De wereld van Carcassonne

Van toen naar... landskampioen
Leestijd: 5 minuten | Geschreven door Erwin Broens

Het legspel Carcassonne heeft de afgelopen 17 jaar een indrukwekkende spellenfamilie voortgebracht. Er zijn uitbreidingen in alle soorten en maten, talrijke varianten, big boxes en wat nog meer. Ook in 2018 zit er weer het een en ander in de pijpleiding, maar daarover hoor je meer in de loop van het jaar. In deze column kan ik je alvast verklappen dat er weer een NK en een BK Carcassonne wordt georganiseerd. Reden genoeg om even stil te staan bij de wereld van Carcassonne.

Hoe het begon

Carcassonne is het eerste gepubliceerde spel van Klaus-Jürgen Wrede. Deze 54-jarige Duitser was ooit muziek- en godsdienstleraar, maar is tegenwoordig fulltime spelontwerper en sinds kort ook schrijver. Als student bezocht hij ooit de Internationale Spieltage in Essen en raakte daar verslingerd aan het spelen.

Carcassonne werd in oktober 2000 geïntroduceerd op deze enorme spellenbeurs. Twee weken later volgde de Nederlandstalige editie op het Spellenspektakel in Eindhoven. Deze kwam zo snel, dat er geen aparte stand en standmateriaal voor het spel beschikbaar was. Carcassonne moest het doen met een paar kale tafeltjes naast de frikandellencounter. Dit weerhield de spelers er niet van om die speeltafels drie dagen lang bezet te houden. Carcassonne werd een van de hits van die beurs.

Prijswinnaar

In de zomer van 2001 werd dit hitpotentieel in Duitsland in klinkende munt omgezet. Carcassonne won het gerenommeerde Spiel des Jahres, een paar maanden later gevolgd door de Deutsche Spielepreis. Na deze Duitse dubbel had ik ook in Nederland prijzen verwacht, maar in die jaren werd de Speelgoed van het Jaar verkiezing gedomineerd door speelgoedartikelen. En bij de Nederlandse Spellenprijs ging Machiavelli in 2001 met de winst aan de haal. Een paar jaar later was het wel raak, Carcassonne De Stad werd Speelgoed van het Jaar in 2005.

Meeples

De Nederlandstalige Carcassonne is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een klassieker, tot een spel dat bijna iedereen wel kent en dat inmiddels bij honderdduizenden huishoudens in de kast staat en op tafel komt.
De Nederlandstalige editie is goed voor maar liefst 10% van de wereldwijde verkoop. Het internationale succes heeft er zelfs toe geleid dat voor de speelstukken een eigen woord is bedacht; de houten poppetjes worden wereldwijd ‘meeples’ genoemd.

Waarom mijn favoriet?

Ook als recensent ben ik gevallen voor Carcassonne. Wat mij met name bevalt is de ‘schaalbaarheid’ van dit spel, zowel in complexiteit als in spelersaantal. Carcassonne is in de kern zeer toegankelijk, waardoor je het met iedereen kunt spelen, van jong tot oud. Maar onder de motorkap ronkt een listig tactisch spelsysteem, waarbij je probeert te onthouden welke tegels nog moeten komen, hoe je meeples van anderen kunt vastzetten en hoe je kunt binnendringen in de bouwwerken van de buren.
En het aardige is dat je de eenvoudige kern van het legspel kunt combineren met de tactische finesses, waardoor ook je met verschillende speelniveaus leuk kunt samenspelen.

Uitbreidingen

Carcassonne heeft de afgelopen jaren een stortvloed aan uitbreidingen en varianten opgeleverd. Dit roept op het eerste gezicht wellicht het beeld op 'is dat niet veel?', maar de gemiddelde kwaliteit van die nieuwe uitgaven is gewoon goed. Zo werd ik vorig jaar aangenaam verrast door Carcassonne Amazone. Hier is de race over de rivier een leuk extraatje, waarmee je aardig wat punten kunt verdienen. Wanneer de varianten dit hoge niveau behouden, mogen ze van mij nog jaren doorgaan.

Bekijk het Carcagram met een overzicht van alle uitbreidingen!

In een nieuw jasje

In 2016 vonden de makers het tijd voor een uiterlijke vernieuwing. Tijdens het NK Carcassonne op de beurs Zuiderspel presenteerde 999 Games nieuw artwork voor deze klassieker. Gelukkig is de achterzijde van de tegels niet veranderd, waardoor je oud en nieuw kunt combineren.

Word landskampioen

Ook in 2018 organiseert 999 Games een Nederlands Kampioenschap en een Belgisch Kampioenschap Carcassonne. Het gaat hierbij om open kampioenschappen waar jij zelf ook aan mee kan doen.

Benieuwd naar meer informatie of gelijk inschrijven? Klik op één van de onderstaande links!

BK Carcassonne

Belgisch Kampioenschap Carcassonne: 17 maart 2018 | Meer informatie

NK Carcassonne

Nederlands Kampioenschap Carcassonne: 25 maart 2018 | Meer informatie

Bekijk de Tip van Bert voor Carcassonne

Over de schrijver

Hoi, ik ben Erwin uit Leusden, 56 jaar. Ik ben vanaf mijn kindertijd dol op spelletjes. Sinds de jaren ’90 heb ik mijn spellenhobby uitgebreid met recensies, de organisatie van beurzen, toernooien en spellenprijzen, vertalingen enzovoort. Ik ken 999 Games vanaf het prille begin, toen het nog een postorderbedrijfje was en Pien nog in de wieg lag. Ik vind het daarom erg leuk om tijdens haar zwangerschapsverlof een paar gastblogs te schrijven.

Veel lees- en speelplezier!

Bekijk ook alle andere blogs!