De leukste dobbelspellen van dit moment!

Makkelijk en snel.

Leestijd: 6 minuten | Geschreven door Peter Duivenvoorde
999 Games - De leukste dobbelspellen van dit moment.

Dobbelspellen doen het de laatste jaren uitstekend in bordspellenland. Roll & writes zijn dankzij Clever en Keer op Keer een ware hype geworden, maar ook klassieke dobbelspelletjes als Regenwormen worden volop gespeeld. Wat is daar de reden van? En wat zijn leuke dobbelspellen? In deze blog ga ik daar antwoord op geven.

De geschiedenis van de dobbelsteen

999 Games - De leukste dobbelspellen van dit moment - De geschiedenis van de dobbelsteen

Dobbelspellen zijn zo oud als de mensheid. Er zijn aanwijzingen dat de oude Egyptenaren 3.000 jaar geleden al met dobbelstenen speelden. Ook zijn dobbelstenen aangetroffen in tal van historische beschavingen, zoals het oude Romeinse Rijk of de Japanse Heian-periode (ca. 794 tot 1185). Ook in de middeleeuwen werd al flink met dobbelstenen gespeeld, vaak tegen het zere been van de kerkelijke macht.

999 Games - De leukste dobbelspellen van dit moment - d20

De dobbelsteen is nu zo'n beetje hét symbool van het bordspel. Iedereen heeft vroeg of laat wel eens met dobbelstenen gerold, al is het maar met Ganzenbord. Persoonlijk houden wij niet zo van Ganzenbord, dus spelen we dit uit principe uitsluitend met 20-zijdige dobbelstenen. Dan duurt het tenminste niet zo lang.

Roll & Write

999 Games - De leukste dobbelspellen van dit moment - Clever

Na zoveel jaren aan dobbelspelletjes zou je denken dat alles met dobbelstenen al eens is gedaan. Maar nee, de ontwikkeling van het dobbelspel loopt nog steeds door! De grootste ontwikkeling van de laatste jaren is ongetwijfeld de opmars van de roll & writes geweest, oftewel de spellen waarbij krabbelen op een kladblok wordt gecombineerd met een dobbelspel. Roll & writes bestonden al langer in de vorm van klassieke spellen als Yahtzee, maar zijn met de komst van spellen als Clever en Keer op Keer populairder dan ooit.

999 Games - De leukste dobbelspellen van dit moment - Keer op Keer

De reden waarom roll & writes zo populair zijn, komt omdat ze makkelijk te leren zijn, binnen no time zijn opgezet en ook niet zo’n lange speelduur hebben. Het zijn makkelijke en snelle spellen, die bij allerlei gelegenheden prima te spelen zijn. Denk bijvoorbeeld aan op reis en vakantie, maar ook aan een gezellig moment tijdens een familiebarbecue of als alternatief voor een avond Netflixen.

999 Games - De leukste dobbelspellen van dit moment - Keer op Keer kids

Clever was zo’n succes, dat er met Dobbel zo Clever, Clever tot de 3e Macht en Clever 4Ever inmiddels al vervolgen op dit spel gekomen zijn. Ook Keer op Keer bleek erg populair, wat de reden is voor Keer op Keer 2 en de juniorversie Keer op Keer Kids. Wil je meer weten over deze roll & write-spellen? Mijn collega Karina schreef hier eerder al eens een blog over. Deze blog kun je hier lezen.

Online Clever - Wil je Clever zelf eens proberen?

Wil je Clever zelf eens proberen? Klik dan hier voor onze online try out‑versie.

Tips voor dobbelspellen

Zoek je tips voor eenvoudige, snelle dobbelspellen? Hieronder vertel ik je meer over onze grootste toppers. Ook hebben we een mooi actiepakket samengesteld!

Pick-a-Pen

999 Games - De leukste dobbelspellen van dit moment - Pick-a-Pen

Uniek dobbelspel waar je niet met dobbelstenen moet dobbelen, maar met potloden!

Kleurrijke tuinen vol bloemen en bomen staan op jou te wachten in Pick-a-Pen: Tuinen! Rol met potloden om vakjes in te kleuren en scoor punten. Elke speler heeft een scorevel van hetzelfde niveau, waarop je omkaderde tuinen kunt inkleuren. Gooi de potloden en kies de kleur en het aantal vakjes dat je wilt inkleuren. Je kunt ervoor kiezen om elke tuin met 1 kleur of met 5 verschillende kleuren te vullen. Als je dit lukt, krijg je extra bonuspunten. Maar pas op, als je vijf keer niet kunt inkleuren, is het spel voorbij! De Pick-a-Pen-serie biedt innovatieve "Roll & Write"-spellen, die met hetzelfde materiaal veel verschillende spelmechanismen mogelijk maken. Ben jij klaar om de kleurrijkste tuinen te creëren?

