Bjorn Ottevaere heeft megaspellencollectie

Begin december vorig jaar kregen wij een berichtje van Bjorn Ottevaere. Op het moment dat wij zijn bericht ontvingen, had hij maar liefst 963 spellen in zijn collectie!

Hij vertelde dat hij iedere keer wanneer hij een nieuw spel kocht hiervan een foto op zijn Facebookpagina plaatste met daarbij de vermelding “Whoop, whoop nr. …”. Deze posts zijn de laatste paar maanden een eigen leven gaan leiden en al zijn volgers, vrienden en bekenden tellen al die tijd al af tot zijn 1000ste spel. Er zijn zelfs weddenschappen gaande wanneer hij zijn 1000ste zal ontvangen!

Dit vonden wij van 999 Games natuurlijk fantastisch en besloten Bjorns 999ste spel te sponsoren.

Leer Bjorn kennen

Hoi Bjorn! Stel jezelf even kort voor:
Mijn naam is Bjorn Ottevaere. Ik ben 37 jaar, werk als bediende/verkoper in een bio-supermarkt. Ik woon samen met mijn vriendin, die ik heb leren kennen in een bevriende Gentse spellenclub. Samen zijn we ook grote dierenvrienden. We hebben 3 katten: Chili, Pepper (Peppi) en Wasabi, verder 2 alpaca’s met de namen Tikka en Garam, en een schaap, dat Baziel heet. Ze hebben duidelijk allemaal 'kruidige namen' gekregen :) Voor de rest gaat alle vrije tijd naar bordspellen. Zowel het spelen ervan als het besturen van spellenclub “De Pionisten”. Deze heb ik in 2013 opgericht, run ik samen met mijn vriendin Sharon en goede vriend Frederick. De club is gevestigd in Vichte. Deze doet het zeer goed en trekt gemiddeld zo'n 175 mensen per keer.

Waar komt je passie voor spellen vandaan? Hoe is het begonnen?
Dat zit er eigenlijk van kleins af aan in. Ik herinner me nog dat ik steeds aan de oren van mijn oudere broers en zus zaagde om spelletjes te spelen. Dat ging dan over Spookslot, Risk, Scotland Yard en dergelijke. Die drang om te spelen is er nooit uitgegaan en is continue blijven groeien tot de passie die het nu is. Als ik daaraan terugdenk, ben ik begonnen met het spelen van de 'modernere' bordspellen in 2011, en is het begonnen met Castles of Burgundy. Ik was meteen een Feld-fan. Vanaf dat moment begon mijn collectie exponentieel te groeien :)

foto van Bjorn Ottevaere met zijn spellencollectie

Hoe vaak per week speel je een spel?
Ik denk dat dat zo'n 5 avonden per week zijn. Ik hou mijn 'plays' bij via een app, en kom gemiddeld aan zo'n 500 per jaar. Gezien mijn genre de zwaardere strategische en thematische spellen betreffen, mag je rekenen op zo'n 2 uur gemiddeld per spel, wat als je het zo bekijkt, wel kan tellen.  :-)

Je bent de oprichter van spellenclub “De Pionisten”. Waarom zijn spellenclubs een aanrader als je van spellen houdt?
Goh, om heel veel redenen. De 'grotere' spellen zijn meestal vrij prijzig, en als je niet zo vaak thuis speelt is het soms een groot bedrag om neer te leggen om het dan in de kast te hebben liggen. Ook zien mensen vaak iets bij de lokale spellenwinkel De Spelgezel, en zijn ze niet zeker of het hen wel ligt, maar spreekt het hen wel aan. Bij ons kunnen ze voor € 1 euro entree 12 uur spellen spelen, en zo ontdekken welke spellen voor hun een 'must have' zijn. Ook het ruime aanbod van spellen is een meerwaarde, denk ik. We brengen ongeveer 200 à 250 spellen mee op onze maandelijkse spellendagen. Dit gaat om spellen voor de allerkleinsten, strategische en partyspellen, familie- en expertspellen, maar ook thematische miniature games. Verder geven wij elke keer gloednieuwe spellen weg, die via leuke wedstrijden te winnen zijn. Dit kan een vraag zijn of een doe-opdracht, elke keer spelgerelateerd uiteraard. Ook zijn we in België en Nederland bekend als platform voor spelontwerpers om hun prototypes te komen laten playtesten. Zo goed als elke maand hebben we dan ook de eer om één of meer ontwerpers over de vloer te krijgen. En last but not least, alle spellen worden in onze club door ons uitgelegd, dus niemand hoeft spelregelboekjes te lezen, wat voor sommigen ook een grote drempel is.

