De leukste dobbelspellen van dit moment!

Makkelijk en snel.

Leestijd: 6 minuten | Geschreven door Peter Duivenvoorde
999 Games - De leukste dobbelspellen van dit moment.

Dobbelspellen doen het de laatste jaren uitstekend in bordspellenland. Roll & writes zijn dankzij Clever en Keer op Keer een ware hype geworden, maar ook klassieke dobbelspelletjes als Regenwormen worden volop gespeeld. Wat is daar de reden van? En wat zijn leuke dobbelspellen? In deze blog ga ik daar antwoord op geven.

De geschiedenis van de dobbelsteen

999 Games - De leukste dobbelspellen van dit moment - De geschiedenis van de dobbelsteen

Dobbelspellen zijn zo oud als de mensheid. Er zijn aanwijzingen dat de oude Egyptenaren 3.000 jaar geleden al met dobbelstenen speelden. Ook zijn dobbelstenen aangetroffen in tal van historische beschavingen, zoals het oude Romeinse Rijk of de Japanse Heian-periode (ca. 794 tot 1185). Ook in de middeleeuwen werd al flink met dobbelstenen gespeeld, vaak tegen het zere been van de kerkelijke macht.

999 Games - De leukste dobbelspellen van dit moment - d20

De dobbelsteen is nu zo'n beetje hét symbool van het bordspel. Iedereen heeft vroeg of laat wel eens met dobbelstenen gerold, al is het maar met Ganzenbord. Persoonlijk houden wij niet zo van Ganzenbord, dus spelen we dit uit principe uitsluitend met 20-zijdige dobbelstenen. Dan duurt het tenminste niet zo lang.

Roll & Write

999 Games - De leukste dobbelspellen van dit moment - Clever

Na zoveel jaren aan dobbelspelletjes zou je denken dat alles met dobbelstenen al eens is gedaan. Maar nee, de ontwikkeling van het dobbelspel loopt nog steeds door! De grootste ontwikkeling van de laatste jaren is ongetwijfeld de opmars van de roll & writes geweest, oftewel de spellen waarbij krabbelen op een kladblok wordt gecombineerd met een dobbelspel. Roll & writes bestonden al langer in de vorm van klassieke spellen als Yahtzee, maar zijn met de komst van spellen als Clever en Keer op Keer populairder dan ooit.

999 Games - De leukste dobbelspellen van dit moment - Keer op Keer

De reden waarom roll & writes zo populair zijn, komt omdat ze makkelijk te leren zijn, binnen no time zijn opgezet en ook niet zo’n lange speelduur hebben. Het zijn makkelijke en snelle spellen, die bij allerlei gelegenheden prima te spelen zijn. Denk bijvoorbeeld aan op reis en vakantie, maar ook aan een gezellig moment tijdens een familiebarbecue of als alternatief voor een avond Netflixen.

999 Games - De leukste dobbelspellen van dit moment - Keer op Keer kids

Clever was zo’n succes, dat er met Dobbel zo Clever en Clever tot de 3e Macht inmiddels al vervolgen op dit spel gekomen zijn. Ook Keer op Keer bleek erg populair, wat de reden is voor Keer op Keer 2 en de juniorversie Keer op Keer Kids. Wil je meer weten over deze roll & write-spellen? Mijn collega Karina schreef hier eerder al eens een blog over. Deze blog kun je hier lezen.

Online Clever - Wil je Clever zelf eens proberen?

Wil je Clever zelf eens proberen? Klik dan hier voor onze online try out‑versie.

Tips voor dobbelspellen

Zoek je tips voor eenvoudige, snelle dobbelspellen? Hieronder vertel ik je meer over onze grootste toppers. Ook hebben we een mooi actiepakket samengesteld!

Chili Dice

999 Games - De leukste dobbelspellen van dit moment - Chili Dice

In dit pittige dobbelspel heb je in totaal 30 worpen. Die mag je naar eigen wens verdelen over de 10 beurten die je krijgt om scores te noteren. Na die 30 worpen is het spel afgelopen. Elke dobbelsteen heeft een speciale rode zijde. Deze kan worden gebruikt als joker, of als een manier om hogere scores te behalen. Speciale combinaties als Kleine Chili, Grote Chili of Pittige Chili leveren extra hoge scores op.

In een aantal opzichten lijkt Chili Dice veel op de peetvader van de roll & writes, Yahtzee. Ook in Chili Dice moeten immers combinaties worden gemaakt met dobbelstenen, die vervolgens op een scorevel worden gekrabbeld. Chili Dice geeft echter meer strategische keuzes voor hoe je je scores verwerkt. De rode dobbelstenen zorgen ervoor dat je een bepaalde uitkomst in meerdere categorieën mag invullen. Ook moet je slim omgaan met je totale aantal worpen. Al met al een scherpe uitdaging!

