld en welke je dus nog kan verwachten. Hoe meer je dit spel speelt hoe meer diepgang dit spel krijgt. Prachtig gemaakt."

Cartoon waarbij Bert een bordspel kroont tot speelgoed van het jaar met een zwaard

Wat is Speelgoed van het Jaar?

Speelgoed van het Jaar wordt georganiseerd door de Stichting SpeelGoed Nederland. Alle vormen van speelgoed kunnen aanspraak maken op deze prijs. De jury bestaat uit een groot aantal professionals binnen de speelgoedsector, zoals inkopers, pedagogen, speelgoedontwikkelaars, enzovoort.

Elke categorie heeft drie prijswinnaars. Daarnaast wordt per categorie een publieksprijs toegekend op basis van ingezonden stemmen.

Logo van Speelgoed van het Jaar

Speelgoed van het Jaar gaat uit van een aantal kernwaarden, op basis waarvan de jury jaarlijks de beste speelgoedproducten kiest. Deze kernwaarden zijn als volgt:

  1. Het speelgoed moet veilig zijn en hierop zijn getest

  2. Het moet een origineel product zijn, dus geen namaak

  3. De kwaliteit moet goed zijn, zodat optimaal speelplezier wordt aangeboden

  4. Het speelgoed moet zo duurzaam mogelijk zijn geproduceerd

  5. Het speelgoed moet inclusief zijn. Goed speelgoed sluit niemand uit.

Wat is De Nederlandse Spellenprijs?

De Nederlandse Spellenprijs is specifiek toegespitst op bord-, kaart-, en dobbelspellen. De prijs is in het leven geroepen door bordspellenvereniging Ducosim. De juryleden zijn toonaangevende professionals met een achtergrond op het gebied van bordspellen, zoals bekende winkelhouders, journalisten, bloggers en voorzitters van spelverenigingen. Het grootste verschil met Speelgoed van het Jaar is dat genomineerde spellen niet hoeven te concurreren met andere vormen van speelgoed.

De organisatie van de Nederlandse Spellenprijs deelt niet direct prijzen uit, maar nomineert eerst spellen. Vervolgens wordt op 29 oktober tijdens een feestelijke ceremonie een officiële prijswinnaar vastgesteld. Net als Speelgoed van het Jaar heeft de Nederlandse Spellenprijs verschillende categorieën.

Logo van de Nederlandse Spellenprijs

Breng je stem uit!

De organisatie van Speelgoed van het Jaar wil jouw mening weten over wat jij het beste spel van het jaar 2022 vindt. Daarom kan er worden gestemd voor een publieksprijs. Dodo, De Avonturen van Robin Hood en Libertalia hebben in hun categorieën al een prijs veroverd. Maar winnen ze ook de publieksprijs? Daarvoor hebben we jullie hulp nodig! Je kunt tot 28 oktober stemmen.

Presentaties van NSP

De Nederlandse Spellenprijs heeft kosten noch moeite gespaard om de genomineerde spellen zo goed mogelijk te presenteren. Wil je weten waarom de jury voor deze spellen heeft gekozen? De video’s van De Avonturen van Robin Hood en Libertalia geven een beetje een idee.

Welke prijzen won 999 Games in het verleden?

2021 was een bijzonder jaar voor ons. We wonnen bij Speelgoed van het Jaar prijzen voor My City, Paleo, Keer op Keer Kids en 20 Second Showdown. Paleo won bovendien in twee categorieën, namelijk in de categorie "Leeftijd 12-17" en "Spellen voor Kenners". Ook wonnen we publieksprijzen voor Paleo, Keer op Keer Kids en 20 Second Showdown.

Covers van de bordspellen: My City, Paleo, 20 Second Showdown & Keer op Keer Kids

Ook in 2020 hadden we een topjaar. We waren toen genomineerd met de spellen L.A.M.A. (in de categorie 8 & 9 jaar), De Zoektocht naar El Dorado (in de categorie 10 & 11 jaar), Stay Cool (in de categorie 12 t/m 17 jaar) en De Crew (in de categorie 18+). Uiteindelijk wisten we met al deze spellen de onderscheiding van Speelgoed Van Het Jaar te winnen.

Covers van 4 bordspellen: De Zoektocht naar El Dorado, Stay Cool, De Crew & L.A.M.A.

In 2019 wonnen we met De Kwakzalvers van Kakelenburg in de categorie 10 & 11 jaar. Met het bekende dobbelspel Clever werden we toen genomineerd in de categorie 18+. In het jaar daarvoor wonnen we in de categorie 18+ met Exit: Het Betoverde Bos.

De covers van 3 bordspellen: De Kwakzalvers van Kakelenburg, Clever & Exit: Het Betoverde Bos

Over de schrijver

Hoi! Ik ben Peter. Ik werk sinds januari 2021 voor 999 Games als Copywriter Marketing. Ik help de marketingafdeling met campagnes, blogs, spelomschrijvingen en alle andere gevallen waarbij we een taalpurist nodig hebben. Maar ik ben ook al zeker 10 jaar voor 999 Games actief als spellendemonstrator! Ik ben een ontzettende boardgamegeek. Als je me prikt, bloed ik meeples. Mijn favorieten zijn Dominion, Wingspan en Patchwork.