Wat denk je ervan.. Potje Catan?

Leuk, maar welke dan? Catan is een spel voor iedereen, maar welke versie past het beste bij jou? Ontdek het in onze gids en maak van je bordspelsessies een gegarandeerd succes.

Catan, we hoeven het spel aan niemand meer voor te stellen. Iedereen kent het en heel veel mensen hebben het spel in de kast liggen. Zowat iedereen houdt van Catan, maar steeds meer en meer mensen zijn op zoek naar net dat tikkeltje meer uitdaging in het spel.

Er zijn ondertussen al heel wat uitbreidingen verschenen die je volop kan combineren met het gewone basisspel. Maar we begrijpen dat niet iedereen altijd even goed weet welke nu het beste bij hen past.

Om jullie daarbij te helpen, zetten we daarom graag de verschillende uitbreidingen nog eens even op een rijtje. We geven tips en wat extra uitleg om je te helpen kiezen welke uitbreiding het beste bij je past.

Catan: Uitbreiding: Basisspel 5-6 spelers

Dit is de eenvoudigste die er op de markt is gebracht. Hier ligt de focus vooral op het spelen met 5 of 6 spelers. Veel nieuwigheden brengt deze uitbreiding niet met zich mee en is eerder geschikt voor iedereen die het toch graag bij het gewone basisspel houdt.

Wanneer je met 6 speelt, kan het natuurlijk lang duren voordat je weer aan de beurt bent. Maar daar hebben ze een handige oplossing voor gevonden. Bij het begin van het spel neemt de eerste speler de fiche met het cijfer 1. De derde speler neemt de fiche met het cijfer 2. Wanneer speler 1 zijn normale beurt uitvoert, handelt en bouwt, mag ook de derde speler handelen en bouwen. Nadien schuiven de twee spelers de fiche door naar de speler naast zich.

Op deze afbeelding zie je de Catan uitbreiding voor 5 en 6 spelers

Catan: Zeevaarders

Voor wie toch graag wat meer wil toevoegen aan het spel is er Catan: Zeevaarders. Aan het spelmechanisme verandert er niet zoveel. Wat er wel bij komt is de zee met de eilanden.

Het spreekt dan ook voor zich dat er in dit spel niet alleen wegen moeten worden gebouwd, maar ook routes over het water om de eilanden te kunnen bereiken. Daarbovenop komt er ook een race aspect. Wie als eerste de eilanden weet te bereiken, kan extra punten verdienen.

In het spel worden ook extra landtegels toegevoegd met rivierbeddingen. Kan jij een dorp aangrenzend aan zo’n tegel bouwen en wordt het juiste getal gegooid, dan mag jij een grondstof naar keuze kiezen. Leuk toch?

Ook hier is er een uitbreiding voor 5 tot 6 spelers op de markt. Zo kunnen je vrienden gezellig komen meespelen.

Voor wie? Deze uitbreiding is vooral geschikt voor iedereen die net dat tikkeltje extra zoekt in het basisspel, maar voor wie het niet moeilijker hoeft te worden. Deze toevoeging blijft heel dicht bij het basisspel.

Op deze afbeelding zie je de uitbreiding Zeevaarders van Catan

Catan: Steden en Ridders

In deze uitbreiding trekken we niet langer naar de zee, maar krijgen wel wat variatie in het spelmechanisme. Het wordt iets complexer en strategischer.

In het spel maken we kennis met de Barbaren die verjaagd moeten worden. Daarvoor heb je de Ridders in het spel. Het gevecht met de Barbaren ga je aan, samen met je tegenstanders. Wanneer jij de minste Ridders levert in het gevecht dan moet je een van je steden omzetten naar een dorp. En dat doe je natuurlijk liever niet. Wie de meeste Ridders levert, die scoort een extra punt.

Maar deze expansie bevat nog veel meer leuks en biedt nog veel meer uitdaging. Zo kan je de steden ook ontwikkelen tot een heuse metropool.

Om deze metropolen te kunnen bouwen moet je je handelswaren investeren in het bouwen van gele, blauwe en/of groene gebouwen. Deze gebouwen leveren gedurende het spel ontwikkelingskaarten op. Doordat elk kleur gebouw een eigen set ontwikkelingskaarten heeft, worden de ontwikkelingskaarten uit het basisspel overbodig. Wie alle gebouwen van één kleur weet te bouwen, mag een Metropolis bouwen en die levert punten op.

Ook voor deze uitbreiding bestaat er een expansie voor 5-6 spelers.

Voor wie? Deze uitbreiding bevat vele kleine extra toevoegingen waardoor het spel een heel stuk uitdagender wordt. Het spel is geschikt voor iedereen die graag wat tactischer wilt spelen. Daarnaast heb je bij deze uitbreiding zeker strategisch inzicht nodig.

Op deze afbeelding zie je de uitbreiding Steden en Ridders van Catan

Catan: Kooplieden en Barbaren

Niet iedereen houdt van grote toevoegingen aan een spel en kiest zelf graag welke elementen hij wil toevoegen. Dan is Kooplieden en Barbaren misschien wel iets meer voor jou. Deze expansie bevat tal van kleine uitbreidingen waarvan je zelf kan beslissen welke en hoeveel je er wil toevoegen.

Zo maak je kennis met ‘Een Vriendelijke Struikrover’. Daarbij mag je de struikrover niet op landtegels plaatsen met een dorp van een speler die 2 of minder punten heeft. Of misschien speel je liever met de ‘Havenmeester’. Die kan je voor jou winnen wanneer je als eerste 3 havenpunten hebt verzameld.

