De leukste kinderspellen, met tips per leeftijd!

Geschreven door Peter Duivenvoorde

Vol verwachting kloppen alle kinderhartjes, want Sint is weer in het land! De maand om onze kinderen extra te verwennen, is weer in aantocht en om het makkelijker voor je te maken vind je hier een overzicht en een aantal handige tips voor de leukste kinderspellen.

Kinderspellen hoeven niet alleen leuk te zijn voor kleintjes, maar minstens net zo leuk voor de ouderen die meedoen. Hier volgen mijn tips en aanraders, zodat je weet waar je het beste op kunt letten, afhankelijk van de leeftijd van de kids.

3 - 4 jaar

Felle kleuren en grote speelstukken trekken de aandacht voor kindjes binnen deze leeftijd. Het verschil tussen vrij spelen en een spel spelen moeten ze nog leren. In het begin combineren ze deze twee nog, maar als je oefent, pikken ze het vanzelf op.

Jakkiebak Kippenkak! vind ik oprecht het allerleukste spel voor de allerkleinsten. De titel alleen maakt kids al aan het lachen en dat geldt ook voor de veren die je uit de kont van elkaars kippen moet zien te bemachtigen.

Ook is het vrolijke Halli Galli Junior een aanrader. De juniorvariant van dit klassieke reactiespel is iets meer gestroomlijnd en daarmee geschikt voor de allerjongste spelers. Beide spellen zijn dankzij het formaat een goed idee als origineel cadeau voor een kinderpartijtje.

De zak van Sinterklaas met daarin spellen voor 3 - 4 jaar

4 - 5 jaar

Kindjes vanaf 4 jaar hebben een geweldig grote fantasie. Ze vinden het prachtig om anderen na te doen. Denk bijvoorbeeld aan brandweermannetje of prinses spelen. Met het spelen van spellen wordt nu ook echt begonnen.

Wat ideaal is om de fantasie te prikkelen en om samen spelen te stimuleren, is Carcassonne Junior. De vrolijke kleuren van de tegels en de pionnen geven de spelers gelegenheid hun eigen verhaal te vertellen. Samenwerking zit in het spel verwerkt, zodat de kinderen leren om elkaar te helpen.

Een andere goede tip is Keer op Keer Kids. In dit spel speel je niet samen, maar speel je wel tegelijkertijd. Doordat alle spelers ook buiten eigen beurten dobbelstenen moet kiezen, wordt de aandacht van de kinderen voortdurend bij het spel gehouden.

De zak van Sinterklaas met daarin spellen voor 4 - 5 jaar

6 - 7 jaar

Voor deze kinderen staan rekenen en taal centraal in de klas. Leerzame spelletjes kunnen op een speelse manier helpen de lesstof van school beter onder de knie te krijgen.

Op dit vlak is Clever Junior een aanrader. Door slim te rekenen worden de hoogste scores behaald. Het is bovendien een compact spelletje en daarom bij uitstek geschikt als cadeautje.

Een wat groter spel is het coöperatieve Dodo. In Dodo rolt een ei tergend langzaam van een berg af. Kinderen moeten samenwerken om bruggen te bouwen, die het ei in goede banen leidt. Alleen als je de juiste fiches onthoudt en omdraait, kun je bruggen plaatsen. Hilarische spanning voor jong en oud!

De zak van Sinterklaas met daarin spellen voor 6 - 7 jaar

8 - 9 jaar

8 jaar is de ideale leeftijd om 'echte' spellen te introduceren. Daag je kinderen eens uit om een spel te proberen wat je zelf graag speelt. Vaak vinden ze het leuk om hierbij betrokken te worden. Naast spellen vindt deze groep puzzelen ook een prettige bezigheid. Mijn aanrader is dan ook Keer op Keer, omdat in dit spel ook een puzzelelement zit verwerkt.

Dit is ook de leeftijd om te beginnen met dé klassieker: CATAN! Er is namelijk ook een Catan Junior. In Catan Junior ben je een piraat, die probeert het eiland te veroveren door daar forten en schepen te bouwen. Superleuk!

De zak van Sinterklaas met daarin spellen voor 8 - 9 jaar

10 - 11 jaar

Voor deze doelgroep is kennis maken met strategieën in spellen interessant. Kinderen in deze leeftijdscategorie komen steeds meer op het niveau van de gemiddelde "casual" bordspelspeler.

Een uitstekend spel voor deze leeftijden is De Zoektocht naar El Dorado. Jongere spelers beleven het spel als een avontuur en willen met de verschillende bordspelonderdelen een zo mooi mogelijk jungle-landschap creëren. Oudere spelers hebben vooral oog voor de tactische keuzes die je tijdens het spel maakt: hoe stel je een zo efficiënt mogelijke kaartenstapel samen?

Een ander spel waarin je verschillende strategieën kunt verkennen is De Kwakzalvers van Kakelenburg. Dankzij de vele effecten van de ingrediënten zijn er tal van manieren waarop je dit spel kunt winnen.

De zak van Sinterklaas met daarin spellen voor 10 - 11 jaar

12+ jaar

Deze adolescenten willen zich graag laten gelden. Het testen van hun kennis is dan ook zeer populair en in grote groepen spelen wordt vaker door jongvolwassenen gedaan. Hiernaast zijn spellen die in teamverband worden gespeeld ook zeer aan te raden. In 30 Seconds Everyday Life speel je in teams en test je ook elkaars kennis.

Ook leuk in grote groepen is Saboteur. Omdat je samen moet werken maar tegelijkertijd niet iedereen te vertrouwen is, speelt sociale interactie in Saboteur een sleutelrol.

De zak van Sinterklaas met daarin spellen vanaf 12 jaar

Onze Klassiekers

Over de schrijver

Hoi! Ik ben Peter. Ik werk sinds januari 2021 voor 999 Games als Copywriter Marketing. Ik help de marketingafdeling met campagnes, blogs, spelomschrijvingen en alle andere gevallen waarbij we een taalpurist nodig hebben. Maar ik ben ook al zeker 10 jaar voor 999 Games actief als spellendemonstrator! Ik ben een ontzettende boardgamegeek. Als je me prikt, bloed ik meeples. Mijn favorieten zijn Dominion, Wingspan en Patchwork.