Gastblogger: De 5 favoriete 999 Games-spellen van Mark

10 minuten | Geschreven door Mark Stoop

We willen 1x in de zoveel tijd een gastblogger zijn of haar favoriete 999 Games-spellen laten uitlichten. Dit keer aan het woord: Mark van Boardgame Brothers.

Hoi allemaal, mijn naam is Mark, 37 jaar en ik ben de oudste helft van de Boardgame Brothers. Samen met mijn broer Falco maak ik sinds een aantal jaren een podcast over bordspellen en alles wat daarbij komt kijken. Het sociale aspect is een van de belangrijkste redenen waarom ik spellen spelen zo leuk vind.

De hobby is tijdens mijn middelbare schooltijd echt begonnen. Wat dat betreft moet het originele kaartspel van CATAN een eervolle vermelding krijgen. Voor mij sprak dat veel meer aan dan het meer abstractere bordspel CATAN. Tijdens mijn studententijd is het hard gegaan met spellen spelen en verzamelen en is ook de connectie met 999 Games ontstaan. In 2009 heb ik gereageerd op een oproep op hun website om speldemonstrateur te worden. Hierdoor heb ik jaren in grote winkelketens, spellenspeciaalzaken en op spellenbeurzen gestaan om de nieuwste spellen uit het assortiment te spelen. Door de jaren heen heeft 999 Games altijd sterke titels voor de Nederlandse markt uitgebracht waardoor ik nog steeds nieuwsgierig ben als ze weer iets bekend maken.

In deze blog deel ik mijn vijf favoriete spellen van 999 Games en waarom ik denk dat iedereen deze spellen minstens één keer gespeeld moet hebben. In deze top vijf komen het oudste spel en een van de nieuwste spellen uit mijn collectie voorbij. Eén spelontwerper staat er twee keer in en mijn favoriete spel van 999 Games zal je misschien verbazen. We gaan beginnen!

#5 In de ban van de Ring (Reiner Knizia, 2000)

We trappen gelijk af met het oudste spel uit het lijstje en uit mijn verzameling, In de ban van de Ring. Deze keuze is misschien wel puur op nostalgie gemaakt. Eerlijk gezegd weet ik niet hoe lang dit spel al in mijn bezit is, maar wat ik wel weet is dat ik het vanuit thuis heb meegenomen toen ik ging studeren. In de ban van de Ring was ook een van de eerste coöperatieve spellen, waarbij je met elkaar tegen het bord speelt, wat voor die tijd revolutionair was. Het spel kwam uit de tijd dat de films in de bioscoop draaiden. De illustraties van John Howe spraken toentertijd erg tot de verbeelding. Het spel was, en is, nog steeds ontzettend moeilijk en het is me slechts een enkele keer gelukt om de ring in het vuur te werpen. De laatste keer dat ik het heb gespeeld offerden Merijn en Pepijn zich op voor Frodo en Sam, waarbij uiteindelijk Sam de beslissende actie deed waardoor het spel gewonnen werd. Ik vind het spel na al die jaren nog steeds goed in elkaar zitten en de keuzes en emoties die tijdens het spel voorbij komen, heb ik nog niet veel in andere spellen gezien. Aan dit spel heb ik ook een bijzondere herinnering hangen toen ik op zoek was naar de Sauron-uitbreiding. Deze uitbreiding was nergens meer te krijgen, maar ik heb hem uiteindelijk gevonden in een lokale speelgoedwinkel in Zuid-Limburg toen ik daar op vakantie was.

#4 Spirit Island (Eric Reuss, 2024)

Van ouderwets naar nieuwerwets. Spirit Island is met stip mijn top vijf binnen gekomen als nummer vier. Toen ik hoorde dat 999 Games dit spel ging uitbrengen, hadden ze gelijk mijn aandacht. In Spirit Island zijn de spelers spirits die samen met de lokale bewoners de mensen van overzee proberen tegen te houden het eiland voor eigen gewin te veroveren. Het eerste spel dat ik speelde, was gelijk met drie spirits en dat zorgde ervoor dat de eerste paar rondes mijn hersenen overuren aan het maken waren. Naarmate het spel vorderde kregen we steeds meer inzicht in het spelverloop en elkaars sterke punten. Goed gebruik maken van de bonusacties aan de onderkant van de diverse spirits is in ieder geval cruciaal als je het spel gezamenlijk wilt winnen. Wat ook een sterk punt aan het spel is, zijn de snelle en trage gebeurtenissen. Deze zorgen ervoor dat je constant betrokken bent bij het bord, omdat er tussen de gebeurtenissen van alles op het bord gaat bewegen. De verschillende soorten spirits, kaarten en modules waardoor je het spel kunt aanpassen aan een breed scala spelers zorgen ervoor dat Spirit Island op nummer vier staat.

