Blog: organiseer de perfecte spellenavond

8 minuten | Geschreven door Janko van Duijn

Het slechte weer van de laatste tijd verdient een plekje in de recordboeken. Telkens als we naar buiten keken, dachten we maar aan één ding: het is de perfecte tijd om weer een spelavond te organiseren! Het organiseren van zo’n avond kan best een uitdaging zijn als je niet weet hoe je dit aan moet pakken. Met deze tips wordt jouw spellenavond een groot succes!

Stel een spelletjesleider aan!

Om de avond in goede banen te leiden is het handig om een spelletjesleider aan te stellen. Deze persoon kan de avond leiden zodat alles soepel verloopt. De spelleider heeft de taak om de spellen of groepen in te delen en kan ook uitleg geven bij vragen over de spelregels.

Uitleg over de opzet van de avond:

Het verloop van een goede spellenavond kun je vergelijken met een menukaart. Net als bij een menukaart is er een voor-, hoofd- en nagerecht.

- Voorgerecht -

2 speelrondes

Natuurlijk, laten we eerlijk zijn, er is altijd wel iemand die de neiging heeft om wat later aan te schuiven (vaak diezelfde persoon, nietwaar?). Om te vermijden dat we met z'n allen zitten te wachten en stiekem nog meer een hekel aan deze chronisch verlate vriend krijgen, kunnen we de boel alvast opvrolijken met een klein spelletje. Want waarom wachten op iemand die toch altijd zijn eigen tijdzone lijkt te hebben? Let the games begin!

Kleine spelletjes worden onder hobbyisten ook wel “fillers” genoemd, een klein spelletje waarmee je even de tijd kunt vullen totdat iedereen voor de spelletjesavond aanwezig is. Deze spelletjes zet je snel klaar en duren verder ook niet lang. Je kunt ze zien als het voorgerecht. Alvast een kleine opwarming voordat we gaan beginnen aan het langere spel: het hoofdgerecht!

Houd voor het voorgerecht twee speelrondes aan. Dit zorgt ervoor dat de deelnemers goed zijn opgewarmd maar nog niet de concentratie zijn verloren. Na deze twee rondes kun je door naar het hoofdgerecht.

Voorbeelden van spelletjes die als voorgerecht geschikt zijn: Beverbende, Clever, Keer op Keer, L.A.M.A. en Valse Motten.

- Hoofdgerecht -

1 á 2 speelrondes

Nadat de spelersgroep compleet is en iedereen lekker is opgewarmd, is het moment aangebroken om te doen waarvoor we hier zijn: een episch spel spelen! Denk hierbij aan toppers zoals CATAN, Carcassonne en De Zoektocht naar El Dorado. Je hebt de keuze om één of twee spelrondes te spelen, afhankelijk van de spelduur en hoeveel tijd je hebt.

Als spelleider is het belangrijk om de energie van de deelnemers te pijlen. Merk je dat de concentratie wat afzwakt? Geef dan subtiel aan dat dit de laatste ronde van het hoofdgerecht is. En als alle groepen klaar zijn met het spel, plan dan een welverdiende pauze van 15 minuten in. Laat iedereen zich even opladen voor de grande finale. En geloof ons, dat extra beetje energie kun je goed gebruiken voor de laatste ronde!

- Nagerecht -

1 á 2 speelrondes

Na het hoofdgerecht is het moment aangebroken voor het dessert, en dat betekent: tijd voor maffe spelletjes! Knotsgekke partyspellen zijn perfect om de avond met zijn allen af te sluiten en staan garant voor een lading plezier. We adviseren om alle deelnemers vriendelijk te vragen om op te staan. Dat zorgt ervoor dat deelnemers een stuk actiever aan de spelletjes meedoen.

Voorbeelden van toffe spellen die geschikt zijn als nagerecht zijn onder andere: 30 Seconds, Sounds Fishy en 20 Second Showdown.

