Breinbrekers in je spellenkast

Leestijd: 5 minuten | Geschreven door Erik de Jong

Wat kunnen ze frustrerend en toch leuk zijn! Bij breinbrekers denk ik zelf direct aan spellen die je alleen speelt, meestal in de vorm van een puzzel of opdracht die opgelost moet worden. Laten we ons eens verdiepen in dit genre dat door de jaren heen alleen maar populairder lijkt te worden.

Waar het begon

Er is geen duidelijke geschiedenis van de “breinbreker’’ gedocumenteerd, maar duidelijk is dat het een heel oud fenomeen is. Februari 1816 kwam bijvoorbeeld het van origine Chinese Tangram voor het eerst in de westerse wereld uit (bron: Wikipedia). Het doel van dit spel is om afbeeldingen na te maken met 7 verschillende abstracte vormen. Hierbij moeten altijd alle stukken worden gebruikt. Er is een enorme verscheidenheid aan figuren te maken, het ene moeilijker dan het andere uiteraard.

box en de speelstukken van het spel tangram
je ziet de vormen die kan creëren met het spel tangram

Van breinbrekers in boekvorm tot de bekende Rubiks Cube, overal kom je breinbrekers tegen met vaak wiskundige of logistieke problemen om op te lossen. De spellenbranche heeft deze mogelijkheden omarmd en inmiddels een hele nieuwe generatie breinbrekers voortgebracht. Voor mij heeft het spel Rush Hour, uitgedacht door Nob Yoshigahara, deze nieuwe generatie in Nederland en Vlaanderen wel als eerste echt op de kaart gezet.

je ziet het spel rush hour en een rubiks cube

Waarom doen we het?

Ontspanning

En ja..nu hoor ik je denken: ontspanning!? Ik geef direct toe dat het frustrerend kan zijn om een breinbreker niet goed te kunnen oplossen. Mijn tip: leg bij die frustratie de puzzel vooral even weg en kijk er later met een frisse blik naar!

Het nadenken over een dergelijke puzzel brengt mij wel degelijk ontspanning. In het huidige tijdperk waarin we continu door alles om ons heen worden geprikkeld, dwingt een goede breinbreker je om je op één probleem te concentreren. Ik merk zelf dat ik er heel rustig van word om die volledige aandacht aan een puzzel te geven. Zo kun je je gemakkelijker even van de dagelijkse beslommeringen afsluiten.

je ziet een cartoon van een brein die aan het lezen is

Mentale stimulans

Mentale stumulans is belangrijk voor je ontwikkeling.

De meeste breinbrekers stimuleren ruimtelijk inzicht. Dat is handig voor veel technische vakken en wiskunde. Voor kinderen is een breinbreker in spelvorm dus niet alleen leuk, maar ook zeer nuttig.
Ook voor volwassenen is het goed om de hersenen af en toe flink uit te dagen. Er zijn tal van artikelen te vinden die de preventieve werking en symptoombestrijding van breinbrekers onderschrijven op verschijnselen van dementie of Alzheimer.

cartoon van een brein dat aan het gewichtheffen is

Bevestiging

Waarschijnlijk speelt dit niet voor iedereen een rol, maar ik voel zelf nogal eens de noodzaak om mij te bewijzen. Dat uit zich bijvoorbeeld in competitiviteit tijdens het spelen van spellen of tijdens het sporten, maar die bevestiging vind ik ook voor mijzelf in het oplossen van een breinbreker. Het voelt gewoon goed om je eigen ‘intelligentie’ bevestigd te krijgen als het je lukt om het probleem op te lossen.

je ziet een cartoon van een brein die op een idee is gekomen

Het kan altijd!

Breinbrekers kun je altijd, overal en niet tijdsgebonden doen.

De meeste breinbrekers zijn solitair te spelen en kun je dus zonder gezelschap gemakkelijk tussendoor doen. Daarnaast nemen ze ook vaak een beperkte ruimte in en ben je dus niet gebonden aan een grote speeltafel. Een ander voordeel is dat een breinbreker niet tijdsgebonden is. Heb je tien minuten over? Dan pak je hem er even bij. De meeste kun je ook zo wegleggen om later weer op te pakken.

een cartoon van een brein dat vliegt zoals superman

Waar te beginnen?

