Op woensdag 4 april stapten alle medewerkers van 999 Games de bus in op weg naar Duitsland. De bestemming was Europa’s leidende gamefabrikant: Ludo Fact.

Direct bij aankomst stond de mond van sommige medewerkers al half open. Midden in een klein dorp stond opeens een hele grote fabriek waar per dag 70.000 bordspellen worden gemaakt. De fabriek was groter dan verwacht.

Wij arriveerden in de ochtend en werden hartelijk verwelkomd met een heerlijk ontbijt. Het buffet was typisch Duits. Zo konden er brezels/pretzels, kleine witte worstjes en zelfs bier genuttigd worden. Na het ontbijt kregen wij een informatieve presentatie over het bedrijf. Om een nog beter beeld te krijgen van Ludo Fact, werden wij in twee groepen gesplitst voor een uitgebreide rondleiding.

Vóór het betreden van de fabriek kreeg men de mogelijkheid om oordopjes in te doen. Er werd gewaarschuwd dat het erg luidruchtig kon zijn in de fabriek.  Eenmaal binnen werd dat direct duidelijk, er stonden talloze machines te draaien. Alle twijfelsover de enorme productiecapaciteit die van te voren werd aangekondigd, waren meteen verdwenen. Het was indrukwekkend om te zien hoeveel machines en mensen er aan de spellen en puzzels werkten. Alle machines werden door de begeleiders volledig uitgelegd. Zo zijn wij te weten gekomen dat de machines per product opnieuw handmatig ingesteld moeten worden. De eerste 50 tot 100 speelborden die dan worden gemaakt, zijn altijd proeven. Het productieproces van een spel kent geen vaste duur. Als de drukte meevalt en er weinig attributen in het spel zitten, is de productie al binnen 4 tot 6 weken voltooid. Ludo Fact is maatschappelijk verantwoord bezig en dat was onder andere te zien aan het feit dat zij overbodig afgesneden papier hergebruikt.

Een groot deel van ons assortiment wordt door Ludo Fact geproduceerd. Bekende titels die hier vandaan komen zijn Catan, Halli Galli, Saboteur en de uitbreidingen van Carcassonne. Tijdens de rondleiding zagen wij dan ook veel spellen van ons liggen. Een bijzonder moment tijdens de rondleiding was het tegenkomen van de verpakkingen en spelregels van de spellen Jatten en 1000 Bommen & Granaten. Dit zijn twee spellen van ons die nog moeten uitkomen. Een collega van ons heeft het allereerste exemplaar hiervan mogen meenemen. Dat is nog eens wat anders dan proeven via de mail.

In een verlengstuk van de fabriek zat dochteronderneming Ludo Packt. Ook hier kregen wij een rondleiding. Hier worden alle voorraden opgeslagen en de logistiek geregeld. De gangpaden waren erg smal en lang en verbazingwekkend hoog. De ruimte was heel effectief ingevuld. Net als bij Ludo Fact werd er bij Ludo Packt hard gewerkt door zowel het personeel als de machines!

Een hele mooie ervaring om het gehele productieproces van spellen en puzzels in het echt te zien. Ludo Fact en Ludo Packt, ontzettend bedankt!

Hieronder nog een paar foto's ter impressie (klik op de foto om uit te vergroten):