Instructies voor de spelleider

Jij als spelleider bent enorm belangrijk voor een soepel verloop van de spellenavond. Om deze rol goed te kunnen vervullen hebben we instructies opgesteld om je zo goed mogelijk voor te bereiden.

Zorg dat je de spelregels kent:

Vraag aan de deelnemers of ze de spelregels van tevoren willen doornemen. Online zijn er veel filmpjes te vinden met speluitleg. Dit is de makkelijkste manier om de spelregels door te nemen. Neem eens een kijkje op ons YouTube-kanaal. Hier vind je ontzettend veel filmpjes met speluitleg!

Er zullen ongetwijfeld vragen opkomen bij de deelnemers over de spelregels. Dus, zorg ervoor dat jij de spelregelsuperheld bent door ze van tevoren grondig te bestuderen. Als deelnemers met vragen zitten, weten ze jou te vinden voor een spoedcursus spelregelwijsheid. Jij wordt dé go-to persoon voor alle speelse dilemma's!

Houdt de tijd/ rondes bij:

Je wilt natuurlijk dat iedereen de kans heeft gehad om meerdere spellen te spelen. Hiervoor is goede tijdsbewaking erg belangrijk.

Pak de spellen alvast uit:

Uit ervaring blijkt dat deelnemers terughoudend zijn als ze het spel nog moeten uitpakken/klaarzetten. Zorg er daarom voor dat de spellen al uitgestald op tafel liggen voordat de spellenavond gaat beginnen.

Maak het nog leuker!

Reik een prijs uit aan de winnaar!

Houd de score bij tijdens de spellenavond. Superleuk natuurlijk om te zien op welke plaats je in het klassement staat. Daarnaast is het leuk om een prijs uit te reiken aan de winnaar.

Op zoek naar het ultieme prijsidee voor de kampioen van de avond? Nou, zoek niet verder! We hebben een winnaars- en een verliezersshirt laten ontwerpen speciaal voor dit moment. Speciaal ontworpen om nog meer op het spel te zetten tijdens je spellenavond. Als jij degene bent die alles uit de kast haalt om te winnen, is dit jouw kans om te glanzen en iedereen jouw overwinning te laten zien. Ben jij nou een slechte winnaar? Wrijf het erin bij je vrienden en laat je vrienden hun verlies blijvend herinneren met het verliezersshirt!

Kies spellen die je verder kunt uitbreiden

Kies voor het ‘’hoofdgerecht’’ een spel dat je verder kunt uitbreiden! Wanneer je regelmatig met een vast groepje mensen samenkomt, wil het vaak gebeuren dat je samen bepaalde favorieten krijgt. Vooral als deze favorieten herhaaldelijk worden gespeeld, kan het interessant zijn om het vertrouwde spel een boost te geven met een uitbreiding. Hierdoor wordt het spel niet alleen groter en uitgebreider, maar biedt het ook vaak nieuwe uitdagingen. Hierdoor houd je jullie spelavonden ook op lange termijn interessant!

De laatste tip die we willen meegeven is: geniet vooral samen van het plezier! Neem alles niet te serieus. We begrijpen dat jullie allemaal graag die felbegeerde wisselbokaal mee naar huis willen nemen. Zorg er echter wel voor dat de speelborden niet door de kamer vliegen. Het blijft immers gewoon een spelletje. 😉

Over de schrijver

Hi! Mijn naam is Janko, 24 jaar oud en afkomstig uit Voorthuizen. In juni 2023 heb ik mijn afstudeerstage bij 999 Games succesvol afgerond en ben ik blijven werken op de marketingafdeling. Mijn focus lag voornamelijk op evenementen, dus mogelijk kennen jullie mij van een beurs of van de Outlet-Sale.

In 2024 ga ik alvast genieten van mijn vervroegd pensioen en trek ik met mijn backpack door Zuidoost-Azië. Op de beurs zal je me niet meer vinden, maar tijdens mijn reis zal ik waarschijnlijk wel een aantal medereizigers en mensen uit Azië enthousiast maken over spellen van 999 Games!