Samen naar de overwinning

Leestijd: 7 minuten | Geschreven door Daniël Hogetoorn

Al zeker 40 jaar kan ik mezelf met een gerust hart spellenliefhebber noemen. Op de basisschool deed ik alsof ik ziek was om met mijn moeder te kunnen schaken, dammen, halma-en en al die andere spellen te spelen die er in die tijd waren. Eigenlijk had ik toen al dat ik het belangrijker vond om gezellig een spelletje te doen dan om het te winnen, alhoewel ik het natuurlijk niet erg vond als dat zo nu en dan eens gebeurde ;-)

Mijn broer was daar heel anders in. Die was echt niet te genieten als hij verloor. En dat gebeurde nog wel eens, mede doordat hij een paar jaar jonger was. Daarom speelden we voornamelijk spellen waarin hij een kans maakte, zodat het minder vaak voorkwam dat hij uit zijn dak ging. Komt bovenstaande je bekend voor? Of heb je vrienden en familie in je omgeving met wie je nooit spellen speelt omdat ze niet competitief zijn of die moeilijk tegen hun verlies kunnen? Dan heb ik hier de oplossing: coöperatieve spellen!

Gezellig samen spelletjes spelen

Mijn broer was daar heel anders in.
Die was echt niet te genieten als hij verloor.

Ik hoor je al denken, wat?!? Coöperatief betekent toch ‘samenwerken’? Dat is echt niets voor mij. Hoe kan ik dat vervelende broertje of die betweterige schoonzus van me dan verslaan? Nee, dat kan inderdaad niet. In coöperatieve spellen speel je met z’n allen tegen het spel zelf! Je moet met elkaar overleggen en zorgen dat je binnen de gestelde tijd alle uitdagingen overwint of alle opdrachten uitvoert. Iets compleet anders dus!

De legenden van Andor

Banner aanbieding Andor

Zelf ben ik groot fan van “De Legenden van Andor”. In dit spel nemen 2, 3 of 4 helden in de gedaante van een dwerg, boogschutter, tovenaar en/of krijger het op tegen een stel kwaadaardige monsters, die op weg zijn naar de Rietburcht, het hoofdkwartier van het land Andor. Eén van de mooiste dingen aan dit spel is dat je nauwelijks de spelregels hoeft te lezen. Je moet een paar basisdingen weten, maar daarna kun je meteen met het introductiescenario aan de slag. Tijdens het spelen leer je op die manier de spelregels. In het spel besteed je steeds een aantal uren om over het speelbord te wandelen en voorwerpen te verzamelen of om met monsters te vechten. Dat laatste is van belang om te voorkomen dat ze de burcht binnendringen, maar ook omdat het verslaan van monsters goud en wilskrachtpunten oplevert.

Onbeperkt monsters meppen is
opeens niet meer zo’n goed idee.

Kijk, hoor ik je al denken! Dat klinkt goed, lekker monsters hakken, daar ben ik goed in! Uh, wacht heel even, er zitten ook nadelen aan… De helden moeten het scenario namelijk binnen de gestelde tijd afronden en het probleem is: bij elk verslagen monster gaat de tijd vooruit! Oeps, nu wordt het allemaal een ander verhaal. Onbeperkt monsters meppen is opeens niet meer zo’n goed idee. Wat wel goede ideeën zijn, ga ik hier niet met jullie bespreken, want het is veel te leuk om dat zelf te ontdekken!

