Escape rooms voor in je huiskamer

Leestijd: 5 minuten | Geschreven door Tessa Nannes

Mad scientist
Dynamiet

Je kunt er niet omheen, escape rooms zijn populair. In 2013 opende de eerste escape room in Nederland zijn deuren. Je laat jezelf met een groep vrienden in een ruimte opsluiten en moet aan de hand van puzzels, raadsels, codes en hints binnen de gestelde tijd de uitweg zien te vinden. Nadat je een puzzel hebt opgelost, krijg je bijvoorbeeld een code om een kluis te openen, waarin weer een nieuwe hint ligt naar een andere puzzel die in de kamer verborgen is. Een groot avontuur dus!

Nu ben ik zelf niet zo van de breinbrekers of puzzelen, maar ik heb inmiddels één keer een escape room gedaan en onlangs mijn eerste Exit-spel gespeeld. Juist daarom leek het mij leuk om mijn eerste bevindingen met jullie te delen.

Een heuse escape room, maar dan in een compact doosje!

Escape rooms zijn een behoorlijk puzzelavontuur, dus een vertaling naar een spel kon niet uitblijven. In 2017 begon 999 Games met het uitgeven van escape room-spellen. Drie spellen in de Exit-serie en één Pocket Escape Room. Dit bleek een razend succes en daarom breiden we de collectie dit jaar uit!

In deze spellen worden de puzzels, raadsels en hints verwerkt in opdrachten die je moet volbrengen om het spel uit te spelen. Elk spel heeft een eigen verhaallijn, die zich door het hele spel afspeelt. De opdrachten zijn hier ook op afgestemd. Vouw bijvoorbeeld een blaadje op een bepaalde manier en opeens wordt een code zichtbaar! Met deze code open je weer ‘een kluis’, waar de volgende hint in verstopt ligt. Erg knap bedacht en gemaakt als je het mij vraagt.

Net als bij fysieke escape rooms zijn de spellen eenmalig te spelen. Aan dat idee moest ik vooraf even wennen! Nadat we klaar waren met spelen was de conclusie echter al snel dat we meer dan een uur topvermaak hadden gehad. Niet zo gek dus voor een prijs van tussen de 10 en 15 euro. Een bioscoopje pakken met diezelfde groep is al snel veel duurder.

Exploding Exit
Gezellig Exit spelen met je vrienden

Samenwerking

Escape room-spellen zijn coöperatief en dat is vrij belangrijk. Het is de bedoeling dat je samen alle raadsels en puzzels oplost, net als in een echte escape room. De inzichten die je elkaar kunt geven zijn cruciaal om niet vast te lopen. Toen ik hier op kantoor één van de Exit-spellen ging testen, losten we soms per 2 personen een opdracht op, terwijl we met zijn vieren speelden. Wij hadden het idee dat we daardoor weer wat meer tijd wonnen. Maar blijf ondertussen wel communiceren! Kom je er even niet uit? Dan heb je hint- en oplossingskaarten om je te helpen.

Spanning en sensatie

Nu snap ik het als je denkt: maar die spanning en sfeer die je in echte escape rooms ervaart, kun je toch nooit terug laten komen in een spel? Dat dacht ik eerst ook. Maar niets is minder waar. Door de verhalen, tekeningen en opdrachten in het spel word je helemaal meegesleept. Je voelt de druk om binnen de gestelde tijd de opdrachten te halen, wordt echt verrast door de oplossingen en al snel superfanatiek om te onderzoeken hoe het verhaal in elkaar steekt. De sfeer en spanning die in het spel zelf zit kun je natuurlijk ook doortrekken in je huiskamer of keuken. Dim bijvoorbeeld de lichten en steek wat kaarsen aan. Zet zachtjes een spannend muziekje aan en zet een timer op de tijd waarbinnen je het spel volgens de verpakking zou moeten kunnen halen. Ik vond dat echt wat toevoegen. Wil je de tijdsdruk niet voelen, maar gewoon lekker een spel spelen? Laat de timer dan natuurlijk lekker zitten!

Gezellig Pocket Escape Room spelen met je vrienden
Onze escape room spellen zijn makkelijk mee te nemen

Makkelijk mee te nemen

Zowel Exit als Pocket Escape Room zitten in compacte doosjes, waardoor ze makkelijk mee te nemen zijn. Neem ze mee op vakantie, een weekendje weg met vrienden of zelfs naar de VRIJMIBO.
Kortom, waar ik eerst dacht dat dit niets voor mij zou zijn, moet ik eerlijk bekennen dat ik toch blij verrast ben en dat ik net als jullie stiekem wel uitkijk naar de rest van de series.

Bekijk ook de exit spellen!

Meer informatie

Ben je nieuwsgierig geraakt? Lees dan snel meer informatie over de verschillende versies:

Pocket Escape Room Londen

Pocket Escape Room: Het Lot van Londen

Meer informatie

Pocket Escape Room De Tijd Vliegt

Pocket Escape Room: De Tijd Vliegt

Meer informatie

Pocket Escape Room Venetie

Pocket Escape Room: Diefstal in Venetie

Meer informatie

Over de schrijfster

Hoi! Ik ben Tessa, 26 lentes jong en woon in Almere. Ik werk al 7 jaar met veel plezier bij 999 Games op de Marketingafdeling. Je zult mijn naam vast al eens op onze Facebookpagina voorbij hebben zien komen. Ik houd namelijk onder andere onze social media bij, maar maak ook alle printuitingen. Als kind speelden wij regelmatig spelletjes thuis. Ik kon alleen niet zo goed tegen mijn verlies, lees: vliegende kaarten door het huis. Nu speel ik in mijn privéleven niet heel veel spelletjes meer, maar op de VRIJMIBO ben ik die ene fanatiekeling bij een potje 30 Seconds!

Bekijk ook alle andere blogs!