Wil je Chili Dice zelf eens proberen? In ons actiepakket van deze maand hebben we een roll & write-boekje bijgesloten, waarmee je zelf je eigen dobbelstenen voor Chili Dice, Clever en Keer op Keer kunt maken. Lees onderaan deze blog meer over het actiepakket!

Konijnenhokken

999 Games - De leukste dobbelspellen van dit moment - Konijnenhokken

In dit vlotte dobbelspel moet je zowel konijnen als hokken dobbelen om punten te scoren. Zolang je de juiste symbolen gooit, mag je doorgaan. Alleen als je op tijd stopt, mag je punten bijschrijven. Net als Regenwormen een geval van "push your luck" dus. Maar Konijnenhokken geeft hier een draai aan. Als jij niet meer durft, mag je tegenstander verder gaan waar jij gebleven bent! Hoor jij bij de durfals of neem je liever het zekere voor het onzekere?

Wizard: Het Dobbelspel

999 Games - De leukste dobbelspellen van dit moment - Wizard: Het Dobbelspel

In deze roll & write ga je als magiërs voorspellen wat voor worp je gaat krijgen. Je hebt de keuze uit 4 gekleurde symbolen op elk van de 7 dobbelstenen. Iedere dobbelsteen bevat vier verschillende kleuren, een jokerzijde en een speciale wizardzijde waarvan de kleur door de startspeler wordt bepaald. Door tactisch te gokken op de kleur en hoe vaak deze kleur voor gaat komen, doe je een voorspelling. Komt je voorspelling uit, dan scoor je punten. Heb je het mis, dan krijg je minpunten.

Wizard: Het Dobbelspel is een dobbelsteenvariant op het kaartspel Wizard. Door middel van wat bluf, geluk en tactiek probeer je elkaar af te troeven en punten te scoren. Voor gevorderde magiërs zijn er extra regels in de vorm van speciale kaarten, die het spelverloop beïnvloeden.

Vaak gestelde vragen

"Ik snap het spel niet helemaal. Of helemaal niet."

999 Games - FAQ - dobbelspellen

Veel van onze spellen zijn makkelijk te leren. Desondanks gebeurt het soms toch dat er onduidelijkheid is over bepaalde regels. Het nieuwste deel in de Clever-serie, Clever tot de 3e macht, is bijvoorbeeld een dobbelspel dat op dit vlak nog best een pittige uitdaging geeft. Mocht je daarom niet helemaal uit de spelregels komen, dan hebben we verschillende oplossingen voor jou. Een groot aantal dobbelspellen hebben een eigen tutorial op ons Youtubekanaal. Ook kunnen onze medewerkers via FB, Instagram of de klantenservice duidelijke antwoorden geven op specifieke spelvragen.

"Help, mijn golden retriever heeft een dobbelsteen kapotgebeten!"

Dit komt vaker voor dan je zou denken. Jacklyn, mijn collega van de klantenservice, heeft inmiddels een hall of fame van stuk gekauwde spelonderdelen aangelegd. Mocht dit jou eens overkomen, dan geen nood! Neem contact op met de klantenservice, zodat wij jou kunnen helpen met vervangende spelonderdelen. Maar ook als bepaalde dobbelstenen per ongeluk niet in de doos aanwezig zijn of door de fabriek verkeerd zijn bedrukt, kun je contact met ons opnemen. En doe namens mij vooral de groeten aan Jacklyn, vindt ze leuk.

"Welk spel is het meest geschikt voor beginners?"

Het ene dobbelspel is het andere niet. Sommige spelletjes als Regenwormen zijn toegankelijk en snel te leren. Andere spellen zoals Clever tot de 3e Macht geven wat meer uitdaging. Van de Clever-serie is de eerste Clever het makkelijkst. Als je nog redelijk nieuw met dit soort spellen bent, is dit een mooie binnenkomer. Keer op Keer 2 is op een vergelijkbare manier wat complexer dan de eerste versie van Keer op Keer, terwijl Keer op Keer Kids een prima manier is om met jongere spelers een dobbelspel te spelen. Laat je vooral inspireren door ons Youtubekanaal!

Over de schrijver

Hoi! Ik ben Peter. Ik werk sinds januari 2021 voor 999 Games als Copywriter Marketing. Ik help de marketingafdeling met campagnes, blogs, spelomschrijvingen en alle andere gevallen waarbij we een taalpurist nodig hebben. Maar ik ben ook al zeker 10 jaar voor 999 Games actief als spellendemonstrator! Ik ben een ontzettende boardgamegeek. Als je me prikt, bloed ik meeples. Mijn favorieten zijn Dominion, Wingspan en Patchwork.