Het spelen van breinbrekers voorziet dus in allerlei behoeften, maar waar te beginnen?
Hieronder mijn persoonlijke top 4 van 999 Games.

Manifold

Manifold bevat 100 zogenaamde "vouwpuzzels". Vouw het blad zo dat de ene kant volledig zwart en de andere kant volledig wit is. Deze 100 puzzels zijn opgedeeld in 4 niveaus dus je komt er gemakkelijk in.

Wat hebben wij een lol gehad met het testen van dit product. Het is zeer verslavend en overal door het bedrijf heen zag je de gevouwen papiertjes liggen. Het leek wel een uit de hand gelopen origami-club!

Meer informatie

box van het spel manifold

Vrijdag

Vrijdag is een unieke breinbreker zoals wij die nog nooit gezien hadden. Het spel werd massaal door jullie gewaardeerd, waardoor dit Inmiddels een ware klassieker is. Voor de mensen die Vrijdag nog niet kennen: je kunt het nog het beste omschrijven als een solitaire deckbuilding-breinbreker. Centraal staat steeds: slimme keuzes maken, waarbij er oneindig veel mogelijkheden zijn om de hindernissen op je weg aan te pakken. Het einddoel is om uiteindelijk twee piraten te verslaan. Ook van dit spel is de moeilijkheidsgraad aan te passen, zodat het voor een brede doelgroep geschikt is. Friedemann Friese, de auteur van Vrijdag, bracht in dezelfde lijn ook “Klus Geklaard” uit.

Meer informatie

box van het spel vrijdag

Brains

Tijdelijk even uitverkocht, maar in augustus 2018 weer op voorraad. De serie wordt tevens uitgebreid met een geheel nieuwe versie. Brains is een breinbreker waarbij je met behulp van tegels een afbeelding moet vormen die aan bepaalde voorwaarden voldoet. Dit spel is beschikbaar in de varianten “Japanse Tuinen” en “Toverdrank”. Elke versie heeft zijn eigen puzzels en kent 5 moeilijkheidsgradaties.

Meer informatie

box van de spellen brains: toverdrank en brains: japanse tuinen

Project Gipf

Deze fantastische reeks abstracte spellen van de Belgische ontwerper Kris Burm heeft diverse prijzen gewonnen. De spellen zijn ontworpen voor 2 spelers en er zijn er maar liefst 7 in de reeks, waarvan Gipf de eerste was.
Alle 7 spellen uit de serie zijn met elkaar te combineren, wat Project Gipf uniek in zijn soort maakt.

Meer informatie

boxen van alle spellen van project gipf

Benieuwd naar jouw mening!

Ik ben benieuwd hoe de breinbrekers zich zullen ontwikkelen. Duidelijk is wel dat dit genre spellen een plekje in ons spellenhart heeft gewonnen. Met de komst van apps en allerlei digitale ontwikkelingen zal het aanbod steeds groter worden en kan iedereen flink puzzels en opdrachten blijven oplossen. Blijf echter ook de tijd nemen om op zijn tijd “analoog” een goede breinbreker te spelen. Dat heeft toch zijn eigen, originele charme.

Wat maakt een breinbreker naar jullie mening goed? Welke breinbrekers spelen jullie op dit moment?

Ik kijk uit naar jullie reacties.

(Stuur je email naar marketing@999games.nl)

Bekijk de Tip van Bert over breinbrekers!

Op deze afbeelding zie je een cartoon van blog auteur Eric

Over de schrijver

Hoi, ik ben Erik uit Lelystad, 33 jaar en vader van 2 kleine meiden. Als kind werd ik veelvuldig ‘gebruikt’ om nieuwe spellen uit te testen, want mijn familie was zelf actief in de spellenbranche. De liefde voor spellen is altijd gebleven.

Sinds 2007 werk ik voor 999 Games met de missie om in Nederland & Vlaanderen de hobby van het spellen spelen te laten groeien, nieuwe spelconcepten een kans te geven en geïnteresseerden het beste aanbod te bieden waar en hoe jullie dit maar willen.