Wil je Pick-a-Pen als eerste spelen? Schrijf je in en ontvang meteen een email als Pick-a-Pen op voorraad is!

My City - Roll & Write

999 Games - De leukste dobbelspellen van dit moment - My City - Roll & Write

Bouw je stad en word de beste! Met 192 scorebladen en 4 campagnes vol uitdagingen, is dit snelle, compacte spel perfect voor zowel solo als groepen tot 6 spelers. Word de pionier die zijn stad naar succes leidt en de beste strategische beslissingen maakt om punten te verzamelen en de concurrentie te verslaan.

Geharrewar in de Sushibar

999 Games - De leukste dobbelspellen van dit moment - Geharrewar in de Sushibar

De kippen in het kippenhok zijn toe aan iets nieuws en willen sushi! In Geharrewar in de Sushibar verzamel je zoveel mogelijk sushitegels om de beste sushi te maken. Maar let op, er zijn ook gratentegels die minpunten waard zijn. Om een sushitegel te kunnen spelen, moet je er een gratentegel aan koppelen. Verzamel dus ook gratentegels om de sushitegels geldig te maken. Met de dobbelstenen bepaal je welke tegels je kunt pakken, maar als je genoeg eetstokjes verzamelt, kun je zelfs tegels van je tegenstanders stelen. Wie weet de beste combinatie van sushi- en gratentegels te maken en wint het spel?

Vaak gestelde vragen

"Ik snap het spel niet helemaal. Of helemaal niet."

999 Games - FAQ - dobbelspellen

Veel van onze spellen zijn makkelijk te leren. Desondanks gebeurt het soms toch dat er onduidelijkheid is over bepaalde regels. Het nieuwste deel in de Clever-serie, Clever 4Ever, is bijvoorbeeld een dobbelspel dat op dit vlak nog best een pittige uitdaging geeft. Mocht je daarom niet helemaal uit de spelregels komen, dan hebben we verschillende oplossingen voor jou. Een groot aantal dobbelspellen hebben een eigen tutorial op ons Youtubekanaal. Ook kunnen onze medewerkers via FB, Instagram of de klantenservice duidelijke antwoorden geven op specifieke spelvragen.

"Help, mijn golden retriever heeft een dobbelsteen kapotgebeten!"

Dit komt vaker voor dan je zou denken. Jacklyn, mijn collega van de klantenservice, heeft inmiddels een hall of fame van stuk gekauwde spelonderdelen aangelegd. Mocht dit jou eens overkomen, dan geen nood! Neem contact op met de klantenservice, zodat wij jou kunnen helpen met vervangende spelonderdelen. Maar ook als bepaalde dobbelstenen per ongeluk niet in de doos aanwezig zijn of door de fabriek verkeerd zijn bedrukt, kun je contact met ons opnemen. En doe namens mij vooral de groeten aan Jacklyn, vindt ze leuk.

"Welk spel is het meest geschikt voor beginners?"

Het ene dobbelspel is het andere niet. Sommige spelletjes als Regenwormen zijn toegankelijk en snel te leren. Andere spellen zoals Clever tot de 3e Macht geven wat meer uitdaging. Van de Clever-serie is de eerste Clever het makkelijkst. Als je nog redelijk nieuw met dit soort spellen bent, is dit een mooie binnenkomer. Keer op Keer 2 is op een vergelijkbare manier wat complexer dan de eerste versie van Keer op Keer, terwijl Keer op Keer Kids een prima manier is om met jongere spelers een dobbelspel te spelen. Laat je vooral inspireren door ons Youtubekanaal!

Over de schrijver

Hoi! Ik ben Peter. Ik werk sinds januari 2021 voor 999 Games als Copywriter Marketing. Ik help de marketingafdeling met campagnes, blogs, spelomschrijvingen en alle andere gevallen waarbij we een taalpurist nodig hebben. Maar ik ben ook al zeker 10 jaar voor 999 Games actief als spellendemonstrator! Ik ben een ontzettende boardgamegeek. Als je me prikt, bloed ik meeples. Mijn favorieten zijn Dominion, Wingspan en Patchwork.