De bordspellen top 10 volgens Nox en Karina!

Leestijd: 8 minuten | Geschreven door Peter Duivenvoorde

999 Games - De bordspellen top 10 volgens Nox en Karina! Wat zou de bordspellen top 10 van 999 Games zijn? Onlangs was onze eigen Karina te gast bij het Youtubekanaal Nox' Spellenzolder, om samen met Bastiaan een antwoord op deze vraag te geven. Karina en Bastiaan somden hun persoonlijke top 5 van 999 Games-bordspellen op. In deze blog geef ik je meer informatie over alle titels die door Karina en Bastiaan als de 10 leukste bordspellen van 999 Games worden gezien.

Team Nox of team Karina?

Nox' Spellenzolder is op dit moment een van de grootste youtubekanalen over bordspellen. Het kanaal is in 2011 door Bastiaan opgericht met als doel om liefhebbers over de betere bord- en kaartspellen te informeren. Inmiddels staan op Nox' Spellenzolder meer dan 2.200 uitlegvideo's.

Karina Zantinge is sinds januari 2020 werkzaam bij 999 Games. Zij is actief bij de marketingafdeling als event- en PR-coördinator. Doordat ze regelmatig contact heeft met bloggers, vloggers en demonstrateurs is ze een spin in het web van de bordspellenwereld.

De gezelschapsspellen die Bastiaan en Karina noemen, zien zij samen als de bordspellen top 10 in het assortiment van 999 Games. Maar dat is natuurlijk wel hun persoonlijke mening. Zo heeft Karina in tegenstelling tot Bastiaan wat minder met worker placement- en coöperatieve spellen. Ze ziet zichzelf meer als een casual gamer, heeft doorgaans niet zoveel geduld of tijd en is competitief ingesteld. Bastiaan daarentegen is meer een expertspeler, neemt graag zijn tijd voor een moeilijk spel en vindt winnen niet het belangrijkste van een spel spelen. Dus, twee heel verschillende soorten bordspellenspelers! Ben jij team Nox of team Karina?

De top 5 van Karina

Tapestry

In Tapestry moet je je eigen beschaving ontwikkelen. Door per beurt een van de vier ontwikkelingssporen te kiezen (technologie, wetenschap, militair en ontdekkingsreizen), versterk je jouw beschaving. Ook bouw je zo met prachtige miniaturen jouw persoonlijke hoofdstad. Omdat elke beschaving waar je mee begint unieke eigenschappen heeft, is geen enkel spel hetzelfde.

Hoewel Tapestry behoorlijk uitgebreid is en een speelduur heeft van ongeveer 2 uur, is het spel op zich niet moeilijk. De uitdaging zit hem vooral in het enorme aantal mogelijkheden. Tapestry is daarom een prima introductie voor iedereen die zich aan een experttitel wil wagen.

De spelmaterialen van tapestry

Dominion

Dominion heeft jaren geleden het deckbuilding-principe op de kaart gezet. Bij Dominion begint iedereen met dezelfde stapel aarten. Door per beurt vijf kaarten te spelen, koop je nieuwe kaarten die uiteindelijk aan jouw stapel worden toegevoegd. De speler die de meeste overwinningspunten verzamelt, wint het spel. Maar kaarten met overwinningspunten zorgen er ook voor dat jouw persoonlijke stapel steeds minder efficiënt wordt. Dominion is inmiddels een klassieker, mede door het grote aantal uitbreidingen dat van dit spel op de markt is verschenen.

De kaarten van dominion in een waaier vastgehouden

Clever

In Clever rol je met dobbelstenen, waarna je door slim dobbelstenen uit te kiezen zoveel mogelijk resultaten op je scoreblad probeert in te vullen. Elke dobbelsteen heeft een eigen kleur, die met een categorie op het scoreblad overeenkomt. Door bepaalde categorieën vol te krijgen ontvang je bonussen die invloed hebben op andere categorieën. Op deze manier kun je kettingreacties veroorzaken, die enorm veel punten opleveren. Volgens Karina heeft Clever de ideale balans tussen geluk en tactiek. Bovendien duurt een spelletje Clever niet langer dan 20 minuten en kunnen er makkelijk meerdere potjes na elkaar worden gespeeld.

de box, dobbelstenen en scoreblokken van clever

My City

My City is een tegellegspel in de stijl van Patchwork of Berenpark, waarbij je op een landschap je eigen stad in gaat richten. Door slim tegels te leggen, scoor je punten. Dat lijkt simpel, maar My City heeft iets bijzonders: het is een zogeheten legacy-spel. Aan het einde van een potje My City moeten de winnaars en verliezers door middel van stickers hun persoonlijke speelbord aanpassen. Iemand die in een vorig potje verloor, kan in volgende potjes dankzij de aanpassingen op het speelbord extra punten scoren.