#3 Patchwork (Uwe Rosenberg, 2014)

Van groots en uitgebreid, naar klein en simpel. Uwe Rosenberg was al bekend van Boonanza, maar brak pas echt door met grote spellen zoals Agricola en Caverna. Toen kwam hij met een spel met tegels die zo uit Tetris lijken te komen. We zorgen dat het betaalmiddel in het spel knopen zijn en het doel is om een kleedje te maken en zie hier, we hebben Patchwork. Wat ik zo mooi aan dit spel vind, is dat je constant de afweging moet maken of je veel of weinig knopen wilt investeren in je lapjes die je kleedje gaan vormen. De beurt wordt pas overgegeven aan de andere speler als je hem hebt ingehaald op het centrale spoor. Als ik Patchwork speel, kijk ik niet alleen naar de eerste drie vormen die ik kan pakken, maar kijk ik ook altijd naar de vormen die eraan komen om zo mijn tactiek te bepalen. Daarnaast let ik altijd extra op als ik de bonustegels mag pakken zodat ik gratis gaten in mijn deken kan vullen. Dit is een van mijn favoriete spellen voor twee spelers omdat het snel speelt, beperkte keuzes biedt waardoor je niet overladen wordt en het kan een beetje venijnig zijn. Het komt regelmatig voor dat ik tegels neem die precies passen bij mijn tegenstander om hem een hak te zetten of het andersom gebeurt. Een ideaal spel om te spelen als je tijd beperkt is of om op vakantie mee te nemen.

#2 Agricola (Uwe Rosenberg, 2007)

Over Agricola gesproken… Totdat ik Agricola leerde kennen wist ik niet dat het boerenleven in de middeleeuwen zo zwaar was. Dit was het eerste echte expertspel dat ik zelf kocht. Ik kan me nog goed herinneren dat ik dit spel bij een vriend voor het eerst speelde. We waren drie uur bezig met het uitpluizen van de regels en hoe we onze werkers eten moesten geven. Toen we de eindscore gingen bepalen, kwamen we niet eens tot de tien punten! Een illusie armer en vele potjes later is dit nog steeds een van mijn favoriete spellen. Op het hoogtepunt speelde ik soms drie, vier potten achter elkaar omdat de grote verscheidenheid aan kaarten en de wisselende acties ervoor zorgden dat elk spel weer anders was. Inmiddels speel ik het spel een stuk minder vaak, maar het komt nog regelmatig op tafel als ik een spel wil spelen waarbij ik niet de regels hoef te leren. Mijn doel is altijd om ervoor te zorgen dat als er een gezinsuitbreiding mogelijk is in het spel, deze te nemen. Hierdoor krijg je meer werkers die ervoor zorgen dat je meer acties kunt doen. Bij dit spel is het belangrijk dat je veel dingen in de gaten houdt, zodat je er aan het einde van verschillende ronden voor kunt zorgen dat je werkers voldoende te eten krijgen. Ik heb meer dan eens een misrekening gemaakt waardoor ik uiteindelijk een bedelaarskaart moest nemen. Als je wilt weten hoe moeilijk het is om een boerenbedrijf te runnen, is dit zeker een aanrader om erbij te pakken. Agricola een van mijn meest gespeelde spellen van 999 Games. Het is groots, maar toch kan er maar één spel bovenaan staan.

#1 Tapestry (Jamey Stegmeier, 2019)

Er kan er maar één de winnaar zijn en dat is voor mij Tapestry. Het klopt dat het niet altijd even gebalanceerd voelt en dat is oké. Pech en geluk liggen vlakbij elkaar in dit spel, want de tapijtkaarten die je krijgt aan het begin van het spel kunnen van grote invloed zijn. Maar het is jouw taak als beschaving om zo goed mogelijk met deze chaos om te gaan. De opzet van het spel is extreem simpel, je kiest een van de twee acties. Je zet een stap op een van de vier sporen en voert uit wat erop staat afgebeeld of je past en ontvangt inkomsten. Door de zestien verschillende beschavingen, talloze tapijt- en uitvindingskaarten ben je constant op zoek naar combinaties die je zoveel mogelijk punten opleveren of meer inkomsten laten genereren. Daar komt nog bij dat het spel vol zit met schattige gebouwen waarmee je je eigen hoofdstad kunt bouwen.

De beschavingen die het militaire en technologiespoor gebruiken, hebben mijn voorkeur want deze passen bij mijn speelstijl. Soms krijg je een tapijtkaart aan het begin van het spel die pas tegen het einde sterk is. Dan moet je de keuze maken dat je hem heel de tijd gaat bewaren of gaat gebruiken om punten te scoren. Je bent constant op zoek naar acties die je weer grondstoffen opleveren zodat je je beurten zo lang mogelijk kunt rekken. Tot slot vind ik het leuk dat je er een eigen verhaal bij kan bedenken hoe je beschaving zich steeds verder ontwikkelt richting het einde. Dit alles zorgt ervoor dat Tapestry mijn favoriete spel van 999 Games is.

Tot slot...

Zoals je kunt lezen, heb ik een voorliefde voor kenner- en expertspellen en vind ik coöperatieve spellen ook erg leuk. Het was lastig om te kiezen want Wingspan, Concordia, Stenen Tijdperk, De Legenden van Andor en De Crew stonden ook op de nominatielijst. Allemaal sterke titels die het net niet gehaald hebben. Het is een genoegen geweest om deze blog te schrijven en hopelijk dient het als inspiratie om een van deze titels te ontdekken of nogmaals op tafel te krijgen. Mocht je willen weten wat er nog meer op tafel komt bij mij, dan kun je mij volgen op Instagram, de podcast luisteren of een bezoekje brengen aan de website. En onthoud: spelen verbroedert!

Over de schrijver

Hoi allemaal, mijn naam is Mark, 37 jaar en ik ben de oudste helft van de Boardgame Brothers. Samen met mijn broer Falco maak ik sinds een aantal jaren een podcast over bordspellen en alles wat daarbij komt kijken. Het sociale aspect is een van de belangrijkste redenen waarom ik spellen spelen zo leuk vind.