Nieuw in spellenland?

Welkom in de wereld van speelplezier!
Leestijd: 5 minuten | Geschreven door Pien

Wij Nederlanders zijn gek op bord- en kaartspellen. Zeker wanneer de koudere seizoenen weer in aantocht zijn. Om het thuis dan extra gezellig te maken staan, naast films of series kijken en koken, spellen spelen met het gezin bij 72% van de huishoudens bovenaan hun lijstje van favoriete bezigheden tijdens de wintermaanden.

Kortom, spellen zijn hot! Maar er is tegenwoordig zoveel aanbod dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ben jij nieuw op het gebied van spellen en herken je je hierin? Stop met de keuzestress, wij helpen je stap voor stap!

Wat voor speler ben jij?

Kinderspellen, familiespellen, partyspellen, strategiespellen, reisspellen, kaartspellen… en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Dus stel jezelf de volgende vragen en vind uit welke spellen perfect bij jou passen.


Heb je kleine kinderen die graag spelen of willen spelen?
Of zijn je kids al wat groter en klaar voor een echt bordspel met het hele gezin?

Kleine kids vs grote kids

Kinderen houden van simpele spelregels, zodat ze snel aan de slag kunnen. Ook kan een leuke ‘gadget’ in een spel voor extra speelplezier zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een bel of iets dat geluid maakt. Als ouder vindt je het meestal belangrijk dat er een educatief element in het spel zit verweven, zoals patronen herkennen, rekenen of taalvaardigheid.

Vaak zijn het reactievermogen en het geheugen van een kind vele malen beter dan dat van jezelf, wat het spelen met elkaar extra leuk maakt. Zo hoef je niet ‘expres’ te verliezen, maar wordt het voor jezelf ook nog een uitdaging. Kinderen tot 8 jaar hebben vaak een korte spanningsboog, dus zorg dat een spel niet langer dan 15 minuten duurt.

Een goed voorbeeld van een instapmodelletje voor gezinnen met jongere kinderen is Halli Galli.

Wanneer de kids wat groter worden, wordt het tijd voor meer diepgang in een spel. Dit is een goed moment om je al spelenderwijs op strategisch vlak te ontwikkelen. Denk aan elementen zoals onderhandelen, beurten vooruit plannen en bluffen. Het heeft ook voordelen als er uitbreidingen voor een familiespel bestaan. Zo kun je oneindig combineren en blijft het spannend aan tafel.

Een mooie suggestie voor een familiespel met meerdere lagen is Catan.

Handig om te weten!

Bij alle nieuwe spellen van 999 Games staan symbolen op de voorkant van de doos. Voor hoeveel spelers is het spel? Wat is de gemiddelde speelduur? En een advies voor de aanbevolen leeftijd.

Op de achterkant van de spellen worden aan de hand van sterren verschillende eigenschappen van het spel aangeduid zoals bluf, geluk, handel en tactiek.

Ben je supercompetitief of houd je meer van samenwerken?

Coöperatief vs. competatief

Coöperatief

Spellen zijn meestal competitief, al is zich een nieuwe trend op spellengebied aan het ontwikkelen: coöperatieve spellen. Dit wil zeggen dat je met z’n allen tegen het spel speelt. Deze vorm van spelen is zo uniek, omdat je of met z’n allen slaagt en overwint of je verlies met elkaar moet delen, wat teambuilding als effect heeft.

Leer op een leuke manier goed samenwerken met bijvoorbeeld LEO moet naar de kapper! Ben je klaar voor het echte werk? Probeer dan De Legenden van Andor.

Competatief

Speel je graag met een eigen strategie en ga je er liever in je eentje met de winst vandoor? Je eigen plannetje smeden en elkaar dwarsbomen is soms heerlijk vermaak. Zeker wanneer je aan elkaar gewaagd bent en er niet telkens dezelfde winnaar uit de bus komt, zijn competitieve spellen favoriet.

Wanneer je op zoek bent naar een competitief spelletje voor tussendoor is Qwirkle een echte aanrader. Heb je dit onder de knie en ben je klaar voor de volgende stap, dan zou ik Carcassonne zeker een keer proberen.

Geen zin in het spelregelboekje?

Ga dan naar ons YouTube kanaal, daar vindt je van heel veel spellen een online speluitleg.

Gezelligheidsdier of speel je liever alleen?

Partyspellen vs. solitaire spellen

Party spellen

Partyspellen zorgen gegarandeerd voor een goede sfeer op feestjes en zijn laagdrempelig, zodat iedereen met gemak kan meedoen. Het gaat vooral om de gezelligheid. Mocht het gezelschap een beetje moeizaam op gang komen, dan is een goed partyspel de perfecte ijsbreker.

Ben je met een klein gezelschap? 30 Seconds speel je al vanaf 3 personen. Voor grotere groepen is De Weerwolven van Wakkerdam zeker de moeite waard.

Solitaire spellen

Naast spellen voor grote groepen is er ook een mooi aanbod aan spellen die je solitair speelt. Handig voor onderweg of gewoon een lekker momentje voor jezelf. Bij fervente puzzelaars worden solitaire spellen steeds populairder door de overkoepelende elementen. Bovendien schijnt het goed voor je geest te zijn om af en toe eens flink je brein te breken.

Brains heeft 5 moeilijkheidsgradaties, waarmee je langzaam je skills kunt opbouwen. Het leuke aan NMBR9 is dat je het in je eentje of met meer spelers kunt spelen.

Zin in wat anders dan samen op de bank? Daag elkaar uit met een spel.

Top 5 voor 2 spelers

  1. Patchwork
  2. Jolly & Roger
  3. Catan: het Duel
  4. Andor: Chada & Thorn
  5. Carcassonne

voor deze spellen is er altijd een plekje vrij in je koffer!

Top 5 Reisspellen

  1. Catan reiseditie
  2. Qwirkle reiseditie
  3. Vlotte Geesten
  4. Speed Cups
  5. SET

Een heel weekend jezelf onderdompelen in de wereld van bordspellen?

Duik in de wereld van alles rondom spellen op het Spellenspektakel! Kun je er geen genoeg van krijgen en ben je benieuwd naar alle nieuwtjes op spellengebied? Kom dan op 11 & 12 november naar het Spellenspektakel in Eindhoven en laat je inspireren! Hier worden de nieuwste spellen gepresenteerd en gedemonstreerd, vind je leuke acties en nog veel meer.

Kijk voor meer info op spellenspektakel.nl.

Facebook winactie!

Maak kans op 2 toegangskaarten voor het Spellenspektakel op 11 & 12 november.

Naar de actie

Over de schrijfster

Hi, ik ben Pien uit Amsterdam, 28 jaar en moeder van 2 kleine kinderen. Spellen spelen is er bij mij met de paplepel ingegoten en één van mijn grootste hobby's. Niets gezelliger dan met vrienden en familie aan tafel voor een goed spel! Dolblij ben ik dan ook dat ik sinds 2014 bij de leukste spellenuitgeverij van de Benelux aan de slag ben. Deze blog is opgericht om je nog beter wegwijs te maken door spellenland en er zal om de 2-3 weken een verse blog met nieuwe onderwerpen verschijnen. Leuke ideeën? Laat het mij weten via pbruinsma@999games.nl.

Veel lees- en vooral speelplezier!

Bekijk ook al mijn andere blogs!