Het speelbord van my city

Catan

Catan is een van de grootste succesverhalen van 999 Games. Dit klassieke familiespel is wereldwijd bekend, met uitgaves in meer dan 25 verschillende landen. Hoewel het niet de nummer 1 van Bastiaan is, moet ook hij toegeven dat Catan een mijlpaal is geweest voor de bordspellenwereld. En die mijlpaal gaan we vieren! Binnenkort komen we met een exclusieve luxe editie onder de naam Catan 3D, met prachtig vormgegeven miniaturen als landtegels.

een tegel met schapen uit het spel catan 3d

De top 5 van Bastiaan

De Kwakzalvers Van Kakelenburg

Bij het grabbelspel De Kwakzalvers van Kakelenburg hebben alle spelers een persoonlijk speelbord in de vorm van een ketel. In de ketel worden ingrediëntenfiches gelegd, die uit een zak worden gegrabbeld. De fiches hebben een cijferwaarde en een speciaal effect. Hoe hoger de cijferwaarde, des te voller je ketel wordt. Op tijd stoppen met een volle ketel zorgt voor overwinningspunten en inkomen voor het aanschaffen van betere ingrediëntenfiches. Maar pas op! Als je te lang doorgrabbelt, ontploft je ketel.

Het speelbord en fisches van De Kwakzalvers van Kakelenburg

Het Stenen Tijdperk

Het Stenen Tijdperk is een worker placementspel. Een worker placement-spel houdt in dat je een groepje speelstukken tot je beschikking hebt. Die ga je om beurten op een groot speelbord zetten, waar ze voor je gaan werken op het moment dat alle spelers hun laatste speelstuk hebben ingezet. In het geval van Het Stenen Tijdperk vormen je speelstukken een stam, waarbij de stamleden kunnen jagen, naar goud kunnen zoeken of hutten kunnen bouwen voor punten.

Waar veel worker placement-spellen behoorlijk complex kunnen zijn, is Het Stenen Tijdperk vooral toegankelijk en gestroomlijnd. Het spel wordt dan ook wel als een “gateway”-spel gezien, een introductie op de wat moeilijkere titels.

Bord en speelstukken van het stenen tijdperk

De Crew

De Crew is een coöperatief slagenspel. Slagenspellen zijn een klassieke vorm van kaartspellen. Voorbeelden hiervan zijn Klaverjassen, Hartenjagen of Bridge. Maar coöperatief hartenjagen, hoe werkt dat? Volgens Bastiaan, geweldig! Bij De Crew is het de bedoeling dat je als groep samen ervoor zorgt dat missies worden behaald. Deze missies komen erop neer dat de juiste speler met een slag de juiste kaart binnenhaalt. Omdat je maar beperkt mag communiceren, is dat niet makkelijk. Zeker niet bij potjes waar meerdere missies tegelijkertijd moeten worden volbracht.

De kaarten van de crew in een waaier

De Taveernen van de Oude Stad

In De Taveernen van de Oude Stad ben je een herbergier, die klanten aan wil trekken en de eigen taveerne zoveel mogelijk wil verbeteren. Het verbeteren van je locatie doe je door dobbelstenen te kiezen en deze op je speelbord te leggen. De klanten die je aan kunt trekken vind je in een persoonlijke kaartenstapel, die je met nieuwe klantenkaarten kunt uitbreiden. De Taveernen van de Oude Stad combineert deckbuilding met worker placement, wat volgens Bastiaan tot een schitterend spel leidt.

De speelstukken van De Taveernen van de Oude Stad

Hellapagos

In Hellapagos ben je samen met je medespelers op een onbewoond eiland gestrand. In eerste instantie heerst er nog pais en vree. Samen zorg je voor genoeg drinkwater en voedsel, en bedenk je een manier om van het eiland af te komen. Maar naarmate de rondes vorderen, blijkt de harmonie toch niet zo bestendig te zijn. Er is niet altijd genoeg drinkwater en mogelijk zijn er niet genoeg middelen om van het eiland te ontsnappen.

Dat Hellapagos de nummer 1 in de bordspellen top 10 van Bastiaan zou worden, zag niemand aankomen. Maar Bastiaan kiest Hellapagos niet zomaar. Volgens hem heeft hij zelden zulke hilarische en memorabele situaties in bordspellen meegemaakt als met Hellapagos.

Speelstukken van het spel hellapagos

Over de schrijver

Hoi! Ik ben Peter. Ik werk sinds januari 2021 voor 999 Games als Copywriter Marketing. Ik help de marketingafdeling met campagnes, blogs, spelomschrijvingen en alle andere gevallen waarbij we een taalpurist nodig hebben. Maar ik ben ook al zeker 10 jaar voor 999 Games actief als spellendemonstrator! Ik ben een ontzettende boardgamegeek. Als je me prikt, bloed ik meeples. Mijn favorieten zijn Dominion, Wingspan en Patchwork.