De leukste dobbelspellen van dit moment!

Leestijd: 6 minuten | Geschreven door Peter Duivenvoorde

Dobbelspellen doen het de laatste jaren uitstekend in bordspellenland. Roll & writes zijn dankzij Clever en Keer op Keer een ware hype geworden, maar ook klassieke dobbelspelletjes als Regenwormen worden volop gespeeld. Wat is daar de reden van? En wat zijn leuke dobbelspellen? In deze blog ga ik daar antwoord op geven.
je ziet een cartoon van twee dobbelstenen die samen een mini dobbelsteen gooien

De geschiedenis van de dobbelsteen

Dobbelspellen zijn zo oud als de mensheid. Er zijn aanwijzingen dat de oude Egyptenaren 3.000 jaar geleden al met dobbelstenen speelden. Ook zijn dobbelstenen aangetroffen in tal van historische beschavingen, zoals het oude Romeinse Rijk of de Japanse Heian-periode (ca. 794 tot 1185). Ook in de middeleeuwen werd al flink met dobbelstenen gespeeld, vaak tegen het zere been van de kerkelijke macht.

je ziet een cartoon van een professor die een roll and write uitlegd

De dobbelsteen is nu zo'n beetje hét symbool van het bordspel. Iedereen heeft vroeg of laat wel eens met dobbelstenen gerold, al is het maar met Ganzenbord. Persoonlijk houden wij niet zo van Ganzenbord, dus spelen we dit uit principe uitsluitend met 20-zijdige dobbelstenen. Dan duurt het tenminste niet zo lang.

je ziet een dobbelsteen met 20 zijden

Roll & Write

Na zoveel jaren aan dobbelspelletjes zou je denken dat alles met dobbelstenen al eens is gedaan. Maar nee, de ontwikkeling van het dobbelspel loopt nog steeds door! De grootste ontwikkeling van de laatste jaren is ongetwijfeld de opmars van de roll & writes geweest, oftewel de spellen waarbij krabbelen op een kladblok wordt gecombineerd met een dobbelspel. Roll & writes bestonden al langer in de vorm van klassieke spellen als Yahtzee, maar zijn met de komst van spellen als Clever en Keer op Keer populairder dan ooit.

box, scoreblok, dobbelstenen en stift van het spel clever

Na zoveel jaren aan dobbelspelletjes zou je denken dat alles met dobbelstenen al eens is gedaan. Maar nee, de ontwikkeling van het dobbelspel loopt nog steeds door! De grootste ontwikkeling van de laatste jaren is ongetwijfeld de opmars van de roll & writes geweest, oftewel de spellen waarbij krabbelen op een kladblok wordt gecombineerd met een dobbelspel. Roll & writes bestonden al langer in de vorm van klassieke spellen als Yahtzee, maar zijn met de komst van spellen als Clever en Keer op Keer populairder dan ooit.

je ziet ede box, het scorebok, de stift en de dobbelstenen van keer op keer

Clever was zo’n succes, dat er met Dobbel zo Clever, Clever tot de 3e Macht en Clever 4Ever inmiddels al vervolgen op dit spel gekomen zijn. Ook Keer op Keer bleek erg populair, wat de reden is voor Keer op Keer 2 en de juniorversie Keer op Keer Kids. Wil je meer weten over deze roll & write-spellen? Mijn collega Karina schreef hier eerder al eens een blog over. Deze blog kun je hier lezen.

je ziet de box, dobbelstenen, potloden en het scoreblok van keer op keer kids
je ziet een ipad met een online uitprobeer versie van clever

Tips voor dobbelspellen

Zoek je tips voor eenvoudige, snelle dobbelspellen? Hieronder vertel ik je meer over onze grootste toppers. Ook hebben we een mooi actiepakket samengesteld!

Pick-a-Pen

Uniek dobbelspel waar je niet met dobbelstenen moet dobbelen, maar met potloden!

Kleurrijke tuinen vol bloemen en bomen staan op jou te wachten in Pick-a-Pen: Tuinen! Rol met potloden om vakjes in te kleuren en scoor punten. Elke speler heeft een scorevel van hetzelfde niveau, waarop je omkaderde tuinen kunt inkleuren. Gooi de potloden en kies de kleur en het aantal vakjes dat je wilt inkleuren. Je kunt ervoor kiezen om elke tuin met 1 kleur of met 5 verschillende kleuren te vullen. Als je dit lukt, krijg je extra bonuspunten. Maar pas op, als je vijf keer niet kunt inkleuren, is het spel voorbij! De Pick-a-Pen-serie biedt innovatieve "Roll & Write"-spellen, die met hetzelfde materiaal veel verschillende spelmechanismen mogelijk maken. Ben jij klaar om de kleurrijkste tuinen te creëren?

Wil je Pick-a-Pen als eerste spelen? Schrijf je in en ontvang meteen een email als Pick-a-Pen op voorraad is!

je ziet de box van pick a pen- tuinen, crypten en riffen

My City - Roll & Write

Bouw je stad en word de beste! Met 192 scorebladen en 4 campagnes vol uitdagingen, is dit snelle, compacte spel perfect voor zowel solo als groepen tot 6 spelers. Word de pionier die zijn stad naar succes leidt en de beste strategische beslissingen maakt om punten te verzamelen en de concurrentie te verslaan.

je ziet de box, dobbelstenen en scoreblokken van my city roll & write

Geharrewar in de Sushibar

De kippen in het kippenhok zijn toe aan iets nieuws en willen sushi! In Geharrewar in de Sushibar verzamel je zoveel mogelijk sushitegels om de beste sushi te maken. Maar let op, er zijn ook gratentegels die minpunten waard zijn. Om een sushitegel te kunnen spelen, moet je er een gratentegel aan koppelen. Verzamel dus ook gratentegels om de sushitegels geldig te maken. Met de dobbelstenen bepaal je welke tegels je kunt pakken, maar als je genoeg eetstokjes verzamelt, kun je zelfs tegels van je tegenstanders stelen. Wie weet de beste combinatie van sushi- en gratentegels te maken en wint het spel?

je ziet de box, dobelsteen en tegels van Geharrewar in de Sushibar

Over de schrijver

Hoi! Ik ben Peter. Ik werk sinds januari 2021 voor 999 Games als Copywriter Marketing. Ik help de marketingafdeling met campagnes, blogs, spelomschrijvingen en alle andere gevallen waarbij we een taalpurist nodig hebben. Maar ik ben ook al zeker 10 jaar voor 999 Games actief als spellendemonstrator! Ik ben een ontzettende boardgamegeek. Als je me prikt, bloed ik meeples. Mijn favorieten zijn Dominion, Wingspan en Patchwork.