Waar laat je al die spellen?
Toen mijn vriendin en ik deze zomer op huizenjacht waren, hadden we 2 grote vereisten. Een grote lap grond voor onze beestenboel, en een bijgebouw voor de spellencollectie. De grootte van het gebouw is de ruimte die ik krijg om spellen te houden. De grens van 1000 spellen kan nipt bereikt worden, maar ik vrees dat ik in de nabije toekomst moet overgaan tot het verkopen van spellen die niet meer op tafel belanden. De bekende Zweedse meubelgigant zal dit waarschijnlijk heel jammer vinden, daar ik een vrij goede klant was.

Weet je precies waar elk spel ligt?
Ja, eigenlijk wel. Als het op spellen aankomt, ben ik heel secuur. Al mijn spellen staan via een bepaald systeem in de kasten. Ik heb een kast met de thematische 'ameri-treasures' en alle andere spellen staan volgens grootte van de doos. Veel speluitgeverijen gebruiken gelukkig de zelfde standaardformaten. Binnen elke grootte van doos staan ze dan nog eens per uitgeverij. Vraag mij dus bijvoorbeeld om Dominion te nemen, dan ga ik naar de kast met de standaard vierkante dozen, dan naar de 999 Games-sectie en dan is Dominion vlug gevonden. Ook denk ik wel dat ik elke zijkant van elke doos op basis van grafische lay-out herken. Dat helpt ook. :)

Is je vriendin al aan het overwegen om je op te geven voor “Help, mijn man heeft een hobby”?
Hahaha. Gelukkig voor mij hebben we, doordat we heel veel spelen, geen televisie-aansluiting. Dus kent ze het programma niet, en dat wil ik ook zo houden :) Het is niet zo dat we enkel spellen spelen hoor. We zijn vooral seriekijkers, en dan kijken we via de playstation naar Netflix, of kijken we naar een DVD.

Wanneer houdt het verzamelen op? Heb je inmiddels een extra hypotheek genomen voor al die spellen? ;-)
Veel mensen zien het inderdaad als een verzameling. Ikzelf niet, omdat ik ze ook speel. Mocht ik ze kopen om in de shrink in mijn kast te plaatsen, in mint condition, dan zou ik het ook als verzameling zien. Ik zie het eerder als een iets ruimere collectie. Ophouden met kopen zal nooit gebeuren, maar mijn collectie zal wel krimpen in aantal. De bedoeling is dat ik mijn collectie qua grootte beperk tot de 11 kasten waar ze nu instaan. Maar ik koop de laatste paar jaar veel Kickstarters, omdat dit zeer interessant is qua thematische miniature games. Het probleem daarmee is wel dat 1 spel vaak in 3 of 4 dozen komt, waardoor ik dus 4 spellen moet verkopen om er 1 spel voor in de plaats te zetten. Na verloop van tijd gaat mijn collectie dus nog 'maar' zo'n 500 spellen bevatten, denk ik. Maar liever 500 vaak gespeelde spellen dan 100 waarvan de helft stof ligt te vergaren.

Ben je van plan de grootste spellenverzameling ter wereld te behalen?
Nee hoor, dit was nooit de bedoeling :) Toen de 900 bereikt was, merkte ik dat ik qua plaats bijna aan de limiet zat, maar ik moest en zou de magische 1000 bereiken. Een beetje creatief stapelen van de kleinere spellen zorgde voor wat extra plaats, en dus bleef het verkopen nog even uit.

Wat is je ultieme favoriet (van 999 Games)? En waarom?
Dat is een lastige. Ik geef nooit ratings aan spellen, omwille van het feit dat dit soms kan shiften. Van 999 Games ben ik heel grote fan van Patchwork, Berenpark, In de voetsporen van Marco Polo, Russian Railroads en Het Dorp.

WAT IS BJORNS 999STE SPEL?:

Dat was nog een lastige opdracht! Bjorn heeft namelijk bijna al onze spellen al. Wij hebben hem gevraagd een lijstje te sturen met de spellen die hij nog niet had. Hier hebben wij een keuze uit gemaakt. Het is geworden:

Gefeliciteerd met deze geweldige collectie en veel speelplezier!

Meer weten over Het Orakel van Delphi? Klik hier >>