Coöperatieve spellen

Leestijd: 8 minuten | Geschreven door Peter Duivenvoorde

Samenwerken om te winnen!

Speel je liever met elkaar dan tegen elkaar? Hou je van harmonie of kun je gewoon niet tegen je verlies? En zoek je op je gemak naar avontuur vanuit huis, terwijl het buiten regent dat het giet? Dan zijn coöperatieve spellen iets voor jou! In deze blog vertel ik je meer over de leukste coöperatieve spellen.

je ziet de spelboxen van de crew, paleo, robin hood, wonderboek, Chronicles of Crime: 1900 en de legenden van andor

In deze blog komen de volgende spellen aan bod

  1. De Avonturen van Robin Hood

  2. Wonderboek

  3. Paleo

  4. De Legenden van Andor

  5. De Crew

  6. Chronicles of Crime

Maar eerst vertel ik je meer over het idee achter het coöperatieve bordspel!

Wat zijn coöperatieve spellen?

Coöperatieve spellen zijn spellen waarbij je niet tegen elkaar, maar met elkaar speelt. Je neemt het als het ware op tegen het spel zelf. Door slim samen te spelen moet je een bepaald gezamenlijk doel halen, waardoor iedereen tegelijkertijd het spel wint. Daarbij is er vaak ook een risico op een situatie waarbij iedereen automatisch het spel verliest. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren doordat alle helden van het spel zijn gesneuveld (Paleo), doordat monsters jouw kasteel zijn binnengevallen (De Legenden van Andor) of doordat door de spelers een fout teveel is gemaakt (De Crew).

Wat is er zo leuk aan coöperatieve spellen?

Wat coöperatieve spellen zo leuk maakt is ten eerste de spelervaring van het samenwerken. Je leert door deze spellen goed met elkaar te overleggen, plannen te maken en als een team te werk te gaan. Iedereen wordt bij het spel betrokken, vaak ook omdat bij veel coöperatieve spellen elke speler eigen specifieke vaardigheden heeft. Daarnaast hebben veel coöperatieve spellen veel aandacht voor sfeer, setting en achtergrondverhaal. Je speelt een episch avontuur, dat bij sommige titels zoals De Legenden van Andor om meerdere spelsessies vraagt.

Persoonlijk vind ik de leukste en spannendste coop-spellen de spellen waarbij het soms dramatisch mis kan gaan. Er is niets zo fijn om heerlijk fout in je rol op te gaan. Zoals bijvoorbeeld met De Legenden van Andor. “Oh nee, onze tovenaar Ivo is door een Gor met een bijl voor zijn harses geslagen! IVOOOOO!!!!” Ahum. Good times.

De Avonturen van Robin Hood

In De Avonturen van Robin Hood neem je het op tegen de Sheriff van Nottingham en ontdek je de geheimen van Sherwood Forest. Elke keuze die je maakt, beïnvloedt het verloop van het verhaal. Je maakt geleidelijk aan kennis met het spel door middel van een begeleidend boek. Je hoeft hierdoor nauwelijks spelregels door te nemen, waardoor je direct met De Avonturen van Robin Hood aan de slag kunt. De Avonturen van Robin Hood is ontwikkeld en geïllustreerd door Michael Menzel, de bedenker van De Legenden van Andor. Dit zie je terug in het prachtige artwork en het gemak waarmee je samen in het spel wegwijs wordt gemaakt. Een aanrader voor zowel Andor-fans als beginnende coop-spelers!

je ziet de box en de spelinhoud van het spel robin hood

Wonderboek

Wonderboek is een spel waarin de spelers de rollen aannemen van vier verschillende helden. Deze helden beleven avonturen in het magische land Oniria, dat alleen via het Wonderboek toegankelijk is. Zodra je het boek van het spel openslaat, springt letterlijk het speelbord als een pop-up open.

Tijdens het spel kom je steeds meer vernuftige pop-ups en andere effecten tegen, wat leidt tot een unieke bordspelervaring. Daarnaast is Wonderboek voorzien van mooi, cartoonachtig artwork en prachtige miniaturen.

je ziet de box en de spelinhoud van het spel wonderboek

Paleo

In Paleo probeer je met je medespelers als volksstam te overleven. Overal dreigt gevaar: wilde dieren, natuurrampen en rivaliserende volksstammen liggen op de loer.

Elke speler krijgt in Paleo een eigen stapel kaarten. Deze kaarten stellen de omgeving voor, die je samen gaat verkennen. Rode kaarten leveren schade voor jouw groep mensen op. Andere kaarten leiden juist tot beloningen, zoals voedsel, hout of inspiratie voor het ontdekken van vuur. Je wint het spel als je samen een grotschildering compleet krijgt.