Ook nieuw in deze expansie is de introductie van ‘Gebeurtenissen’. Er wordt geen gebruik meer gemaakt van dobbelstenen, maar het zijn dit keer de gebeurteniskaarten die het spel beïnvloeden. Zo verdwijnt de geluksfactor toch wel een beetje uit het spel. Iets dat sommige spelers juist leuker vinden.

Als er liefhebbers zijn die vaak met twee spelen, dan is deze uitbreiding heel geschikt. Voor het eerst worden er regels toegevoegd voor twee spelers. Bovendien kan het ook gecombineerd worden met alle andere spellen, wat het alleen maar leuker maakt.

Dit is slechts een deel van de uitbreidingen in de doos. We gaan natuurlijk niet alles verklappen. Zo kan je zelf nog een heleboel ontdekken wanneer je besluit om deze expansie aan te schaffen.

Ook deze uitbreiding kun je uitbreiden voor 5 en 6 spelers.

Voor wie? Deze expansie is perfect voor iedereen die op zoek is naar een makkelijke uitbreiding en die liever kleine elementen toevoegt aan het spel. Ook 2 spelers komen perfect aan hun trekken bij deze variant.

Op deze afbeelding zie je de Catan uitbreiding Kooplieden en Barbaren

Catan: Piraten en Ontdekkers

In Catan wordt er heel vaak gevarieerd in thema's. Daardoor kan je ook op zoek naar een uitbreiding met het perfect passende thema. Geen fan van Zeevaarders of Barbaren maar wel van Piraten? Dan is Piraten en ontdekkers misschien wel iets voor jou.

Je trekt opnieuw de zee op en gaat op zoek naar nieuwe eilanden. Maar pas op want voor je het weet kom je misschien wel terecht in een heus piratengevecht.

Deze toevoeging maakt het spel niet moeilijker, maar is toch net weer dat tikkeltje anders, wat het misschien leuker maakt voor de trouwe spelers.

In deze expansie moet je schepen bouwen om zo naar de andere eilanden te varen. Bereik je een nieuwe landtegel, dan mag je daar een havenstad op bouwen. Die havenstad levert op zijn beurt dan weer grondstoffen op. Steden bouw je hier niet meer, wel havensteden. Deze leveren 1 grondstof en 2 punten op. Verdien je geen grondstoffen, dan verdien je goud.

Ook nieuw zijn de verschillende scenario’s die kunnen worden toegevoegd. De scenario’s in het spel zorgen ervoor dat je extra punten kan scoren.

De makers trekken ook hier de lijn weer door en voorzien ook voor deze uitbreiding een 5-6-spelersversie.

Voor wie? Ben je op zoek naar een stevige uitdaging dan is ‘Piraten en Ontdekkers’ iets voor jou. Het speelbord is niet alleen groter, maar het biedt ook nieuwe elementen. Je strategisch inzicht zal ook hier goed van pas komen.

Op deze afbeelding zie je de Catan uitbreiding Piraten en Ontdekkers

Catan: Schatten, Draken en Ontdekkingsreizigers

In Catan: Piraten & Ontdekkers maakten we al kennis met de scenario’s. Daar komen in Schatten, Draken en Ontdekkingsreizigers nog eens 6 scenario’s bij. Deze expansie kan worden gespeeld met het basisspel, maar ook in combinatie met ‘Zeevaarders’ en ‘Steden en Ridders’.

Deze uitbreiding maakt het spel niet echt moeilijker of makkelijker, maar geeft wel wat meer beleving aan het spel. En dat kan ook een belangrijk element zijn waar spelers naar op zoek zijn.

Voor wie? Iemand die op zoek is naar meer beleving in het spel en het spel niet per se moeilijker of makkelijker wil maken, kiest het best voor Schatten, Draken en Ontdekkingsreizigers.

Catan: Legende van de zeerovers

Wie fan is van Zeevaarders van Catan zal deze uitbreiding ook zeker weten appreciëren. In dit spel krijg je onder andere meer info over de herkomst van de zeerover uit ‘Zeevaarders van Catan’. Ook hier worden verschillende scenario’s meegeleverd die je los van elkaar kan spelen of gewoon lekker na elkaar.

Voor wie? Iedereen die Zeevaarders van Catan een leuke toevoeging vindt bij het basisspel, komt ook met deze expansie aan zijn trekken. Dankzij de scenario’s krijgt het spel net dat tikkeltje meer beleving dan het gewone basisspel.

Catan: De Legende van de Veroveraars

Ook de fans van Steden en Ridders worden verwend met nieuwe scenario’s. In De Legende van de Veroveraars worden extra scenario’s toegevoegd die ook hier voor meer uitdaging en beleving zorgen.

Voor wie? Fan van ‘Steden en Ridders’? Dan is ‘De Legende van de Veroveraars’ ongetwijfeld een must-have als liefhebber. Ook hier zorgen de scenario’s voor iets meer beleving dan in het gewone spel.

Opzichstaande versies van Catan

Niet meteen op zoek naar een uitbreiding op het basisspel? Dan zijn er natuurlijk nog de op zichzelf staande versies met diverse thema’s. Denk maar aan Kosmonauten, De Opkomst van de Inca's en De Opmars van de Mensheid.

Dit was ongetwijfeld heel wat informatie en we begrijpen dat jullie het overzicht een beetje kwijt zijn. De geschikte uitbreiding kiezen is niet makkelijk. We hopen dat jullie met dit overzicht toch een beetje wegwijs raken en dat jullie binnenkort veel spelplezier zullen beleven aan één (of meerdere) expansies.

Je keuze gemaakt? Waar wachten jullie dan nog op?

Wat denk je ervan? Potje Catan?

Vrolijke mensen die het populaire bordspel Catan spelen