Spelletjes spelen in het onderwijs

Leestijd: 4 minuten | Geschreven door Alfred & Stacey

“Mijn spelen is leren, mijn leren is spelen, En waarom zou mij dan het leren vervelen?”

Spelend leren is niet iets nieuws, maar zijn educatieve spellen altijd leuk?

Voor jonge kinderen zijn er op school vaak genoeg spellen te vinden. Maar hoe ouder je wordt, hoe minder er gespeeld wordt. Daarnaast zijn educatieve spellen vaak gewoon ronduit saai! Maar spellen hoeven echt niet alleen educatief te zijn. Ze kunnen ook gewoon leuk en uitdagend zijn, ongeacht de leeftijd.

Vaardigheden die spelend te leren zijn

Het verschil met vroeger is dat het aanbod van spellen tegenwoordig veel groter en veel gevarieerder is. Waar vroeger bij de meeste spellen vooral een grote geluksfactor zat (dobbel en hoop op het beste), zijn er tegenwoordig veel meer spellen waarbij juist slimheid, inzicht, snelheid, kennis en plannen nodig is. Daarnaast zijn er nu ook spellen waar iemand niet alleen kan winnen maar waar je samenwerkt en dus ook samen wint of verliest. Iets wat een hoop ruzie in de klas kan voorkomen!

Veel van deze moderne spellen zijn natuurlijk niet voor het onderwijs gemaakt, maar dat betekent niet dat je er niet wat van kan leren! Misschien heb je er nog nooit zo over nagedacht omdat het vaak vanzelfsprekend lijkt, maar de volgende vaardigheden ontwikkel je allemaal tijdens het spelen van een spelletje:

Op deze afbeelding zie je de box van mimiq, leo moet naar de kapper, een bel en de cups van speedcups

Wat kun je leren van spellen?

Voor jonge kinderen zijn er op school vaak genoeg spellen te vinden. Maar hoe ouder je wordt, hoe minder er gespeeld wordt. Daarnaast zijn educatieve spellen vaak gewoon ronduit saai! Maar spellen hoeven echt niet alleen educatief te zijn maar kunnen ook gewoon leuk en uitdagend zijn ongeacht de leeftijd.

Kortom, met een beetje creativiteit zijn veel “gewone” spellen dus heel goed inzetbaar in het onderwijs!

Zelfs rekenen kan spelenderwijs

Het SLO, het nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling, geeft tips en advies voor rekenspellen die in de klas gespeeld kunnen worden. Aan de hand van de rekendomeinen hebben zij spellen gekozen die rekenoefeningen stimuleren. Regenwormen en Pungi zijn bedoeld om de bewerkingen van getallen te oefenen. Terwijl Take 5, Pak die Zak en Vriendjes van 10 het getallenbegrip aanpakken. Het SLO heeft samen met 999 Games Vriendjes van 10 speciaal ontwikkeld om spelend leren te bevorderen.

het 999 games logo en de box van het spel: vriendjes van 10

Spelen of vervelen? Wij weten het wel

Eerlijk gezegd is de lijst met spellen voor in de klas eindeloos. Dus wil jij je kinderen echt uitdagen? Kies dan eens voor een van bovenstaande spellen. Niet alleen voor de fun, maar vooral om het leren leuker te maken. En wie weet leer je er zelf ook nog wat van!

Bekijk onze collectie!

999 Games biedt verschillende educatieve spellen.

Benieuwd naar de verschillende mogelijkheden? Ga dan naar onze shop!

Meer informatie

Cadeautip! Wist je dat we nu ook cadeaukaarten verkopen?.

een cartoon met een jongen en een meisje die edacutieve spellen vast hebben. Daaronder zie je de boxen van deze spellen

Bekijk de Tip van Bert over spelend leren!

Op deze afbeelding zie je een cartoon van blog auteurs Alfred en Stacy

Over de schrijver

Alfred

Ik ben Alfred Stedehouder, vroeger werkzaam in het basisonderwijs, nu leraar Nederlands in het MBO. Spelletjes was al vroeg een favoriet tijdverdrijf: Stratego, Tankslag, Monopoly, Risk en heel veel spelletjes die je met een gewoon kaartspel kon spelen: Duizenden, Hartenjagen, Canasta, enz. Met de komst van Catan kwam ook de oproep van 999games om je aan te melden als demoër. En dat ben ik blijven doen tot op de dag van vandaag. Sinds die periode is de verzameling moderne spellen razendsnel gegroeid en is het weekend van het Spellenspektakel een jaarlijks hoogtepunt.

Stacey

Ik ben Stacey Stouten, al ruim 15 jaar werkzaam als leerkracht in groep 8. In de klas probeer ik veel spellen in te zetten en geef ik regelmatig een spellenatelier. Ook thuis heb ik een grote voorraad spellen in mijn bezit, wat is er nu leuker dan ’s avonds met vrienden een spelletje te spelen? Het spellenspektakel is mijn jaarlijkse uitje.