De verschillende versies en uitbreidingen

Banner uitbreidingen Andor

Het basisspel van Andor bevat 5 spannende, uitdagende scenario’s, waarvan er 4 heel goed herspeelbaar zijn. Voor beginnende ‘coöperatieve’ spelers is dat voldoende voor vele uren speelplezier. Mocht je na een tijdje toch wat meer variatie willen, dan kun je ervoor kiezen om “Het Sterrenschild” aan te schaffen. Deze uitbreiding bevat weliswaar 1 stapel kaarten, maar die kunnen in liefst 600 verschillende combinaties gebruikt worden. Omdat je die combinaties willekeurig trekt, is het scenario altijd anders en verrassend. Zijn jullie met meer dan 4? Ook daar is een oplossing voor. Met de uitbreiding “Nieuwe Helden” kun je het spel met maximaal 6 spelers doen. De eerste grote uitbreiding op Andor is “Reis naar het Noorden”. De helden gaan hierin met een aftands zeilschip de avontuurlijke reis over zee aan. Wat ze precies tegenkomen, houd ik geheim, maar gevaarlijk wordt het zeker! Het derde en laatste deel van de trilogie heet “De Laatste Hoop”. Omdat dit een opzichzelfstaande versie is, kun je het zonder basisspel spelen. Met aangepaste helden gaan de spelers voor de laatste keer de strijd aan met hun kwaadaardige tegenstanders.

School en werk

De oplettende onderwijzers en managers zijn natuurlijk al aan het stuiteren, maar ik ga het toch noemen. Coöperatieve spellen zijn uitermate geschikt om teambuilding te bevorderen en communicatieve vaardigheden te testen of aan te leren. In dit soort spellen komen de persoonlijkheden van de verschillende spelers sterk naar voren. Daar kun je dus daarna mooi mee aan de slag.

Coöperatieve spellen voor jonge kinderen

Is “De Legenden van Andor” nog te moeilijk voor jouw kind? Geen probleem, want dan begin je gewoon met “Leo moet naar de kapper”. In dit vrolijke spel moeten de kinderen Leo op tijd bij de kapper zien te krijgen. Ze moeten steeds de goede gekleurde kaarten spelen om Leo snel over de weg te helpen. Klopt een kaart niet, dan gaat Leo een paar uur met het betreffende dier spelen, en loopt hij dus vertraging op. Gelukkig mag hij er een paar dagen over doen. Omdat de tegels elke dag weer worden omgedraaid, moeten de kinderen onthouden waar de verschillende kleuren liggen. Ze mogen overleggen en elkaar op die manier dus helpen. Ideaal dus om het geheugen en de communicatieve vaardigheden van kinderen te bevorderen. En het leukste is, ik speel het vaak met mijn kinderen van 4 en 6 jaar, en beleef er zelf ook veel plezier aan!

Spelsituatie Leo moet naar de kapper
Spelsituatie Leo moet naar de kapper

Chronicles of Crime

In de huid van een politieagent

Pasgeleden is trouwens ook Chronicles of Crime uitgekomen. In dit coöperatieve detectivespel moet je als politieteam misdrijven oplossen op basis van verschillende scenario’s. Je hebt een smartphone nodig om het verhaal te volgen en de plaats delict te inspecteren. Het fysieke spel bevat kaarten en tableaus met QR-codes. Door het scannen van de juiste verdachten, voorwerpen en locaties krijg je steeds meer informatie. Elke actie kost echter tijd, en de hoofdinspecteur wil je rapport op tijd hebben. Het is razend spannend en door het tijdsgestuurde mechanisme is de uitkomst mede afhankelijk van je acties. Sommige scenario’s zijn zelfs aan elkaar gerelateerd! Geïnteresseerd?

Naar de productpagina

Verslaving

Ik zou echt nog uren door kunnen gaan over coöperatieve spellen, want ik ben er dol op. Gezamenlijk alle uitdagingen overwinnen is fantastisch, maar ook de analyses na een verloren spel zijn geweldig. Waar ging het mis? Wat moeten we de volgende keer beter doen? Het is gewoonweg verslavend. Heb je nog nooit een coöperatief spel gespeeld? Ik kan het je van harte aanbevelen!


Over de schrijver

Ik ben Daniël Hogetoorn, werk al 20 jaar voor 999 Games en zal dat de rest van mijn leven wel blijven doen. Als rasechte spellenfanaat ben ik als onderdeel van de afdeling “Productontwikkeling” op mijn plek. Mijn takenpakket bestaat onder andere uit het schrijven van verkoop- en websiteteksten, het vertalen en schrijven van spelregels, en het scouten en testen van nieuwe spellen. Dus mocht je complimenten over de spelregels hebben, dan weet je wie je hebben moet. Bij klachten kun je bij mijn collega’s terecht ;-)

Bekijk ook alle andere blogs!