Carcassonne nieuwe stijl: welke spellen sluiten aan op de oude stijl en welke niet.

Sinds vorig jaar zijn zowel de ontwerpen van de dozen als de legtegels van het populaire Carcassonne en al zijn uitbreidingen vernieuwd.

Wij hebben gemerkt dat er soms nog wat onduidelijkheid is over welke spellen uit de oude Carcassonne-lijn nou wel of juist niet aansluiten op de spellen van Carcassonne met het nieuwe ontwerp. Hieronder vind je de informatie van alle spellen uit de Carcassonne-lijn die inmiddels in een nieuw jasje zijn verschenen met de daarbij horende uitleg.

Basisinformatie:
De volgende uitbreidingen van Carcassonne zijn inmiddels in de nieuwe stijl verschenen:

1: De Uitbreiding (heet nu: Kathedralen & Herbergen)
2: Kooplieden & Bouwmeesters
3: De Draak, de Fee & de Jonkvrouw
4: De Toren
5: Burgemeesters & Abdijen
6: Graaf, Koning & Consorten
10: Het Circus

Al deze nieuwe uitbreidingen zijn te spelen met het oude Carcassonne basisspel, doordat de achterkanten van de tegels gelijk zijn gebleven. Alleen het ontwerp aan de voorkant ziet er nieuw en dus anders uit. Maar dit heeft verder geen gevolgen voor het spelverloop. De spelregels van de uitbreidingen zijn niet aangepast en er zijn geen nieuwe regels toegevoegd. Het enige verschil is dus de opmaak van de voorkant van de tegels.

Extra informatie:
- Het nieuwe basisspel bevat nu ook de mini-uitbreidingen "De Rivier" en "De Abt".

- De nieuwe versie van De Uitbreiding: Kathedralen & Herbergen bevat dus niet meer "De River".


- Bruggen, Burchten & Bazaars, De Katapult en Herders & Schapen zijn nog in ontwikkeling en komen later dit jaar op de markt. De oude versies van deze titels zijn helaas niet meer leverbaar.

- In het geval dat je een nieuwe stijl uitbreiding hebt die onderdelen bevat voor een 6de speler (1, 2, 5 en 10), dan zijn de speelstukken voor die 6de speler tegenwoordig roze in plaats van grijs. Dit kan voor verwarring zorgen wanneer je de oude Uitbreiding voor 6 spelers met deze nieuwe uitbreidingen combineert. In dit geval speelt de zesde speler met zowel grijze als roze speelstukken. Verder verandert er niets.

Verwarrend is dat het basisspel en alle uitbreidingen pas met 6 spelers gespeeld kunnen worden als je de eerste uitbreiding ook hebt. Vandaar dat 6 spelers tussen haakjes op de doos staat vermeld.

- De eerste uitbreiding van Carcassonne (vroeger “De Uitbreiding”) heeft een nieuwe naam gekregen: Kathedralen & Herbergen. In deze nieuwe versie zijn de speelstukken voor de zesde speler dus roze.