Paleo was in 2021 winnaar van Speelgoed van het Jaar in de categorieën voor 12 tot 17 jaar en voor kennersspellen. Inmiddels is er met “Een Nieuwe Start” ook een uitbreiding verschenen.

je ziet de box en spelinhoud van het spel paleo

De Legenden van Andor

In De Legenden van Andor kruip je in de huid van een tovenaar, dwerg, boogschutter of krijger en trek je ten strijde namens het koninkrijk Andor. Je gaat het land tegen tal van monsters verdedigen en tegelijkertijd op avontuur om de geheimen van Andor te ontdekken.

De Legenden van Andor is echt een klassieker binnen het genre van coöperatieve avonturenspellen. Spellenauteur en illustrator Michael Menzel heeft met Andor een episch fantasy-spel gecreëerd, dat voor het hele gezin toegankelijk is. Dankzij handige uitlegkaarten leer je tijdens het spelen de spelregels en kun je direct aan de slag.

Het basisspel van De Legenden van Andor bestaat uit vijf verschillende avonturen, die samen een doorlopend verhaal vertellen. Daarnaast zijn er vele uitbreidingen, zoals voor nieuwe helden of compleet nieuwe speelborden. Ook is met Andor: De Jonge Helden een junior-variant beschikbaar.

je ziet het speelbord en de speelstukken van de legenden van andor

De Crew

In De Crew moeten je samen 50 verschillende ruimtemissies voltooien. Dit gebeurt volgens het principe van een slagenspel. De eerste speler speelt een kaart, waarna de volgende speler een kaart in dezelfde kleur op moet gooien. De speler die de hoogste kaart in deze kleur opgooit, wint de stapel. Maar De Crew is coöperatief! Alle spelers moeten daarom volgens de regels van de missie een specifiek aangegeven aantal kaarten krijgen. Een foute slag leidt tot een gefaalde missie.

In tegenstelling tot de andere spellen in deze lijst is De Crew een kaartspel. Daarmee zou je denken dat dit een simpel spel is in vergelijking met de rest. Niets is minder waar, want in tegenstelling tot de andere spellen mag je bij De Crew slechts heel beperkt overleggen. Er zijn manieren om te seinen en andere hints te geven over welke kaarten je kunt spelen. Maar verder zul je elkaar zeker in latere missies goed moeten aanvoelen om de ruimtemissies tot een goed einde te brengen.

Naast de De Crew is er ook De Crew: Missie Diepzee. Dit is een opzichzelfstaand vervolg, waarin het avontuur naar de dieptes van de oceaan wordt verplaatst.

je ziet de box en de spelinhoud van de spellen: De Crew Missie Diepzee en De Crew

Chronicles of Crime

In Chronicles of Crime ga je samen aan de slag als detectives van Scotland Yard om misdaadmysteries op te lossen. Je onderzoekt de plaats delict, ondervraagt verdachten en getuigen, en achterhaalt zo wat er zich in de straten van Londen heeft afgespeeld.

Wat Chronicles of Crime zo bijzonder maakt, is dat je dit spel speelt in combinatie met een app. Alle kaarten en locatietableaus hebben QR-codes. Deze scan je met behulp van een app voor een mobiel apparaat, zoals een smartphone of een tablet, waarna je op het scherm extra informatie kunt lezen. Op sommige locaties wordt je mobiel apparaat zelfs gebruikt als een soort virtual reality-set. Door de tablet of smartphone voor je te houden en rond te kijken, krijg je een volledig beeld in 360 graden van de plaats delict.

Chronicles of Crime bevat een introductie en 5 missies. Daarnaast kunnen via de app extra missies worden aangeschaft. In Chronicles of Crime 1400 en Chronicles of Crime 1900 wordt de setting verplaatst naar de middeleeuwen en het 19e eeuwse Parijs.

je ziet de box en de spelinhoud van het spel Chronicles of Crime

Over de schrijver

Hoi! Ik ben Peter. Ik werk sinds januari 2021 voor 999 Games als Copywriter Marketing. Ik help de marketingafdeling met campagnes, blogs, spelomschrijvingen en alle andere gevallen waarbij we een taalpurist nodig hebben. Maar ik ben ook al zeker 10 jaar voor 999 Games actief als spellendemonstrator! Ik ben een ontzettende boardgamegeek. Als je me prikt, bloed ik meeples. Mijn favorieten zijn Dominion, Wingspan en Patchwork.