Belgisch Kampioenschap Catan 2023

Verslag Evenement

Vandaag wagen 88 kolonisten zich op het wispelturige eiland Catan. Kan Arnaud Bourda zijn imposante kruistocht van vorig jaar herhalen en zijn titel heerser van Catan verlengen? Of kan Karl Verheyden, die zich gisteren tot de nieuwe koning van Carcassonne kroonde, de mythische dubbel binnen halen door vandaag ook Catan te veroveren? Of kan een andere nobele avonturier zich via de kunst van het onderhandelen naar de top hijsen? De dag zal wijsheid over de kwestie brengen, dus laat de schapen maar los!

Het concept van de afgelopen jaren blijft behouden. We spelen 3 rondes de basisversie, met 4 aan tafel en volgens het Zwitsers systeem. Dat wil zeggen zat top 4 van het klassement samen aan tafel komt, dan 5 tot 8, enz. Loting bepaald de eerste ronde. Na 3 rondes zal de top 4 strijden om de titel aan de finaletafel, waarbij de leider van het klassement als eerste mag kiezen op welke positie hij wil zitten aan het bord. Ook hier wordt het basisspel gespeeld.

Het geroezemoes van onderhandelingen en overvallen neemt de zaal over. Wie heeft een steen? Ik geef je er een schaap voor. Nou, daar wil ik wel nog iets bij! … Aaargh, wanneer komt die 9 eindelijk? …

Haha, 7! Neeee, niet mijn hout! … Heeft echt niemand steen? … Pas op! Hij heeft wel veel verborgen kaartjes liggen hé. … Monopoly! Ik wil alle erts! Grrrr! … Nog steeds niemand steen???

Regerend kampioen Arnaud Bourda moet meteen een pittige strijd leveren aan zijn eerste tafel, maar haalt toch zijn eerste winst van de dag binnen. Mede-kolonisten Pepijn en Koen stranden beiden nipt op 9 punten. Zijn tweede spel verloopt iets vlotter en haalt als gevolg ook daar de overwinning binnen. Voor aanvang van de derde ronde blijven 6 spelers over met het maximum. De top 4 strijdt aan tafel 1 voor de dure zitjes aan de finaletafel. Arnaud, momenteel 5e door zijn weerstandscoëfficiënt, komt samen met Nicky De Korte (6e) aan tafel 2 terecht. Daar krijgen zij met Nicolas Victor en Wesley Stroop het gezelschap van ex-kampioenen, dus dat maakt het er zeker ook niet gemakkelijker op. Maar op Arnaud staat opnieuw geen maat. Door middel van sterk onderhandelen en een gunstige startpositie (g)raast hij naar zijn 3e overwinning van de dag.

De 4 finalisten zijn bekend! Chris Engels, Arnaud Bourda, Elias Henrotay en Robbe Gielen zullen onderling uitmaken wie zich een jaar lang Koning van Catan mag noemen en ook wie België mag vertegenwoordigen op het komende Europees Kampioenschap Catan. Het is Chris die als eerste zijn plekje aan tafel mag kiezen en met 3 zeer gunstige posities kiest hij logischerwijs voor zitje 3. De teerlingen worden geworpen en onderhandeling lopen op het scherpst van de snee. Het is uiteindelijk Elias Henrotay, die als een ware wegenbouwer met een snelweg Catan in tweeën splitst, die heerschappij naar zich toetrekt.

Elias Henrotay mag zich vanaf heden Belgisch Kampioen Catan 2023 noemen.

Proficiat!

Auteur: Nicolas Victor